Incepind cu 1 ianuarie 2006, indemnizatia de somaj va fi o suma neimpozabila lunara reprezentind 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia. La aceasta suma se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare la Fondul de Somaj mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare. Cotele procentuale in discutie se diferentiaza dupa cum urmeaza: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani; 5% pentru un stagiu de cel putin 5 ani; 7% pentru un stagiu de cel putin 10 ani si 10% pentru persoanele care au cotizat cel putin 20 de ani la Fondul de Somaj. Trebuie mentionat ca indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat in functie tot de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 6 luni pentru un stagiu de cel putin un an, 9 luni pentru cel putin 5 ani si 12 luni pentru un stagiu mai mare de 10 ani. "Dupa cum se cunoaste, acordarea dreptului la indemnizatia de somaj, ca masura de protectie sociala pasiva, se efectua in acelasi cuantum tuturor persoanelor pentru care intervenise riscul de somaj si fara a se tine cont de stagiul de cotizare realizat si de contributiile platite la bugetul asigurarilor pentru somaj. In acest sens, tocmai pentru a elimina inechitatile, se restabileste principiul asigurarii in sensul ca fiecare beneficiar al sistemului primeste in functie de cit a contribuit. Trebuie stiut faptul ca persoanele expuse la somaj pot incheia un contract de asigurare pentru somaj cu agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, sau, dupa caz, resedinta, daca au cel putin 18 ani si sint asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate", este mesajul presedintelui ANOFM, Silviu Bian, transmis de directorul executiv al AJOFM Braila, Simona Ely Chioibas in cadrul unei conferinte de presa organizata ieri la sediul agentiei.
De asemenea, directorul executiv al AJOFM Braila a subliniat ca o alta modificare importanta adusa Legii 76/2002 se refera la stimularea absolventilor, dar si a angajatorilor care incadreaza in munca persoanele din acest grup tinta. Concret, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventii unor institutii de invatamint beneficiaza, pe linga subventionarea locurilor de munca destinate acestora si de scutirea pe o perioada de 12 luni de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta absolventilor respectivi. In aceea ce priveste stimularea absolventilor, OUG 144/2005 prevede ca acestia beneficiaza de o prima neimpozabila egala cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. De asemenea, absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare beneficiaza de o suma neimpozabila egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul daca nu s-ar fi angajat. Aceasta suma se acorda dupa 12 luni de la data angajarii.
Tot cu scopul cresterii gradului de ocupare, OUG 144/2005 prevede o noua serie de facilitati pentru angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in virsta de peste 45 ani sau care sint parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale.