Facilitati pentru angajatorii care incheie contracte de ucenicie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Facilitati pentru angajatorii care incheie contracte de ucenicie

De curind, la Iasi a avut loc un seminar regional privind domeniul legislativ al ocuparii si formarii profesionale a fortei de munca, inclusiv ucenicia la locul de munca, la care a participat si Veronica Macri, director executiv al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Braila.
Unul dintre principalele subiecte discutate au vizat Legea 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, act normativ ce urmareste diversificarea ofertei de formare profesionala si a stimularii invatarii prin munca. Legea promoveaza o cale de invatare atractiva, atit pentru angajator, cit si pentru ucenic, fiecare dintre partile implicate beneficiind de o serie de avantaje. Astfel, angajatorul beneficiaza de posibilitatea de a-si acoperi nevoile de forta de munca imediate sau de viitor, prin calificari relevante pentru companie, dar si de posibilitatea de a-si cunoaste viitorii angajati, pe parcursul perioadei de ucenicie. "De asemenea, pentru ocupatiile si calificarile pentru care este necesara stimularea pregatirii profesionale a fortei de munca, legea prevede atit subventionarea salariului acordat ucenicului, prin acordarea unei sume egale cu 50% din salariul minim brut de baza pe tara, cit si subventionarea cheltuielilor cu pregatirea teoretica a ucenicului, prin acordarea unei sume lunare. Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sint cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania, la grupele majore 3, 4, 5, 6, 7 si 8. Avind in vedere situatia actuala si faptul ca la nivelul anului 2003 Romania avea un procent de participare la procesul educational sau de instruire a populatiei, cu virsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, de 1,3%, actuala strategie in domeniul formarii profesionale continue isi propune ca, pina in anul 2010, acest procent sa creasca pina la 7%" a precizat Veronica Macri, director executiv al DMSSF Braila.
Autorizarea angajatorilor de ucenici, cit si atestarea maistrilor se realizeaza de catre Directia de Munca, cu avizul comisiei de autorizare a furnizorilor de formare profesionala, pentru o perioada de 4 ani, in baza indeplinirii criteriilor de evaluare stabilite de legislatia in vigoare. In cazul in care angajatorul nu poate asigura conditiile necesare dobindirii tuturor competentelor prevazute de standardul ocupational de pregatire profesionala, se poate prezenta pentru autorizare in parteneriat cu alti angajatori sau furnizori de formare profesionala autorizati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro