Mergi la conţinutul principal
Criză fără precedent de cadre medicale

Fără medici în Judeţean

• unitatea spitalicească se confruntă cu un deficit de medici de circa 45% • unitatea are nevoie de 330 de medici, iar în prezent în spital lucrează doar 179 • secţiile cele mai deficitare sunt ATI, Pediatria şi UPU • sunt secţii în care lucrează unul, doi sau trei medici • există, totuşi, şi veşti bune • în ultimii doi ani, la SJU Brăila s-au angajat 15 tineri specialişti • pentru a atrage cât mai mulţi medici la Brăila, CJ vrea să le ofere locuinţe şi prime de instalare

 

Spitalul Judeţean se confruntă cu o criză de cadre medicale fără precedent. În prezent, unitatea are un deficit de medici de circa 45%, din necesarul de 330 de medici spitalul având numai 179. Dintre aceştia vor rămâne şi mai puţini pentru că anul acesta alţi opt doctori vor ieşi la pensie. Cu alte cuvinte, unitatea funcţionează cam cu jumătate din personalul medical necesar. Cele mai afectate specializări sunt ATI, Pediatria şi UPU. În aceste secţii se lucrează cu jumătate sau chiar un sfert din totalul cadrelor de care ar fi nevoie. Dar dacă la aceste specializări încă mai avem doctori, există secţii la care mai sunt unul sau doi specialişti, cum este cazul secţiei de Chirurgie Toracică sau celei de Diabet. Cum zeci de doctori lipsesc de pe secţiile unităţi iar numărul pacienţilor este mare, medicii fac gărzi peste gărzi ca să îi poată consulta pe toţi. Totuşi, pentru a putea acoperi din necesarul de medici, spitalul a scos 14 posturi la concurs la Rezidenţiatul de anul trecut, la care se adaugă alţi 14 rezidenţi care se pregătesc în acest moment şi pot veni la Brăila când îşi termină studiile. Pentru a-i atrage în judeţul nostru, Consiliul Judeţean vrea să le ofere locuinţe şi prime de instalare. În ciuda cifrelor îngrijorătoare, există şi veşti bune. În ultimii doi ani, un număr de 15 medici tineri au ales să vină să practice cea mai nobilă meserie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

 

Deficit de 150 medici la Judeţean

Deficitul de medici din spitalele de stat care se adânceşte de la an la an nu avea cum să nu afecteze şi judeţul nostru. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, cea mai mare unitatea medicală din judeţ, se confruntă cu un deficit de 151 cadre medicale. Potrivit conducerii unităţii, în prezent în spital lucrează 179 medici din necesarul total de 330. Aceeaşi situaţie a fost şi anul trecut când personalul medical a variat între 175 şi 180 medici iar necesarul a fost tot de 330. Aşadar, deficitul de cadre medicale din Judeţean se situează în jurul procentului de 45%.

Lipsa medicilor se resimte cel mai tare pe specializările ATI, Pediatrie, UPU, Chirurgie Toracică, Nefrologie, Diabet, Radiologie, Cardiologie şi Reumatologie. La toate aceste secţii sunt mult mai puţini specialişti de cât ar fi necesar pentru ca activitatea să se desfăşoare în condiţii optime. Spre exemplu, la ATI ar trebui un număr de 28 de medici iar spitalul are doar 6. La Pediatrie este nevoie de 18 medici, iar în prezent lucrează doar 8. La Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) sunt doar 13 medici din necesarul de 25. Totuşi, aceste secţii sunt acoperite în comparaţie cu altele care mai au doar unul, doi sau trei medici. Un exemplu ar fi compartimentul de Chirurgie Toracică unde mai este un singur medic care, deşi a ieşit la pensie, continuă să lucreze în spital. Dacă el va pleca şi nu va veni repede cineva pe post, compartimentul riscă să rămână gol. O altă secţie deficitară este cea de Diabet. Aici mai sunt doar doi specialişti iar numărul bolnavilor de diabet din Brăila este de ordinul miilor. Exemplele continuă cu secţia de Oncologie unde sunt doar 4 medici din necesarul de 10.

Pe lângă faptul că numărul specialiştilor este redus, anul acesta vor ieşi la pensie alţi opt medici de la secţiile Medicină Internă, Oprtopedie, Oftalmologie, Pediatrie, Radiologie, BalneoFizioTerapie.

Sunt varii motive care explică lipsa specialiştilor din spitale. Pe lângă faptul că tinerii pleacă în străinătate sau aleg sectorul privat, sunt şi specializări la care se înscriu tot mai puţini studenţi.

“Sunt specializări deficitare, cum e Pediatria sau Neonatologia, pentru că studenţii nu le aleg. Sunt specializări foarte grele şi din ce în ce mai puţini le urmează. Au fost situaţii în care am scos posturi la concurs şi nu s-a înscris nimeni. Deficitul de medici este peste tot în ţară, nu doar la noi. Din fericire stăm bine în comparaţie cu alte spitale, avem cel puţin un medic pe secţie. Nu pot spune că există o secţie la care avem oameni suficienţi. Avem nevoie de medici”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt SJU Brăila. 

Tocmai de aceea, pentru asigurarea continuităţii actului medical, spitalul a făcut în permanenţă o estimare a necesarului de specialişti, astfel încât să existe medici pe fiecare secţie. Astfel, la Rezidenţiatul din noiembrie 2016 s-au scos la concurs un număr de 14 posturi, unele fiind chiar pe discipline deficitare precum Chirurgia, Cardiologia, Nefrologia sau Oncologia.

“O estimare făcută de spital arată că în următorii 3-6 ani unitatea va avea nevoie de 27 de specialişti pentru că medicii vor ieşi la pensie. Cum s-au luat toate cele 14 posturi scoase la rezidenţiat s-a ocupat parţial necesarul deficitar. Restul posturilor, până la 27, se vor scoate anual pe măsură ce se vor debloca. În prezent mai avem 14 rezidenţi în studiu, la şcoală, în anii II-V, la Chirurgie Pediatrică, Oftalmologie, Neurologie, Neurochirurgie, Chirurgie Toracică, Chirurgie Generală, ORL, Cardiologie şi Ortopedie. Unii dintre aceştia şi-au manifestat deja dorinţa de a venit la Brăila după terminarea studiilor”, ne-a explicat directorul medical al SJU Brăila.

 

Mulţi rezidenţi vin şi pleacă

O altă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar şi care contribuie la accentuarea deficitul de medici din spitalele de stat este numărul mare de rezidenţi care ocupă posturile scoase la concurs dar nu vin să şi profeseze după terminarea studiilor. Medicii rezidenţi care fac rezidenţiatul pe post încheie un contract cu spitalul care are postul liber, contract prin care se obligă ca după terminarea studiilor, care se fac într-un spital universitar, să se întoarcă să profeseze în unitatea unde au ţinut postul blocat pe perioada pregătirii. În realitate, însă, puţini sunt cei care se întorc iar spitalul nu are nicio putere legală să îi determine să rămână.

“Mulţi medici rezidenţi ocupă postul, îşi fac rezidenţiatul şi apoi pleacă. Noi nu avem nicio putere să îi împiedicăm să plece sau să îi stimulăm cumva să rămână. E o ţară liberă şi fiecare are dreptul să aleagă unde vrea să profeseze. Oricât de mult ni i-am dori la noi în echipă, legal, nu avem nicio soluţie ca să îi oprim aici”, ne-a spus dr. Alina Neacşu.

Deşi nu ne-a putut oferi o cifră exactă a rezidenţilor care nu s-au mai întors la Brăila, directorul medical al SJU Brăila a recunoscut că au fost multe astfel de situaţii. 

 

Medicii tineri, “motorul” spitalului

Nu toţi tinerii ocolesc unităţile sanitare din provincie, mai ales că, de când au crescut salariile în Sănătate, posturile din spitalele de stat au devenit mai atractive pentru medici. Potrivit conducerii unităţii spitaliceşti, în ultimii doi ani, 15 medici tineri au ales să vină să practice cea mai nobilă meserie la Judeţean.

“Toţi cei care au venit în mandatul meu şi înaintea mea, şi nu sunt puţini, sunt nişte medici extraordinari. Sunt nişte profesionişti excelenţi, sunt responsabili şi sunt oameni cu carismă. Ţin foarte mult la medicii tineri pentru că sunt doriţi,  apreciaţi, respectaţi şi fac totul din pasiune iar la noi îşi pot construi o carieră. De câte ori se iveşte oportunitatea ca un medic tânăr să vină la Brăila facem tot posibilul să nu îl pierdem şi apelăm la toate mijloacele ca el să se alăture echipei noastre”, ne-a precizat sursa citată.

Cei 15 medici care au ales să lucreze la Judeţean sunt următorii: ATI - dr. Mihai Soare, Oncologie - dr. Iulian Turtoi, cel mai tânăr medic al secţiei şi şeful Pogramului Naţional de Oncologie pe Brăila; UPU - dr. Irina Lazăr şi dr. Patricia Cosmescu, iar un al treilea va sosi în cursul acestui an; Diabet - dr. Monica Oprea, BalneoFizioTerapie - dr. Gabriel Istrate; Cardiologie - dr. Raluca Anuţoiu; Boli Interne - dr. Ionica Grigore; Ginecologie - dr. Mihai Rădescu; Hematologie - dr. Ştefan Reican; Radiologie - dr. Aura Chircu, dr. Florin Ghiţă, dr. Nicoleta Petrişor; Endocrinologie - dr. Irina Ghiţă.

De asemenea, în curând alţi doi tineri specialişti sunt aşteptaţi să înceapă lucrul la Ortopedie şi Hematologie.

“Cred că cel mai important lucru la aceşti medici tineri este să se gândească tot timpul să îşi dorească să fie doctori. Esenţialul în meseria asta este să îţi doreşti să fii doctor. E nemaipomenit când te salută oamenii pe stradă “Să trăiţi, domn' doctor!”, pacienţi pe care tu nici nu îi mai ştii pentru că vezi atât de mulţi încât nu îi mai ştii. Dar când vezi că omul te salută înseamnă că automat a avut un contact cu tine şi i-ai făcut un lucru care l-a făcut să îşi amintească de figura ta. Deci cred că important e asta: să dorească să fie doctori. Iar aici, la Brăila, disponibilitatea este maximă din punct de vedere medical”, a adăugat dr. Alina Neacşu.

 

CJ vine cu soluţii pentru a atrage medicii tineri

Pentru ca medicii tineri să aleagă şi Brăila, nu doar marile centre universitare, Consiliul Judeţean vine cu soluţii. Concret, preşedintele CJ, Francisk Chiriac, a declarat că vrea să le ofere o serie de facilităţi prin care să le pună la dispoziţie o locuinţă şi să le acorde o primă de instalare.

“Deficitul de medici e peste tot, de aceea ne dorim să avem cât mai mulţi medici la Brăila. Pentru medicii noi angajaţi, dacă legislaţia ne permite, le vom da toate bonificaţiile, începând cu locuinţă. Avem în jur de 30 de apartamente de la ANL Bucureşti pe care încercăm să le finalizăm până în primăvară. Am putea să le oferim şi o sumă de bani pentru instalare o anumită perioadă de timp. Noi scoatem posturile la concurs, din câte ştiu eu salariile în Sănătate s-au majorat şi se vor majora în continuare aşa că încercăm ca tineri specialişti să opteze şi pentru teritoriu”, a declarat preşedintele CJ.

De asemenea, Chiriac spune că are în plan o întâlnire la Ministerul Sănătăţii pentru a găsi şi alte soluţii ca să atragă mai mulţi specialişti la Brăila. 

 

Spitalul Judeţean scoate la concurs 26 de posturi de asistenţi

Luna aceasta, Spitalul Judeţean a scos la concurs 26 de posturi destinate personalului mediu. Sunt vacante posturi pentru asistenţi medicali generalişti, asistenţi radiologie imagistică medicală, asistenţi farmacişti şi infirmiere în cadrul mai multor secţii şi compartimente.

Potrivit anunţurilor publicate pe site-ul spitalului, se scot la concurs 11 posturi temporar vacante de asistenţi medicali generalişti, cinci asistenţi medicali principali şi şase asistenţi medicali. Proba scrisă este programată pe 8 februarie,  iar interviul pe 13 februarie. Dosarele se depun până pe data de 25 ianuarie.

De asemenea, se va da concurs pentru ocuparea a 5 posturi temporar vacante de asistenţi radiologie imagistică medicală. Proba scrisă va avea loc pe 10 februarie, iar interviul pe 15 februarie. Candidaţii interesaţi îşi pot depune dosarele până pe 25 ianuarie.

Alte patru posturi de asistenţi farmacie sunt vacante în cadrul SJU Brăila. Probele vor avea loc pe 16 februarie, respectiv 21 februarie, iar înscrierile la concurs se fac până pe 1 februarie.

Lista continuă cu cele şase posturi de infirmiere, din care 5 pentru debutanţi. Proba scrisă are loc pe 20 februarie, iar interviul pe 1 februarie. 

Detalii despre depunerea şi selecţia dosarelor, bibliografia şi tematica de concurs o găsiţi afişată pe site-ul SJU Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro