• semnături pentru iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice!”, o măsură clară de modificare a Constituţiei, astfel încât condamnaţii definitiv pentru fapte săvârşite cu intenţie să nu mai aibă dreptul să acceadă la funcţii administrative importante, adună la Brăila doar USR-iştii şi reprezentanţii comunităţii locale RO100-Brăila Noastră • de semnat, a făcut-o doar deputatul Antoneta Ioniţă de la PNL Brăila, consilierul municipal liberal Sorin Ioniţă, precum şi consilierul municipal independent Lucian Căprariu (Brăila Nouă) • o poziţie de bun simţ legată de iniţiativa “Fără Penali” a afişat totuşi fostul premier Mihai Tudose (PSD), care recunoaşte cât se poate de clar că e nevoie de o dezbatere publică pe această temă, deşi nici el nu a semnat • în rest, de la stânga la dreapta, doar abureli
Toţi politicienii brăileni susţin sus şi tare că persoanele cu probleme în Justiţie, care au condamnări definitive, în special cei care au săvârşit fapte de corupţie, nu mai au ce căuta pe poziţii administrative cheie sau chiar pe scena politică. Câţi dintre ei sunt dispuşi cu adevărat să ia atitudine pentru îndeplinirea acestui deziderat de bun simţ? Ei bine, asta au încercat redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” să afle de la performerii scenei politice brăilene. I-am întrebat ce părere au despre iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice!”, care îşi propune să strângă 500.000 de semnături până la jumătatea lunii august, pentru a declanşa un referendum privind modificarea Constituţiei României, astfel încât să se introducă un alineat nou la articolul 37, care să precizeze clar că persoanele condamnate definitiv pentru fapte săvârşite cu intenţie nu pot fi alese în organele administraţiei publice locale, în Parlament şi în funcţia de Preşedinte al României. De asemenea, am încercat să aflăm (de la cei care au răspuns la telefon) câţi au semnat iniţiativa sau dacă au de gând să o facă.
Ei bine, în afară de USR-iştii brăileni şi reprezentanţii comunităţii locale RO100-Brăila Noastră (filiala locală a platformei România 100 lansată de fostul premier Dacian Cioloş), niciun alt partid nu s-a implicat în strângerea de semnături. Mai mult, doar deputatul Antoneta Ioniţă de la PNL Brăila, soţul său, consilierul municipal liberal Sorin Ioniţă, precum şi consilierul municipal independent Lucian Căprariu (Brăila Nouă) ne-au precizat că au semnat. În rest, reprezentanţii opoziţiei brăilene fie au afirmat că nu au avut timp să facă acest lucru până acum, dar că au de gând, fie s-au arătat sceptici în privinţa intereselor unor partide care s-ar afla în spatele acestui deziderat. De altfel, PSD-iştii au spus cam acelaşi lucru, explicând că nu pot semna iniţiativa, deoarece este vorba despre o campanie “de imagine” a USR sau chiar a PNL.
O poziţie de bun simţ a afişat fostul premier al României, deputatul PSD Mihai Tudose, care deşi ne-a spus că nu a semnat pentru iniţiativă, recunoaşte că nu ar strica deloc o dezbatere publică pe această temă serioasă.
În cele ce urmează puteţi citi părerile reprezentanţilor brăileni ai PSD, ALDE, PNL, PMP, PND, PNŢCD, ale liderilor administraţiei locale şi nu numai, privind iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice”. Din păcate, în ciuda tuturor încercărilor redactorilor “Obiectiv” de a-i contacta, PSD-istul Aurel Simionescu, senatorul ALDE Mihai Ruse, deputatul liberal Vasile Varga, deputatul independent Emilia Meiroşu şi preşedintele UNPR Brăila, ex-deputatul Marioara Nistor, nu au răspuns la telefon.
Aproape 3.000 de semnături adunate de USR şi RO100-Brăila Noastră
Preşedintele USR Brăila Cătălin Stancu ne-a informat că până în prezent organizaţia pe care o conduce a reuşit să strângă în jur de 2.000 de semnături în oraşul nostru. Chiar şi aşa, USR-istul a dorit să sublinieze că în ultima vreme toate eforturile organizaţiei s-au concentrat în judeţele care au trecut deja de pragul de 10.000 de semnături adunate şi cele care se apropie de 20.000. Astfel, pentru că li s-a solicitat ajutorul USR-iştii brăileni au mers pentru a strânge semnături în localităţile cu şanse mai mari să atingă pragul de 21.000 de semnături per judeţ. Acesta a făcut o comparaţie între Brăila şi Galaţi, subliniind cu părere de rău că organizaţia USR de acolo reuşeşte să adune cam 500 de semnături pe zi, în timp ce în oraşul nostru oamenii sunt încă destul de reticenţi când vine vorba să semneze liste.
Şi Grupul Local RO100 Brăila Noastră a continuat să strângă semnături, ajungând la aproximativ 1.000, după cum ne-a precizat Cristian Techiu. Acesta a punctat că vor continua acţiunea, ba mai mult grupul local a emis chiar un comunicat de presă cerându-le celorlalte partide de opoziţie să procedeze la fel, deoarece timpul rămas (până la jumătatea lunii august), este foarte scurt.
Trebuie punctat de asemenea că şi consilierul municipal independent Lucian Căprariu, reprezentant al partidului Brăila Nouă, a afirmat că susţine iniţiativa “Fără Penali” şi că a semnat deja pentru acest deziderat, condiderând că este un pas spre normalitate. Chiar şi aşa, Căprariu a subliniat că nu a discutat despre susţinerea iniţiativei la nivelul partidului.
PNL-iştii brăileni au libertate totală să sprijine iniţiativa «Fără Penali»
Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a precizat că nu a semnat încă pentru iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice!”, dar nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu a avut ocazia să o facă. Liberalul a adăugat că susţine iniţiativa şi că toţi membrii PNL care au dorit să semneze au putut să o facă fără probleme. Chiar şi aşa, întrebat dacă PNL Brăila ar putea să strângă semnături în acest sens, Dănăilă a afirmat că deocamdată organizaţia are propria campanie de strângere de semnături în vederea declanşării unui referendum pentru demiterea primarului Marian Dragomir, astfel că nu ar dori să se încurce lucrurile.
“Noi suntem «pentru». Nici nu se poate altfel! Unii dintre colegi au semnat-o. Eu nu am semnat pentru că nu m-am întâlnit cu vreun tabel din acela. Dar categoric sunt «pentru» şi semnătura mea va apărea pe liste până la sfârşitul acestei campanii! Noi suntem alături de iniţiatorii acesteia, o sprijinim cu tot ceea ce putem să facem, dar avem o campanie de strângere a semnăturilor pentru o temă locală acum, după cum bine ştiţi”, a declarat Dănăilă.
Deputatul Antoneta Ioniţă este unul dintre membrii PNL Brăila care a decis să semneze pentru iniţiativa “Fără Penali”. Aceasta ne-a mărturisit că şi soţul său, consilierul municipal PNL Sorin Ioniţă a semnat zilele trecute.
Din păcate deputatul Vasile Varga nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere pe această temă. Reamintim totuşi că în timpul vizitei sale la Brăila, liderul PNL Ludovic Orban, a afirmat că a semnat deja pentru iniţiativa “Fără Penali” la fel ca mulţi colegi de-ai săi.
Tudose: «O dezbatere pe tema asta, astfel încât lucrurile să fie bine reglementate, eu cred că e ok»
Poate singurul dintre social-democraţii brăileni care s-a arătat ceva mai deschis către necesitatea împiedicării accederii pe funcţii importante a unor persoane care au condamnări definitive, a fost deputatul Mihai Tudose, ex-premier al României. Acesta a precizat că nu a semnat iniţiativa “Fără Penali”, dar recunoaşte că este o idee bună şi că trebuie deschis cumva dialogul pe zona respectivă astfel încât să fie clarificate lucrurile. Tudose a punctat că nu i se pare normal ca unei persoane care doreşte să devină poliţist local să i se ceară cazierul la angajare, în timp ce pentru un fotoliu de ministru sau de parlamentar să nu fie nevoie de aşa ceva.
“Nu am semnat-o, dar într-adevăr avem coduri şi diferite legi care sunt, hai să spunem, câteodată, contradictorii. Şi atunci, o lege care să reglementeze exact acest lucru este ok. Până la urmă, sunt o mulţime de posturi şi la stat şi în privat unde se cere cazier. Tocmai pentru că importanţa postului o impune. De exemplu, hai să vorbim de Poliţia Locală. Cum să fii poliţist local să păzeşti băncile din parc dacă ai cazier?! Pe de altă parte, există şi instituţia reabilitării, pe de altă parte la anumite condamnări se interzic anumite drepturi civile - nu ai voie să ocupi funcţii, să candidezi etc. -, pe de altă parte în anumite legi nu există nicio interdicţie, inclusiv în a candida pentru Parlament. Deci o dezbatere pe tema asta, astfel încât lucrurile să fie bine reglementate, eu cred că e ok”, a afirmat Tudose.
Mai mult, acesta a atras atenţia că sunt o mulţime de reglementări care se bat cap în cap şi a dat ca exemplu decizii date de multe ori de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, care uneori vizează fapte ce sunt condamnate numai în unele acte normative, în timp ce în altele nu.
PSD-iştii, sceptici în privinţa iniţiativei «Fără Penali», dar şi a rezultatului final
Preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru a precizat că nu a semnat iniţiativa “Fără Penali” şi a atras atenţia că oricum ar fi, chiar şi dacă s-ar face un referendum decizia finală s-ar lua tot în Parlament. PSD-istul a punctat că au mai fost exemple în trecut, când rezultatul de la referendum nu s-a respectat în cele din urmă, astfel că discuţia este oarecum neclară la acest moment.
“Sunt două lucruri diferite despre care putem discuta. Sigur, iniţiativa poate să aparţină unei părţi a populaţiei, dar în varianta în care trece la vot, trebuie să fie dezbătută apoi şi modificarea efectivă a Constituţiei se face la Parlament. De facto, nu poate fi respinsă. E o idee care poate fi susţinută, însă va ţine de o decizie politică, va ţine de o decizie pe care o ia fiecare partid atunci când ajunge la vot. Am mai avut referendumuri în care s-a votat ceva şi a ieşit altceva. Nu am semnat. Nu am fost solicitat. Evident, este exact cum discutăm şi de cealaltă chestiune legată de familie. Poţi să ai un referendum în care se decide una şi poate să iasă apoi la vot în Parlament altceva”, a afirmat Rotaru.
Deputatul Nicu Niţă susţine că nu are nimic împotriva ideii ca o persoană condamnată să nu mai poată să ocupe fotolii administrative importante, dar totuşi a ţinut să puncteze că nu are de gând să semneze o iniţiativă atât timp cât aceasta este promovată de Uniunea Salvaţi România.
“Din punctul meu de vedere nu am nicio problemă cu asta. Şi nici ceilalţi colegi de-ai mei nu cred că au. Nu am semnat. Dar depinde de propunere. Trebuie să vedem cum sună la final. Până în toamnă mai e. Dar ce vrea «Salvează România», eu vă spun că nu semnez absolut nimic!”, a declarat Niţă.
Daniela Rădulescu de la ALDE, se mai gândeşte dacă semnează
Dacă senatorul ALDE şi mai nou, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, Mihai Ruse, nu a răspuns la telefon pentru a sta de vorbă cu redactorii “Obiectiv”, am obţinut un punct de vedere de la consilierul municipal Daniela Rădulescu, cea care ocupa până nu demult fotoliul de şef al partidului la Brăila. Aceasta ne-a spus că “Fără Penali în funcţii publice!” i se pare o iniţiativă cât se poate de normală şi că, deşi nu a semnat încă pentru acest deziderat, are de gând să se mai gândească, însă nu exclude ideea să semneze.
Ţărănistul Gheorghe Chiru susţine că va semna «în virtutea inerţiei»
Preşedintele PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, a afirmat că i se pare îngrozitor faptul că în 2018 oamenii din România trebuie să încerce să modifice legile, astfel încât persoane care au probleme cu Justiţia şi care sunt condamnate pentru fapte penale să nu ajungă să ocupe fotolii administrative de vârf. Chiru a precizat că nu a semnat încă iniţiativa “Fără Penali în funcţii publice!”, însă a punctat că o va semna, chiar dacă “mai mult din inerţie”, deoarece nu poate să nu avertizeze că anumite partide încearcă să câştige capital electoral din acest demers.
“E puţin delicată această problemă ca formulare, dar ca interes public, e potrivită. Consider că atâta vreme cât vrei să accezi la putere trebuie să ai un CV curat. Cei care îşi pun baza în tine, oameni ale căror destine le conduci, vor să aibă acolo în frunte persoane fără astfel de probleme. E clar ca bună ziua! Deci cred că normal ar fi să privim lucrurile cu toţii aşa. Dar din punct de vedere politic, aici lucrurile sunt cu dus şi întors, pentru că unii vor să exploateze capital electoral. De altfel, şi ceilalţi la fel. (...) De la sine se înţelege că aceia care au probleme de genul ăsta nu au ce căuta în lumea politică, nu mai spun de vârful ierarhiei, sau să administreze un stat, să conducă un Guvern, să manevreze sute de miliarde de euro sau un buget naţional! Adică şeful «la hoţi» e ministru?! Nici nu se ia în discuţie! Ca atitudine personală, mă gândeam să semnez chestia asta. Ca atitudine cetăţenească. Dar modul în care s-a formulat şi felul în care se foloseşte şi o parte şi cealaltă de ea, m-a făcut să am un dezgust. Chiar dacă o să semnez, o să o fac în virtutea inerţiei. Dar atrag atenţia că sunt şmecheri şi de o parte şi de alta care se folosesc de noi toţi!”, a declarat Chiru.
PND-iştii Simona Drăghincescu şi Cătălin Iordache, neîncrezători
Preşedintele PND Brăila, consilierul judeţean Simona Drăghincescu s-a arătat extrem de deranjată de modul în care se pune problema, subliniind că ea nu înţelege expresia “Fără Penali”. Chiar şi aşa, Drăghincescu a precizat că ideea privind imposibilitatea persoanelor condamnate definitiv să mai acceadă pe funcţii administrative, este una bună. Însă aceasta ne-a spus că nu vrea să semneze, deoarece s-a hotărât “să nu mai semneze nimic”. PND-ista a afirmat că din punctul său de vedere iniţiativa nu este una “cetăţenească”, ci organizată de USR, care este “un partid cercetat pentru probleme penale”.
“Susţin orice propunere onestă faţă de cetăţeni, făcută de partide politice care şi-au demonstrat buna credinţă faţă de români. Şi această propunere este una bună, dar va fi pusă în practică într-un mod ticălos şi cu rea credinţă. Atât timp cât legea este pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă şi justiţia, deşi a început să funcţioneze, nu este încă ceea ce ar trebui să fie, tot ce vine pentru şi din această zonă sunt doar vorbe sau propuneri politicianiste. Aşa se manipulează cetăţenii. Sunt convinsă că marea majoritate a clasei politice nu este ceea ce ar trebui să fie şi cetăţenii sunt nemulţumiţi. În schimb, ţara în care sunt pedepsiţi politicienii şi cetăţenii pentru dezvăluirile pe care le fac, iar cei care fac faptele penale sau civile dezvăluite sunt promovaţi în funcţii politice sau administrative are mari PROBLEME, morale, legale şi de aplicare sau interpretare a legislaţiei.
Reiterez ceea ce spun de 20 de ani: DACĂ JUSTIŢIE NU E, NIMIC NU E! Când justiţiabililor (politicieni, agenţi economici, poliţişti, jurnalişti, ş.a.m.d.) o să le fie frică să ajungă în faţa judecătorilor pentru faptele făcute, atunci România va fi ceea ce trebuie să fie. Acum, unii, nu au frică de nimeni şi de nimic, SISTEMUL îi protejează orice ar face”, a declarat Drăghincescu.
Sursa citată a adăugat că i se pare un non sens o propunere precum “Fără Penali în funcţii publice!” într-o ţară în care oricine vorbeşte împotriva unora poate avea un dosar penal, i se pot pune în cârcă prejudicii inventate şi confirmate de cozile de topor şi poate fi chiar şi condamnat deşi este nevinovat.
“Mai mult decât atât, cei care vin şi susţin cu multă gălăgie această propunere au mari probleme de legalitate în ceea ce priveşte finanţarea campaniei lor electorale şi mă refer la PNL şi USR. Când cineva nu este în stare să respecte o lege pentru el, cum ar putea să o respecte pentru alţii? Susţin propunerile bune, dar nu mai semnez nimic”, a conchis PND-ista.
Nici colegul acesteia de partid, consilierul judeţean PND Cătălin Iordache nu a avut o părere prea bună despre iniţiativa de modificare a Constituţiei, precizând că din punctul său de vedere, există deja legi care să reglementeze astfel de chestiuni, legi care funcţionează foarte bine. Mai mult, acesta a dorit să sublinieze că judecătorii pot decide atunci când condamnă pe cineva, dacă este cazul să fie privat şi de anumite drepturi cetăţeneşti. Iordache este de părere că doar votul cetăţenilor la alegeri poate clarifica problema cu adevărat.
“Nu există legi în România care condamnă faptele penale? Trebuie să mai semnăm undeva ca să se aplice legea în România?! Dacă sunt oameni care au probleme şi legea îi lasă acolo înseamnă că: 1) legea are o lacună, ceea ce nu cred; 2) e o problemă ce ţine de Justiţie şi este treaba judecătorilor, procurorilor, Poliţiei şi aşa mai departe. Nu cred că Justiţia cetăţenească, la fel ca şi jurnalismul cetăţenesc, să aibă vreo şansă în lumea asta. Eu în felul ăsta văd problema. Deşi se practică genul de jurnalism cetăţenesc, mai nou, eu nu sunt de acord cu el. Nu mi se pare normal. De asemenea, nu înţeleg la ce se referă exact «Fără Penali». O instanţă de judecată poate să îţi dea o pedeapsă care presupune şi restricţia unor drepturi cetăţeneşti, inclusiv dreptul de a fi ales... E o chestie de bun simţ să nu mai candidezi dacă eşti condamnat. Însă cu siguranţă nu o mişcare - indiferent cum se numeşte ea, sau un partid -, poate să facă acest lucru. Ţin să le reamintesc celor care citesc ceea ce zic eu, că din 4 în 4 ani în România sunt alegeri. Din nefericire acum oamenii au primit şi au ceea ce au votat. Şi am proprietatea cuvintelor când spun asta. Oamenii primesc ceea ce au votat! Când votezi 60% PSD, nu cred că te aştepţi să curgă lapte şi miere pe undeva. Eventual ţeava de la WC”, a afirmat Iordache.
Viorel Botea susţine iniţiativa, dar nu semnează
Şeful PMP Brăila, Viorel Botea a precizat că nu semnează iniţiativa “Fără Penali”, deoarece încă nu s-a lămurit în privinţa variantei finale a Legilor Justiţiei. Mai mult, acesta a afirmat că nu i se pare normal ca zona aceasta să fie politizată în vreun fel, aşa cum simte că o fac unele partide, dar şi modul în care acţionează procurorii.
“Nu am semnat. Părerea noastră şi a partidului în general este aceea că în funcţiile publice nu trebuie să fie oameni cu probleme. În partidul nostru, totdeauna în momentul în care au fost persoane cu probleme s-a procedat frumos: un pas înapoi şi asta e! Dar pe de altă parte, am văzut anumite opinii pe Facebook ale unor persoane şi pot să vă dau un exemplu care nu este în regulă. Putem să susţinem acest lucru, când spunem asta, să o şi facem! Adică, atunci când tu eşti şef de deconcentrate, semnezi o treabă de genul ăsta (n.r. - Fără Penali) şi pui oameni cu probleme penale pe funcţii?! Nu e normal. Adică eu, ca inspector general, dacă aş fi, nu aş pune niciodată un director care are probleme penale. Indiferent dacă se dovedeşte în instanţă că le are sau nu. Nu îmi place ipocrizia”, a declarat Botea, făcând aluzii la fostul inspector şcolar general, Cătălin Canciu. De asemenea, acesta a punctat că nu i se pare normal nici ca procurorii să distrugă imaginea unor oameni politici, dacă nu au probe temeinice privind acuzaţiile pe care le aduc.
Primarul Dragomir şi preşedintele CJ Chiriac ar semna, dar nu o fac
Primarul Marian Dragomir ne-a transmis că nu consideră “Fără Penali în funcţii publice” cu adevărat o iniţiativă cetăţenească, motiv pentru care nu vrea să semneze. Edilul-şef s-a arătat totuşi un susţinător al ideii că persoanele condamnate definitiv nu trebuie să ocupe funcţii administrative.
“Dacă ar fi o iniţiativă cetăţenească neconfiscată politic de către unele partide, aş semna! Să nu uităm că cei care pozează azi în politicienii ideali au mai mulţi penali în partidele lor”, a declarat Marian Dragomir.
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac susţine că ideea “Fără Penali în funcţii publice!” este una de bun simţ, însă nu are de gând să semneze deoarece consideră că în spatele demersului se află Partidul Naţional Liberal şi mai multe interese ascunse.
“Este un gest de bun simţ atât timp cât eşti penal să nu ai de-a face cu partea politică sau cu partea de administraţie. Este un principiu de bază al democraţiei. Dar cred că îl ducem la absurd ca să ne facem un fel de publicitate. Normal că sunt de acord ca oamenii care sunt certaţi cu legea să nu mai facă parte din administraţie sau din politică. Dar presupun că tot jocul ăsta este unul politic al PNL-ului de a semna şi de a face vâlvă. Deci nu aş semna pentru că din punctul meu de vedere este o campanie publicitară politică a PNL-ului”, a afirmat, la rândul său Chiriac.
Semnături pentru «Fără Penali» se strâng şi la cotidianul «Obiectiv»
Precizăm că iniţiativa “Fără Penali în funcţii publice” aparţine reprezentanţilor mai multor asociaţii, ONG-uri şi este susţinută şi de partidul Uniunea Salvaţi România (USR) la nivel naţional. Aşa cum am anunţat, este nevoie de 500.000 de semnături ale românilor din cel puţin 21 de judeţe ale României, până la jumătatea lunii august, pentru a demara un proiect legislativ de modificare a Constituţiei, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu poată fi alese în organele administraţiei publice locale, în Parlament şi în funcţia de Preşedinte al României. Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a luat decizia de a susţine iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice”, plecând de la ideea că atacul din ce în ce mai agresiv asupra Justiţiei din România, prin modificările aduse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, nu ar fi avut loc dacă în fruntea Parlamentului României nu s-ar fi aflat indivizi cu probleme penale, condamnaţi pentru fapte de corupţie sau în curs de condamnare. Liste pentru strângerea de semnături în Municipiul şi Judeţul Brăila pot fi găsite şi la adresa redacţiei cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” (str. Mihai Eminescu, nr. 56), la biroul de mică publicitate. Potrivit site-ului farapenaliinfunctiipublice.ro, în momentul de faţă la nivel naţional s-au strâns 400.000 semnături. Din Brăila doar 1.546 de semnături au fost trimise către centru şi înregistrate până în acest moment.
Reamintim şi că modificarea legislativă propusă de grupul de iniţiativă cetăţenească a fost deja publicată în Monitorul Oficial, cu numărul 255 din 22 Martie 2018, iar propunerea face referire strict la introducerea unui nou alineat la articolul 37, cu următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenţia unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. Art. II - Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată”. Propunerea legislativă publicată în Monitorul Oficial este însoţită de avizul favorabil al Consiliului Legislativ, alături de o serie de precizări de ordin tehnic.