Pentru a preveni actele de violenţă între elevi, dar şi pentru a-i depista pe cei care obişnuiesc să chiulească de la cursuri, poliţiştii de proximitate au fost săptămâna trecută în acţiune prin şcoli. Oamenii legii au făcut vizite la Şcoala Gimnazială "Nikos. Kazantzakis", la Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" şi Liceul "Panait Istrati". Aproape 20 de elevi chiulangii au fost luaţi la întrebări.
Poliţişti din cadrul Biroului Proximitate au desfăşurat activităţi specifice în zona unităţilor de învăţământ din municipiu pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică, precum şi pentru sancţionarea faptelor de natură contravenţională sau penală.
Oamenii legii au verificat şi paznicii care efectuau serviciul în unităţile de învăţământ şi au stat de vorbă cu elevii în cadrul unei întâlniri cu caracter preventiv.
"Pe timpul desfăşurării activităţilor specifice, poliţiştii au depistat 18 elevi care absentau nemotivat de la cursuri, sens în care s-a luat legătura cu reprezentanţii legali ai acestora. Au fost atenţionaţi 10 elevi cu privire la comportamentul lor şi au fost întocmite 14 informări scrise către unităţile şcolare, pentru luarea măsurilor conforme cu regulamentele interioare, pentru prevenirea acestor abateri disciplinare. A fost aplicată o sancţiune contravenţională, conform Legii 61/1991 (republicată) - privind ordinea şi liniştea publică, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială", a precizat agent principal Camelia Bucur din cadrul Biroului de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
"Violenţa nu te face cool!"
Zilele trecute, reprezentanţii IPJ au desfăşurat ample acţiuni de informare a elevilor, având drept scop prevenirea implicării acestora în acte de violenţă, pe perioada cât se află la şcoală şi nu numai. Întâlnirile poliţiştilor cu elevii se înscriu în Campania "Violenţa nu te face cool!", care se derulează, în perioada 21 ianuarie - 27 februarie 2015, în toate şcolile de pe raza municipiului Brăila. Activitatea îşi propune să-i facă pe minori să conştientizeze consecinţele actelor de violenţă şi să promoveze modalităţi nonviolente de rezolvare a neînţelegerilor dintre ei. Până acum, poliţiştii Compartimentului "Analiza şi Prevenirea Criminalităţii" şi ai Biroului Proximitate s-au întâlnit cu elevii de la cinci şcoli gimnaziale, patru licee, două colegii tehnice şi de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă. Elevilor le-au fost explicate sau reamintite noţiuni precum lege, infracţiune, contravenţie, răspundere penală, măsuri educative şi de protecţie aplicabile minorilor. Ulterior, poliţiştii i-au antrenat pe copii în identificarea formelor de manifestare a violenţei în şcoli, a situaţiilor care pot degenera în conflicte violente, explicându-le că urmările pot fi foarte grave, atât pentru victimă, cât şi pentru agresor. De asemenea, oamenii legii au insistat asupra importanţei rezolvării pe cale amiabilă a eventualelor conflicte între elevi.