• cel puțin dacă ținem seama de panoul de afișaj al Agenției de Protecția Mediului, care, în ultimele zile, nu mai arată temperaturi de -36 grade Celsius, așa cum se întâmpla pe parcursul lunii ianuarie • chiar și așa, informațiile afișate de respectivul panou rămân puțin credibile, în contextul problemelor existente la stațiile de monitorizare care transmit aceste date
Recent, am prezentat situaţia derutantă a afişajului electronic administrat de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brăila, la intersecția bulevardului Independenței cu Calea Călărașilor, privind calitatea factorilor de mediu (pulberi sedimentabile, temperatură, noxe etc). Conform datelor afișate pe respectivul panou, rezulta că, în lunile ianuarie - februarie, Brăila a avut parte de temperaturi polare (între minus 30 şi 36 grade Celsius). Nu se preciza anul curent, iar aceste valori s-au derulat invariabil, din oră în oră, ca la rotisor, fără a se şti în mod real (în timp şi spaţiu) ce aer respirăm.
Conducerea APM a explicat situația ca fiind cauzată de o serie de probleme induse de defecțiunile apărute la cele cinci stații de monitorizare a factorilor de mediu și calității aerului, stații amplasate în interiorul și la marginea municipiului Brăila. Așa am aflat că defecțiunile în cauză trenează de circa doi ani reieșind așadar că, în lipsa fondurilor necesare pentru reparații dar și a lipsei specialiștilor care să remedieze problemele, datele afișate pe panoul de informare erau cam rupte de realitate...
Dar, surpriză totală: la doar două-trei zile după publicarea articolului, panoul din intersecţia Independenţei/Călăraşi “şi-a revenit” (boxerii ar spune, din pumni) şi a început să afişeze calitatea factorilor de mediu în timp real. Mai este, însă, un mic indiciu că datele încă nu sunt cele care ar trebui să fie: pe ecran apare şi staţia de monitorizare amplasată, în 2008, lângă Chiscani, dar care, în urmă cu câțiva ani, a fost mutată la Ianca!
Aşa că putem concluziona cu zicalele: “Mi bine mai târziu decât niciodată“, şi “Nepătrunse sunt tainele întreruperii afişării factorilor de mediu la Brăila”.