* șase minori din satul Ibrianu, comuna Gradiștea, sunt crescuți în condiții de o sărăcie lucie, într-o casă amărâtă și neîngrijită * condițiile în care sunt ținuți copilașii i-au șocat inclusiv pe oamenii de bine care au dus ajutoare constând în alimente și îmbrăcăminte, prin intermediul unui preot din Tulcea implicat în acest caz * o brăileancă ne-a sesizat cazul la redacție, oripilată de faptul că, în ciuda ajutoarelor primite, situația celor mici nu se schimbă deloc în bine, chiar dacă inclusiv Primăria Gradiștea se implică pentru sprijinirea familiei * autoarea sesizării se întreabă de ce nu intervine decisiv Protecția Copilului în acest caz * cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la DGASPC Brăila, iar conducerea instituției ne-a facilitat o deplasare la fața locului, precizând ulterior ce măsuri pot fi luate, din punct de vedere legal
Șase copilași cresc în condiții extreme, într-o sărăcie lucie, într-o casă amărâtă din sat Ibrianu. Ei constituie principala sursă de venit a întregii familii. Sunt alături de mama lor, dar și de concubinul femeii, care lucrează ca zilier, dar nu dă doi bani pe copii, chiar dacă patru sunt ai lui, ceilalți doi fiind dintr-o relație anterioară a femeii. Bărbatul lucrează ca cioban și ia ceva bani în această perioadă, cam 300 lei pe zi, însă îi cheltuie la jocurile de noroc sau pe țigări, fără a se gândi și la copii. Chiar primarul comunei Gradiștea, Andrei Petre, care ajută mereu familia, iar în prezent renovează casa în care stau, a spus că, de multe ori, îl scoate pe bărbat de la “păcănele”.
Cazul social din sat Ibrianu, comuna Gradiștea, a fost semnalat la redacție de o femeie care a mers cu ajutoare la mama cu șase copii, cel mai mic având doar câteva luni. Georgiana Nicoară are grijă să se machieze dar își crește copiii în condiții de sărăcie lucie, într-o casă amărâtă, neîngrijită și murdară, ne-a povestit persoana care le-a dus ajutoare, prin intermediul unui preot din Tulcea, șocată de ceea ce a văzut. În acest context, s-a formulat sesizare la Protecția Copilului, prin numărul 119 – destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare și forme de violență asupra copilului.
Cum cresc cei șase copii în casa din Ibrianu
Reclamanta care ne-a adus la cunoștință acest caz ne-a povestit despre condițiile inumane în care sunt crescuți copiii, precizând că situația acestora nu s-a îmbunătățit nici după ce familiei i-au fost aduse ajutoare constând în alimente și îmbrăcăminte pentru micuți. Mai mult, când a mers din nou cu ajutoare, aceasta a constatat că unele haine, cumpărate de binefăcători și dăruite pentru ca micuții să nu mai sufere de frig, zăceau aruncate, după o săptămână-două, prin curtea casei, în noroi.
“Inițial am aflat de caz, după ce am văzut poza aceea în care copilul este dezbrăcat, am văzut pe Facebook la o colegă din Covasna, am sunat și mi-a zis că este la Brăila copilul, i-am zis că și eu sunt din Brăila. Mi-a dat un număr de telefon al unui părinte din Tulcea care a aflat de caz și s-a dus cu ajutoare acolo. Copiii ăia sunt vai mama lor, am fost și eu acolo, le-am cumpărat încălțăminte, îmbrăcăminte, alimente multe, pachețele. Copiii erau neîngrijiți, ea are și concubin.
Cei 6 copii nu se știe cu cine i-a făcut, nu scrie numele tatălui în certificatul de naștere, s-a făcut și o anchetă socială acolo, este de plâns pentru copii, ei au fost bolnavi și am întrebat de ce nu i-a dus la doctor, a zis că este departe și că nu are cu ce ajunge. În casă erau mormane de haine, murdare, în prima încăpere erau și urme de noroi, în curte mizerie de nedescris. O gecuță aruncată în curte, în noroi, era adusă de mine acum vreo două săptămâni, am dat un milion și ceva pe ea. Copiii nu au ce mânca, deși au fost aduse multe alimente. Nu știu ce s-a întâmplat că au fost multe, poate le-a vândut... Copiii ăia nu au condiții de trai, în niciun fel. Protecția Copilului nu știu ce face, că am făcut o sesizare și s-au dus la ei și le-a spus că cei care au venit dimineață cu ajutoare v-au reclamat, asta au făcut cei de la Protecția Copilului! Nu știu altceva, am vorbit cu părintele și a zis că periodic o să le ducem câte ceva că sunt acei copii, la ei ne gândim”, ne-a spus femeia care a reclamat cazul. Aceasta a preferat să nu își dea numele.
Reclamanta a mai precizat faptul că mama din Ibrianu încasează 2200 lei pentru copii, plus că mai primesc ajutoare, iar în aceste condiții ar trebuie ca micuții să fie îngrijiți mult mai bine. “Părintele cu care am vorbit și care se ocupă de acest caz a zis să nu le dăm bani, sau aragaz, butelie, că le vând. Butelia au vândut-o și făcea focul acolo la soba aia verde din cameră, acolo erau două paturi, acolo erau toți copiii, acolo le face mâncare, dar ce mâncare nu știu, nu am văzut oale sau ceva de mâncare pe acolo”, a mai explicat brăileanca.
Ce zice Protecția Copilului
După ce cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila, conducerea instituției ne-a facilitat o deplasare la fața locului. Am fost însoțiți de reprezentanți ai Protecției Copilului, inclusiv de directorul Simona Cimpoae.
Am fost informați că din relația celor doi parteneri au rezultat patru copii, cu vârste cuprinse între 7 luni și 8 ani, doar unul având paternitate stabilită. În familie mai sunt crescuți doi copii rezultați dintr-o relație anterioară a mamei, unul de 12 ani, celălalt de 14 ani. Cei șase copii sunt în evidența unui medic de familie și, în funcție de vârstă, sunt înscriși la școală, respectiv grădiniță, cu excepția celor de vârstă mică, au mai precizat reprezentanții DGASPC. Delegației i s-a alăturat și primarul comunei Gradiștea, Andrei Petre, care ne-a așteptat la fața locului.
Când am ajuns la locuința din Ibrianu am constatat că cei mici erau în camera unde se află soba și era cald, iar cei mai mari se aflau pe afară. Directorul DGASPC i-a atras atenția mamei, Georgiana Nicoară, cu privire la modul în care îi îngrijește pe copii, ba chiar i-a propus să meargă la un centru de protecție, cel puțin o perioadă, până când Primăria Gradiștea termină lucrările la casa care are trei camere, fiind folosite doar două. Mama și copiii stau în camera cu sobă, unde sunt două paturi, iar când vine concubinul de la stâna unde lucrează într-o localitate de lângă Ianca, la 2-3 zile, acesta doarme în camera alăturată.
De față cu cei prezenți, mama a dat asigurări că are totuși grijă de copii, că este ajutată de primarul din Gradiștea, acum fiind desfășurate lucrări pentru renovarea casei. Ea a mai spus că a aflat și despre un preot din Tulcea (cel despre care a vorbit și autoarea sesizării n.n.) prin intermediul unei rude, astfel că a primit ajutoare de la aceasta.
Când femeii i s-a atras atenția cu privire la mizeria din casă și din curte și chiar i s-a explicat faptul că i se pot lua copiii dacă aceștia nu sunt îngrijiți în mod corespunzător, mama a lăcrimat și a spus că va face ordine și îi va îngriji pe copii mult mai bine, pentru că aceștia sunt “viața ei”. “Eu cum să vă spun, pentru copii îmi dau și viața, înainte ne mai certam (n.r. - cu concubinul), dar nu m-a lovit niciodată, dar acum de când am făcut băiatul nu mă mai cert cu el, nu mă dă afară din casă, eu am băiat de 9 luni, nu mai fac altul, cei patru sunt copiii lui, primii doi sunt din altă relație. Până să facă fata 2 ani, luam 22 milioane, dar am mai avut și datorii în sat. O să am mai multă grijă, nu vreau să îmi luați copiii. Nu, nu vreau să merg la un centru, copiii sunt obișnuiți aici, merg la școală. M-a ajutat domnul primar foarte mult, nu știu ce făceam, eu nu am avut lumină și apă”, a spus femeia.
Totuși, primarul comunei Gradiștea, Andrei Petre, s-a arătat deranjat de faptul că bărbatul femeii din Ibrianu este total dezinteresat de copii. “Problema este că el, concubinul, nu este interesat de copii. Deși toți cei patru au ochii albaștri, ca el, deci nu sunt cu bănuială. Tatăl nu este tată, este delăsător, nu se implică, el nu are treabă cu copiii, ia un baton de salam îl mănâncă în fața lor dar nu le dă și lor, vreo feliuță, el are grijă de el. Îl avem mereu live, pe Facebook, nu ai ce face cu el, cu el discutați degeaba. Bani câștigă, înțeleg, 300 lei, dar eu îl găsesc și îl iau la goană de la păcănele, de peste tot, el nu ajută cu bani. Copiii sunt pe numele ei, el doar unul singur l-a recunoscut, nu se poate discuta cu el. Acum o să începem renovarea la casă, mai e o cameră pe care ei o țineau închisă și trebuie să intervenim acolo, ei stau într-o cameră și mai este una, dar aceasta nu este folosită”, a spus primarul din Gradiștea.
Primarul a întrebat-o pe mama copiilor cum a intrat în legătură cu părintele care a venit cu ajutoare. Femeia a spus că are o cumătră care i-a botezat două fete, iar respectiva are un magazin cu coșciuge și merge pe la biserici, și așa i-a făcut cunoștință cu părintele care este din Tulcea. Mama copiilor a mai spus că a sunat-o o doamnă din Dăeni (comună în județul Tulcea), care a venit cu ajutoare.
În timpul vizitei la locuința sa, directorul DGASPC i-a explicat mamei delăsătoare ce trebuie să facă în continuare, pentru a nu risca să rămână fără copii. “ Trebuie să înțelegi că de la Primărie se va veni în perioada asta și mai des, trebuie și tu să încerci să mai rezolvi, că sunt multe de rezolvat. Noi îl rugăm pe dl primar să trimită fotografii, de câte ori vine asistentul social aici. Dacă nu se rezolvă situația, noi preluăm copiii, putem să îi luăm și fără acordul vostru, prin instanță, dacă noi constatăm că nu sunt îngrijiți în condiții adecvate”, a explicat directorul Simona Cimpoae.
Precizări finale
După efectuarea anchetei sociale la domiciliul familiei din Ibrianu, de la DGASPC ni s-au comunicat date privind măsurile necesare în acest caz. “Monitorizarea cazului nu a evidențiat forme de abuz asupra copiilor și nici de neglijare care să impună stabilirea unei măsuri de protecție specială. Cu siguranță, mama are nevoie de îndrumare în asigurarea corectă a nevoilor copiilor, beneficiind de consiliere atât din partea persoanei cu atribuții de asistență socială din cadrul Primăriei Gradiștea, cât și din partea specialiștilor DGASPC Brăila. În discuțiile purtate cu mama, a fost formulată propunerea ca, împreună cu cei 6 copii, să beneficieze de găzduire într-un serviciu rezidențial specializat, aceasta nefiind de acord. În același context a fost evidențiat faptul că dacă nu va respecta recomandările va fi analizată posibilitatea preluării copiilor din familie, aspect respins în mod categoric de către mamă. Mamei i s-a comunicat faptul că persoana cu atribuții de asistență socială din Gradiștea se va deplasa zilnic la domiciliul familiei pentru a constata dacă sunt asigurate nevoile copiilor și dacă sunt îmbunătățite condițiile de locuit, conform recomandărilor formulate”, ne-a transmis, într-un punct de vedere oficial, ulterior vizitei de la Ibrianu, directorul Simona Cimpoae.
Ancheta socială efectuată la domiciliul familiei a evidențiat faptul că locuința este compusă din trei camere (una fiind folosită pentru prepararea hranei) și un hol, care necesită îmbunătățiri, astfel încât copiii să beneficieze de condiții de locuit corespunzătoare și să fie prevenită separarea acestora de părinți. În acest sens, arată conducerea DGASPC Brăila, reprezentații Primăriei Gradiștea au stabilit necesarul de materiale pentru renovarea unei camere și a unui hol, ulterior urmând să fie renovate și cele două camere în care locuiesc acum membrii familiei.
S-a stabilit că veniturile sunt constituite din cele obținute de către tată, ca zilier, la care se adaugă ajutorul social și alocațiile copiilor.
Oricum, după vizita asistenților sociali, mama deja a început să văruiască într-o cameră, chiar a trimis poze la Protecția Copilului, iar apoi Primăria Gradiștea a început lucrările la camera care nu era folosită. Vom reveni.