Mergi la conţinutul principal

Fără mască în aer liber: aleșii Brăilei, unii bucuroși, alții precauți

* decizia CCR prin care obligativitatea purtării măștii de protecție în spații publice a fost declarată neconstituțională a stârnit reacții diverse în mediul politic brăilean * primarul Marian Dragomir a salutat-o, în timp ce președintele CJ și parlamentarii PSD au fost ceva mai rezervați * atât aceștia cât și deputatul PNL Brăila, Alexandru Popa, au îndemnat oamenii să poarte în continuare măști în spațiile aglomerate, chiar dacă măsura nu mai este obligatorie

 

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au dat, marți, o decizie extrem de importantă privind măsurile puse în aplicare pe durata stării de alertă. Mai precis, după cum a relatat și presa centrală, aceștia au hotărât în unanimitate că este neconstituțional actul normativ care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne, se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Pe scurt, ca urmare a deciziei CCR, articolul va fi eliminat din legislație odată cu publicare acesteia în Monitorul Oficial. Interesant de precizat este că timp de doi ani oamenii legii au aplicat amenzi cetățenilor în baza legislației în vigoare. De asemenea, că judecătorii CCR au venit cu această decizie, tot potrivit presei centrale, ca urmare a demersului unui student la drept, Adrian Cristian Secu, care a sesizat problema judecătorilor după ce a fost amendat pentru că nu avea mască pe stradă în timpul nopții, în perioada când autoritățile impuseseră această măsură.

Revenind, primarul Marian Dragomir a fost printre primii care au salutat această decizie a CCR, printr-o postare "la cald" pe rețelele de socializare. Edilul-șef a adăugat și că se așteaptă să fie anulate și alte măsuri absurde ce au fost adoptate și puse în aplicare pe perioada pandemiei.

”Purtarea măștii în spațiile publice (pe stradă), la locul de muncă - ANULATĂ de Decizia Curții Constituționale a României! Ordonanța Guvernului 192/2020 - NECONSTITUȚIONALĂ! Logic, vor anula și toate amenzile! Aștept și anularea măsurilor absurde privind: restricțiile de circulație după ora 22:00; eliminarea certificatului verde sau cum se cheamă el etc. ȘI AȘTEPT REVENIREA LA VIAȚA NORMALĂ! Întotdeauna m-am opus măsurilor absurde de pe plan local, m-am luptat cu prefecți slugarnici, lipsiți de logică și bun-simț, dar a trebuit să respect prevederile legale stabilite pe plan național atât... cât au fost în vigoare! Azi, restricțiile abuzive încep să cadă una câte una!”, a declarat Dragomir pe pagina sa de Facebook, postând la pachet și o serie de documente privind decizia CCR, precum și fotografii cu reacțiile sale publice la momentul impunerilor unora dintre măsurile luate în pandemie.

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” în legătură cu acest subiect, și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, a precizat că se bucură pentru faptul că viața de zi cu zi revine încet-încet la normal. Totuși, acesta a afirmat că este unul dintre susținătorii opiniilor specialiștilor, astfel că s-a vaccinat chiar și cu doza booster și că va continua să poarte mască de protecție în zonele aglomerate.

”Eu nu vreau să comentez foarte mult. Dar faptul că s-a luat acum această decizie și faptul că nu va mai fi masca obligatorie în spații publice, faptul că va fi o relaxare mai accentuată, oamenii să meargă fără mască pe stradă, e un lucru bun. Că trebuia luată această măsură mai devreme?! Nu sunt specialist să comentez eu dacă soluția cu masca a adus beneficii sau nu. Dar faptul că suntem spre sfârșitul pandemiei și că s-a luat acum această decizie și că revenim la normalitate, eu salut acest lucru și este foarte în regulă. Vă spun sincer, eu sunt omul care nu a pus pe primul plan măsurile, dar am încredere în specialiști. Eu cred că au luat deciziile cele mai bune în momentul respectiv. Dar consider și că aceste măsuri trebuie relaxate în momentul în care se poate. Deci să ajungem cu toții la o viață normală. Să călătorim, să putem să respirăm aer curat. Sunt poziționat cumva la mijloc. Eu m-am vaccinat, chiar și cu doza booster. Deci am respectat deciziile specialiștilor. Dar dacă se ridică restricțiile, mă bucură. Sperăm să se termine pandemia și să revenim la o viață normală”, a declarat Chiriac.

 

Parlamentarii PSD Brăila îndeamnă cetățenii la precauție

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, nu a dorit să comenteze decizia CCR sau faptul că aceasta a venit abia după doi ani. Social-democratul a atras atenția că ea trebuie doar pusă în aplicare. Totuși, Rotaru nu s-a ferit să afirme că din punctul său de vedere măsura privind masca de protecție a fost una bună și că are de gând să continue să o poarte în spațiile aglomerate. Senatorul a afirmat că a contractat de două ori virusul Sars-CoV-2 și că nu s-a simțit deloc bine în perioada cât a fost bolnav, astfel că a ajuns la concluzia că fiecare cetățean trebuie să se protejeze și să facă asta și pentru semeni.

”Este de văzut aspectul care ține de sănătate. Nu te poți juca! Nici cu decizii ale Curții, nici cu hotărâri judecătorești. Aceasta este partea care ține de specialiști, de medici, care trebuie să își spună cuvântul,  din punctul meu de vedere. Legea care prevedea acest lucru a fost până la urmă un lucru benefic. Pentru că gradul de infecțiozitate și transmiterea colectivă s-a manifestat, iar faptul că s-a introdus această restricție a fost o protecție pentru oameni. În mod evident, dacă acest context legal se va schimba și va impune altceva, trebuie respectat ca atare. Dar eu cred că din punct de vedere medical, fiecare om trebuie să privească în context această măsură a Curții și să ia măsuri pentru a se proteja. Sincer vă spun, eu o să port mască în continuare în zonele aglomerate, o să mă protejez! Am avut de două ori COVID, știu ce înseamnă. Nu e o chestiune ușoară și nu trebuie tratată la «și altele». Am avut atâtea cazuri care au generat și situații grave, s-a ajuns la deces. Multe familii au trăit adevărate drame din punctul ăsta de vedere, deci lucrurile nu trebuie tratate ca fiind simple și doar ca o decizie care vine și rezolvă problema”, a declarat Rotaru.

Senatorul a apreciat că situația își va găsi o rezolvare reală abia în momentul când COVID-19 se va transforma într-o gripă sezonieră.

Și deputatul Florin Mircea a precizat că are de gând să poarte mască în spațiile aglomerate în continuare, indiferent dacă legea impune acest lucru sau nu. Totuși, întrebat în legătură cu tardivitatea deciziei CCR, în contextul în care o măsură neconstituțională a produs efecte pe o perioadă lungă de timp, acesta a apreciat că situația ar fi putut fi tranșată mai devreme, doar că, probabil, judecătorii au preferat să întârzie lucrurile, având în vedere multitudinea de cazuri de la secțiile ATI.

”Până la urmă e greu să analizăm sau să comentăm decizii ale instanțelor. Este complicat. Pe de o parte, dacă e să discutăm la nivel personal, poate că e bine că am avut formula de mască. Pentru că ne-a protejat. Dar partea obligatorie e mai complicată. Poate că dacă era o formulă de recomandare, poate că oamenii înțelegeau cu totul altfel. Adică să nu fie neapărat o formă de coerciție. Ca să respectăm anumite reguli de bun-simț sau poate normale în contextul dat. Dar faptul că a venit după doi ani... Cu unele lucruri am început să ne cam obișnuim, dar nu e bine să ne învățăm așa. Poate că trebuia să vină mai rapid ca să știe și legiuitorul ce să facă și cum să ia măsuri în acest sens. Dacă ne uităm pe lista de judecată să îi spunem așa a Curții Constituționale, au foarte multe solicitări de nelegalitate asupra unor acte. Există, la fel ca și la Parlament, o formulă de prioritizare în funcție de impactul asupra comunității. Aici probabil că a fost o decizie mai grea. Pentru că atunci când era situația aceea problematică de anul trecut. Dacă spunea Curtea că nu e constituțional să obligi pe cineva să poarte mască, toată lumea ar fi spus ulterior că e vina Curții Constituționale pentru eventualele decese. Poate că și dumnealor au evitat sau au întârziat să dea o soluționare”,ne-a declarat Mircea.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele care au primit amenzi în baza acestei măsuri care s-a dovedit neconstituțională, deputatul a precizat că aceștia își vor putea solicita banii înapoi, bineînțeles doar dacă au contestat la momentul respectiv contravenția.

”Ca la orice sancțiune, acum oamenii au dreptul să meargă și să solicite banii înapoi, având în vedere că reglementarea a fost neconstituțională. Într-adevăr, dacă nu au contestat la momentul respectiv, chiar dacă au plătit-o, nu știu dacă mai au vreo formulă de a solicita banii înapoi. Dar din ceea ce am auzit eu, cei mai mulți oameni au plătit, dar au și contestat. Că până la urmă e un simplu document pe care îl depui la instanță, nu trebuie să ai avocat și cheltuieli pentru treaba aceasta. Și au fost multe, din câte înțeleg. Dar pentru sancțiunile care s-au aplicat, instituțiile statului au aplicat legea de la momentul respectiv. Asta este! Totuși, eu știu că nu s-au dat din prima amenzi. Adică organul legii a fost mai înțelegător pe anumite aspecte, pentru că și dumnealor sunt în aceeași situație. Și ei sunt oameni și se lovesc de aceleași lucruri în viața de zi cu zi”, a completat deputatul.

Florin Mircea a mai subliniat că recomandarea sa pentru cetățeni este să se protejeze în continuare, deoarece încă nu s-a obținut imunitatea colectivă. Mai mult, acesta a dorit să atragă atenția că nu contează dacă ai certificat verde sau nu, deoarece încă poți să transmiți altora virusul.

 

Popa: «Nu pot să îmi dau eu cu părerea vizavi de problema cu măștile pentru că nu am cunoștințe medicale»

Întrebat cum i se pare decizia CCR privind neconstituționalitatea obligativității purtării măștilor de protecție în spațiile publice, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, nu a dorit să comenteze foarte mult. Acesta a precizat că nu are pregătire medicală, astfel încât să se pronunțe în privința eficienței măștilor. Acesta nu a dorit să se pronunțe nici în asupra faptului că timp de doi ani s-a aplicat o măsură care acum a fost declarată drept neconstituțională, dar a făcut apel la rațiune din partea cetățenilor să cotinue să poarte mască pentru a se proteja.

”Nu pot să îmi dau eu cu părerea vizavi de problema cu măștile pentru că nu am cunoștințe medicale și nu știu dacă au fost de bun augur sau nu. Dar trebuie respectată decizia Curții Constituționale, într-adevăr. Însă știm cu toții câte necazuri s-au întâmplat din cauza acestui virus COVID-19. Eu cred că trebuie să avem grijă în continuare. Nu pentru faptul că suntem obligați, trebuie să ne protejăm. Trebuie să facem acest lucru pentru că avem părinți, avem bunici, oameni care sunt mai predispuși unui atac mult mai puternic din partea acestui virus. În primul rând ține de responsabilitatea fiecăruia. Dacă noi, cei tineri, suntem mai puțin afectați de acest virus, cu toții avem rude înaintate în vârstă și cred că ar trebui să le protejăm în continuare. Este opinia mea. Repet, părerea unui necunoscător care nu are cunoștințe medicale. Atât timp cât acest virus va fi agresiv, eu voi purta mască! Dar nu pentru a mă proteja pe mine, ci pentru a nu transmite virusul unor persoane dragi”, a afirmat Popa.

Potrivit digi24.ro, Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, referitor la decizia CCR privind masca sanitară, că așteaptă motivarea și publicarea aceste hotărâri în Monitorul Oficial și că până atunci prevederile legale sunt în vigoare. Și acesta a făcut apel la populație să se protejeze în continuare, pe cât posibil. La rândul lui, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în situația în care contextul legal o va impune, guvernul are în plan adoptarea de acte legislative necesare pentru protejarea sănătății publice. Tot jurnaliștii Digi24 au atras atenția că după ce decizia Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficial și va produce efecte, Guvernul ar putea da o nouă ordonanță, cu respectarea tuturor pașilor procedurali, pentru a reimpune obligativitatea măștii, având în vedere că articolul din legea inițială a fost declarat neconstituțional deoarece Executivul nu a primit un aviz de la Consiliului Legislativ. Rămâne de văzut ce decizie se va lua în Coaliția de Guvernare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro