* potrivit site-ului farapenaliinfunctiipublice.ro, ieri, numărul semnăturilor adunate la nivelul întregii țări depășise deja jumătate din totalul necesar de 500.000 * proiectul de lege, propus la inițiativa cetățenească, de modificarea a Constituției pentru a nu mai permite persoanelor certate cu legea să ocupe funcții administrative de vârf, a fost publicat în Monitorul Oficial al României pe 22 martie 2018 * liste pentru strângerea de semnături în Municipiul și Județul Brăila pot fi găsite și la adresa redacției cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” (str. Mihai Eminescu, nr. 56), la biroul de mică publicitate
Campania de strângere de semnături “Fără Penali în funcții publice”, pornită la inițiativă cetățenească merge înainte. Potrivit site-ului farapenaliinfunctiipublice.ro, ieri, numărul total la nivel național de semnături strânse pentru a nu le mai permite celor condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să fie aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, era de 259.598, din care doar puțin peste 1.100 din Brăila. Reamintim că este nevoie de 500.000 de semnături, iar liste pentru strângerea acestora în Municipiul, dar și în Județul Brăila pot fi găsite și la adresa redacției cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” (str. Mihai Eminescu, nr. 56), la biroul de mică publicitate. Precizăm totuși că o parte dintre cei care au venit deja la redacția cotidianului nostru pentru a semna au avut anumite nelămuriri legate de listele “Fără Penali”, manifestându-și nemulțumirea că în titlul acestora nu se specifică extrem de clar scopul pentru care sunt strânse semnăturile. Mai exact, pe liste apare formularea: “Propunere legislativă a cetățenilor - Lege de revizuire a Constituției României Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 255 din 22 Martie 2018”, însă fără a se intra în detalii, cel mai probabil din lipsă de spațiu. Pentru a lămuri situația și a elimina orice fel de dubii privind scopul strângerii de semnături, vă informăm că propunerea legislativă propusă de grupul de inițiativă cetățenească a fost deja publicată în Monitorul Oficial, cu numărul 255 din 22 Martie 2018, așa cum se arată și în formularea titlului listelor, iar propunerea face referire strict la tema eliminării persoanelor cu probleme penale din poziții administrative de vârf.
“Parlamentul României adoptă prezenta lege. Art. I - După alineatul (2) al articolului 37 din Constituția României, revizuită prin Legea nr. 429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003 și republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: «(3) Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenția unei situații care înlătură consecințele condamnării». Art. II - Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată”, este propunerea legislativă publicată în Monitorul Oficial, însoțită de avizul favorabil al Consiliului Legislativ, alături de o serie de precizări de ordin tehnic.
Încă 250.000 de semnături până la jumătatea lunii august
Precizăm că inițiativa “Fără Penali în funcții publice” aparține reprezentanților mai multor asociații, ONG-uri și este susținută de partidul Uniunea Salvați România (USR). Așa cum am anunțat, este nevoie de 500.000 de semnături ale românilor din cel puțin 21 de județe ale României, până la jumătatea lunii august, pentru a demara un proiect legislativ de modificare a Constituției, astfel încât persoanele condamnate definitiv să nu poată fi alese în organele administrației publice locale, în Parlament și în funcția de Președinte al României. Tot de pe site-ul farapenaliinfunctiipublice.ro, aflăm că deocamdată la Brăila s-au strâns doar 1.158 de semnături, asta în timp în Tulcea, de exemplu, sunt 4.401, în Galați - 6.488, iar în Constanța - 13.222.
Reamintim că este nevoie de semnături și date reale, transmise în format fizic, care ulterior vor fi verificate la Primăriile orașelor semnatarilor. Așa cum am anunțat, listele pot fi găsite și la sediul cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, însă pot fi descărcate și de pe site-ul farapenaliinfunctiipublice.ro, imprimate în format A4, completate de mână, cu pix albastru și depuse ulterior la unul dintre centrele de colectare din țară sau trimise prin curier la adresa: USR, Bd. Aviatorilor, Nr. 9, București, C.P. 011852. Atenție! Toate datele trebuie completate cu foarte mare grijă, așa cum apar ele în cartea de identitate a semnatarului, deoarece în cazul unei greșeli lista se anulează. Tot pe site-ul “Fără penali” puteți găsi și un ghid video privind completarea listelor.
Reamintim și faptul că pe o listă NU pot semna persoane din localități diferite (indiferent de județ). De asemenea, listele NU pot fi completate de persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
Subsolul listei trebuie să rămână necompletat. Acest lucru se face doar de către persoana împuternicită de președintele comitetului de inițiativă.
Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a luat deciza de a susține inițiativa cetățenească “Fără Penali în funcții publice”, plecând de la ideea că atacul din ce în ce mai agresiv asupra Justiției din România, prin modificările aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, nu ar fi avut loc dacă în fruntea Parlamentului României nu s-ar fi aflat indivizi cu probleme penale, condamnați pentru fapte de corupție sau în curs de condamnare.