Mergi la conţinutul principal
Istoria s-a repetat și în CLM

Fără liberali la cașcaval

* în cadrul celei mai recente ședințe extraordinare a CLM Brăila, după completarea locurilor vacante (cu o singură excepție, cea a lui Adrian Tabarac, care a demisionat), consilierii au aprobat, prin vot secret, desemnarea reprezentanților în diferite comisii, CA-uri și AGA * ca și la Consiliul Județean, consilierii PSD au împărțit toate pozițiile cheie între ei, lăsându-i pe liberali complet pe dinafară, chiar și acolo unde existau locuri disponibile de supleanți * și aceste locuri au fost ocupate tot de PSD-iști, în ședința ordinară a CLM din 26 noiembrie

 

Consilierii municipali ai Partidului Social Democrat au fost nemiloși cu colegii lor liberali, atunci când a venit vorba despre desemnarea acestora pe diferite poziții administrative. Pe modelul adoptat și de Consiliul Județean Brăila, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM, social-democrații nu au dorit să ofere liberalilor niciun loc cheie în administrație, cu excepția Comisiilor de specialitate și CA-urilor de la unitățile de învățământ, unde legea impune ca fiecare membru din Consiliu să facă parte. Demonstrația de forțe a mers atât de departe, încât nici măcar acolo unde existau poziții de supleanți suficiente, propunerile din partea PNL nu au primit numărul suficient de voturi, astfel că unele locuri au rămas vacante, până la ocuparea lor, cel mai probabil, tot de către PSD-iști.

Precizăm că desemnarea consilierilor locali municipali în Consiliile de Administrație, precum și în componența Comisiei de evaluare și asigurare a calității a unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Brăila s-a făcut fără vot secret, propunerile fiind discutate în prealabil. Potrivit secretarului general al Municipiului, Ion Drăgan, desemnarea consilierilor s-a făcut ca urmare a propunerilor venite din partea grupurilor politice. Au rămas totuși câteva locuri libere, însă din pricina faptului că Adrian Tabarac a demisionat, iar pozițiile ce i-ar fi revenit au fost rezervate pentru cel care îi va lua locul în CLM, în viitorul apropiat. Ca o paranteză, la CA-ul Colegiului Național ”Nicolae Bălcescu”, alături de PSD-iștii Sorin Boșneag și Daniel Tudose, s-a stabilit, în urma unui amendament, să facă parte și Daniela Rădulescu de la PMP, dat fiind faptul că aceasta nu făcea parte din schemă în proiectul inițial.

 

Liberalii au primit locuri doar în Comisiile de Specialitate

 

În afară de acest punct și încă unul legat de stabilirea unei comisii pentru vânzarea de spații comerciale, restul proiectelor care au vizat desemnarea de persoane, au fost definitivate prin vot secret. Iar pentru ca lucrurile să meargă mai repede, 11 proiecte au fost comasate pe același buletin de vot.

Singurele puncte unde consilierii liberali și-au mai găsit câte un loc au fost cele privind stabilirea comisiilor de specialitate ale CLM. Mai exact, consilierii municipali care și-au depus jurământul în respectiva ședință, au fost repartizați ulterior și în Comisii.

Astfel, în Comisia nr. 1 de buget-finanțe, a fost desemnat PSD-istul Florin Coman cu 18 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”, Coman Sarafolean de la PMP cu 16 ”pentru” și 3 ”împotrivă”, precum și liberalul Sorin Gălbinaș cu 19 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă” (un vot nul). Comisia de specialitate nr. 2 de administrare a domeniului public și privat a fost completată de PSD-istul Sorin Boșneag, care a primit 20 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”, în timp ce Comisia nr. 3 pentru industrie, agricultură a fost completată cu liberalii Alexandru Drogeanu și Mihai Viorel Pascale, ambii primind tot 20 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă”.

Însă după aceste puncte, consilierii PNL au rămas doar cu propunerile făcute, deoarece nu au obținut nici măcar un singur loc. PSD-iștii au preferat să mai voteze încă o dată unele puncte, într-o ședință viitoare, numai să nu cumva să ”pună ștampila” pe vreun PNL-ist, asta chiar și acolo unde locurile erau suficiente.

 

PSD și-a rezervat tot «cașcavalul» și la CLM

 

Chiar dacă aceste funcții nu sunt remunerate, este limpede că discutăm despre entități unde se iau decizii administrative cheie în cadrul subordonatelor și nu numai. Dar să le luăm pe rând. În ceea ce privește desemnarea reprezentanților CLM Brăila în AGA la SC Administrația Piețelor și Târgurilor SA Brăila, era necesară alegerea a doi membri, însă și liberalii au venit cu propria propunere. Rezultatul a fost unul prevestitor pentru ”ciuruirea” ce a urmat în ședință. Au fost desemnate Loredana Badiu cu 17 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, Cornelia Neacșu cu 17 ”pentru” și 4 ”împotrivă”, ambele din tabăra PSD, în timp ce propunerea liberalilor, Sorin Gălbinaș, a primit doar 4 voturi ”pentru” și 17 ”împotrivă”. În AGA la SC ”Braicar” SA Brăila, era nevoie să fie desemante două persoane, iar scenariul s-a repetat. Au fost desemnați PSD-iștii Valentin Pătârlăgeanu cu 17 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă” și Daniel Tudose cu același număr de voturi, în timp ce Florin Gheorghiță de la PNL a primit doar 4 voturi ”pentru” și 17 ”împotrivă” (un vot nul). În AGA la Compania de Utilități Publice (CUP) ”Dunărea” Brăila s-a pus problema unui singur membru, iar propunerile l-au vizat doar pe PSD-istul Sorin Boșneag. Acesta a fost desemnat cu 19 voturi ”pentru” și un vot ”împotrivă”, în timp ce două voturi au fost nule. Trebuie totuși subliniat că PSD-istul Gojan Petru nu a participat la vot la acest proiect pentru a nu fi în conflict de interese. Pentru AGA a Asociației ”Handbal Club Dunărea” Brăila, PSD-istul George Marius Caranica, a fost ”câștigător” cu 21 voturi ”pentru” și niciun vot contra, în timp pe liberalul Alexandru Drogeanu, care a primit 1 vot ”pentru” și 20 ”împotrivă” (un vot nul). La desemnarea reprezentanților CLM Brăila în Consiliul de Administrație al Spitalului de Psihiatrie ”Sfântul Pantelimon” Brăila, s-a pus problema alegerii a doi membri titulari și doi supleanți. Titulari au fost desemnați PSD-iștii Cristiana Voineag și Răzvan Popescu, ambii cu 17 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, în timp ce Sorin Gălbinaș de la PNL a obținut doar 4 voturi ”pentru” (un vot nul). Supleanți au fost desemnați Cornelia Neacșu cu 18 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”, precum și colegul acesteia de la PSD, Andrei Vărzaru, cu 17 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, în timp ce liberalul Mihai Pascale a luat doar 4 voturi ”pentru” (un vot nul).

Desemnarea reprezentanților CLM Brăila în comisiile de vânzare și contestații, prevăzute de OUG nr. 68/2008, privind vânzarea spațiilor proprietate privată a statului sau a unităților administrativ teritoriale cu destinația de cabinete medicale a presupus alegerea a doi membri titulari și doi supleanți, și tot așa pentru Comisia de contestație. Astfel, în privința membrilor titulari au fost propuși și aleși PSD-iștii Florin Dumiru și Petru Gojan, ambii cu 16 voturi ”pentru” și 5 ”împotrivă”, în timp ce liberalul Florin Gheorghiță a primit doar 5 voturi ”pentru”, 15 ”împotrivă” (un vot a fost anulat). Ca membri supleanți au fost propuși PSD-istul Valentin Pătârlăgeanu care a fost desemnat cu 18 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă” și PNL-istul Laurențiu Coman, care însă a fost respins cu 8 voturi ”pentru” și 14 ”împotrivă”, astfel că locul a rămas vacant deocamdată. În ceea ce privește Comisia de contestații, aici ca membru titular a fost desemnată PSD-ista Virginia Loredana Badiu cu 18 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, în timp ce Mihai Pascale a luat 7 voturi ”pentru” și 15 ”contra”, locul rămânând de asemenea, vacant. Iar ca supleant a fost desemnat social-democratul Daniel Tudose, cu 18 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, în timp ce liberalul Alexandru Drogeanu a rămas pe dinafară cu 7 voturi ”pentru” și 15 ”împotrivă”.

Tot cu această ocazie, s-a modificat și componența Comisiei Locale de Ordine Publică a Municipiului Brăila. Aici era nevoie de trei consilieri locali, astfel că PSD-iștii i-au propus pe Florin Dumitru și Loredana Badiu, care au obținut 17 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, în timp ce liberalii l-au propus pe Laurențiu Coman, care însă a luat doar 5 voturi ”pentru” și 16 ”împotrivă” (un vot anulat), astfel că încă un loc a rămas liber deocamdată.

S-a modificat și componența Comisiei prevăzută de un articol (art 3) al unei hotărâri de CLM din 30 ianuarie 2003 referitoare la aprobarea novării contractelor de concesiune ce au ca obiect bunuri imobile ce aparțin domeniului privat al Municipiului Brăila, în contracte de vânzare-cumpărare. Aici au fost desemnați PSD-iștii Sorin Boșneag și Răzvan Popescu, ambii cu 17 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, în timp ce liberalul Florin Gheorghiță a primit doar 5 voturi ”pentru”, 16 ”împotrivă” (un vot a fost nul) așa că a rămas din nou, pe dinafară, locul fiind în continuare în așteptarea unui ocupant.

Consilierii au mai modificat o hotărâre a CLM Brăila din 27 martie 2015 referitoare la constituirea Consiliului Consultativ al Direcției de Asistență Socială și aprobarea regulamentului de organizare și funcționare al acestuia, precum și a hotărârilor care au venit cu alte modificări ulterioare. Și aici membrii CLM și-au desemnat un reprezentant. Propunerea PSD-iștilor, Cornelia Neacșu, a fost desemnată cu 17 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, în timp ce liberalii l-au propus pe Cătălin Canciu, care însă a fost respins după ce a obținut doar 4 voturi ”pentru” și 17 ”împotrivă”.

Desemnarea reprezentanților CLM Brăila ca membri titulari ai Comisiei de evaluare a ofertelor la licitația pentru închirierea unui teren de 5 mp, Calea Călărașilor nr. 333 (pentru amplasarea unui panou publicitar) a avut un rezultat similar. Aici au fost propuși ca membri titulari PSD-iștii Cornelia Neacșu și Răzvan Popescu, care au fost desemnați cu 20 voturi ”pentru” și 1 ”împotrivă” (un vot anulat), iar ca membri supleanți au fost aleși PSD-iștii Petru Gojan cu 20 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă” și Adrian Goanță cu 21 voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă”. Totodată, în Comisia de soluționare a contestațiilor pentru această licitație, au fost desemnați ca membri titulari PSD-iștii Valentin Pătârlăgeanu, cu 19 voturi ”pentru” și 2 ”împotrivă” și George Marius Caranica, cu 20 voturi ”pentru” și 1 ”împotrivă” (un vot a fost anulat), în timp ce supleanți, social-democrații pentru industrie, agricultură, cu 20 ”pentru” și 1 ”împotrivă” și Florin Dumitru cu 19 ”pentru” și 2 ”împotrivă”.

Excepție de la votul secret a făcut un singur proiect privitor la desemnarea reprezentanților CLM Brăila în Comisia de aplicare a Legii 550/2002, astfel că această ”mutare” s-a făcut prin vot clasic, cu ridicarea mâinii. Aici s-au stabilit trei membri titulari și un supleant. Legea 550 constituie cadrul juridic pentru vânzarea spațiilor comerciale și a celor de prestări servicii aflate în proprietatea privată a statului și în administrarea consiliilor locale. Revenind la vot, ca membri titulari au fost desemnați PSD-iștii Adrian Goanță și Cornelia Neacșu, ambii cu 18 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă” din partea consilierilor PNL, dar și PMP-istul Coman Sarafolean (la propunerea Danielei Rădulescu), care a obținut 21 voturi ”pentru”, în timp ce liberalul Florin Gheorghiță a luat doar 4 voturi ”pentru”, 17 voturi ”împotrivă” și o abținere a Danielei Rădulescu. Pentru membri supleanți a fost ales PSD-istul Vasile Cupcic cu 18 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă” din partea consilierilor PNL.

Precizăm că din comisia de numărare a voturilor au făcut parte PSD-iștii Silvia Bobi, Marian Neta și Daniela Rădulescu de la PMP, deoarece aceștia au fost singurii consilieri care nu făceau parte din vreunul dintre proiectele amintite mai sus care au necesitat vot secret.

 

Locurile vacante, completate în ședința ordinară a CLM, tot de PSD-iști

 

Situația legată de locurile rămase vacante ca urmare a votului din ședința ordinară, dar și alte proiecte privitoare la desemnarea de reprezentanți, a fost reluată și clarificată în ședința ordinară a CLM Brăila din 26 noiembrie. Aceasta s-a desfășurat prin sistem video, însă locurile au fost ocupate (cu mici excepții) tot prin vot secret. De asemenea, tot de consilieri PSD.

Mai exact, membri  CLM au aprobat un proiect introdus suplimentar pe ordinea de zi, privind desemnarea consilierilor în CA-urile școlilor, după depunerea jurământului de către, liberalul Ionel Alexandru (înlocuitorul lui Adrian Tabarac). Tot pe acesta l-a mai vizat un proiect privind completarea Comisiei cinci, pentru administrație publică locală, juridică a CLM. Aici, și la încă cinci puncte de pe ordinea de zi, s-a folosit procedura votului secret. Ionel Alexandru a primit 26 voturi ”pentru” din totalul consilierilor prezenți la ședință. De asemenea, pentru Grupul de Lucru Local (GLL) la nivelul municipiului privind aplicarea Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetățenilor români aparținând minorității romilor, pentru 2015-2020 au fost desemnați consilierii PSD Cornelia Neacșu și Daniel Tudose, ambii cu 19 voturi ”pentru” și 7 ”împotrivă”. În timp ce Sorin Gălbinaș, propus de liberali, a luat doar 9 voturi ”pentru” și 17 ”împotrivă”.

În Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației cei doi reprezentanți ai CLM au fost desemnați PSD-iștii Sorin Boșneag cu 18 ”pentru” și 8 ”împotrivă” și Marian Neta cu 19 ”pentru” și 7 ”împotrivă”. În timp ce Ionel Alexandru, propus de grupul PNL, a luat doar 10 voturi ”pentru” și 16 ”împotrivă”.

Apoi au urmat la vot completările pentru comisiile care rămăseseră cu locuri vacante în ședința extraordinară. Astfel, în Comisia pentru vânzarea cabinetelor medicale membru supleant a fost desemnată PMP-ista Daniela Rădulescu, cu 18 voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă”, în timp ce grupul PNL l-a propus pe Alexandru Drogeanu, care a luat 9 voturi ”pentru” și 17 ”împotrivă”. Iar în Comisia de contestații, membru titular a fost desemnat PSD-istul Adrian Goanță care a luat 18 voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă”, în timp ce liberalul Sorin Gălbinaș, a obținut doar 8 ”pentru” și 18 ”împotrivă”. Supleant a fost desemnat social-democratul Dan Vărzaru, cu 18 ”pentru” și 8 ”împotrivă”. Pe aceeași funcție, Mihai Pascale de la PNL a obținut doar 8 ”pentru” și 18 ”împotrivă”.

În Comisia Locală de Ordine Publică a Municipiului Brăila, a fost desemnat ca al treilea reprezentant al CLM, PSD-istul Sorin Boșneag, cu 18 voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă”. Și liberalii l-au propus din nou pe Laurențiu Coman, însă acesta a obținut doar 10 ”pentru” și 16 ”împotrivă”.

În Comisia pentru aprobarea novării contractelor de concesiune ce au ca obiect bunuri imobile ce aparțin domeniului privat al Municipiului Brăila, în contracte de vânzare-cumpărare, al treilea reprezentant a fost desemnat PSD-istul Florin Coman, cu voturi 19 ”pentru” și 7 ”împotrivă”,  în timp ce liberalii l-au propus pe Florin Gheorghiță, care a obținut doar 9 ”pentru” și 17 ”împotrivă”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro