• în perioada mai-iunie, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila, desfășoară activități de informare în școli pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor și al personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile • polițiștii discută cu elevii despre riscurile și consecințele în ceea ce privește portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ sau în preajma acestora • la nivel național se desfășoară “Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar”
În cadrul unei campanii de prevenire a delicvenței juvenile, polițiștii discută cu elevii despre riscurile și consecințele în ceea ce privește portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ sau în apropierea acestora. Se poate ajunge la comiterea unor fapte violente, pe fondul unor discuții în contradictoriu, iar astfel de cazuri au avut loc la Brăila. Un astfel de atac violent s-a produs chiar în apropierea Liceului Sportiv, când doi adolescenți în vârstă de 16 ani au intrat în conflict, un elev de la Liceul cu Program Sportiv fiind înjunghiat în apropierea unității școlare. Băiatul a suferit mai multe leziuni, având cinci plăgi înjunghiate, între care una gravă, care i-a atins plămânul. Băiatul a fost supus unei intervenții chirurgicale.
Potrivit datelor transmise de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila, Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare județene, implementează în această perioadă, la nivel național, Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar. “În perioada mai-iunie 2023, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila, desfășoară activități de informare și conștientizare, circumscrise campaniei, în baza Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță al elevilor și al personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2022-2023, aprobat prin Ordinul Prefectului Județului Brăila”, au transmis polițiștii.
Portul de briceag, cuțit sau pumnal constituie infracțiune
Polițiștii de siguranță școlară, sprijiniți de cei de prevenire a criminalității, de proximitate și ordine publică vor desfășura în această perioadă întâlniri cu elevii și cu cadrele didactice din unitățile de învățământ din municipiul și județul Brăila.
Acțiunile se organizează în scopul creșterii gradului de conștientizare al riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.
“Polițiștii brăileni reamintesc și pe această cale faptul că fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție ori agreement, în mijloace de transport în comun sau în instituții publice, unități de învățământ a obiectelor fabricate sau confecționate anume pentru tăiere, înțepare sau lovire (de tipul: briceag, cuțit, pumnal, box etc.) ori a substanțelor iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, constituie infracțiune!”, este mesajul transmis de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.