• problema imposibilității închirierii sălilor de sport de unitățile de învățământ către cluburi sportive private, care a fost semnalată în luna octombrie 2022, s-a rezolvat la începutul acestui an • ca urmare a unor eforturi comune a mai multor decidenți s-a găsit o soluție tehnică • Legea privind modificarea și completarea articolului 6 din Legea Educației fizice și sportului nr. 69/2000 a devenit realitate prin publicarea în Monitorul Oficial al României, miercuri, 4 ianuarie 2023 • inițiativa legislativă i-a aparținut deputatului PNL Brăila Alexandru Popa, însă și președinții cluburilor sportive din județul nostru, primarul Marian Dragomir, dar și Guvernul au acționat pentru rezolvarea problemei care numai în Brăila bloca accesul a peste 1.000 de tineri sportivi la antrenamente pe perioada iernii
Dorința acerbă a copiilor brăileni de a practica o serie de sporturi de echipă, și nu numai, în sălile de sport ale unităților de învățământ, s-a concretizat la începutul acestui an, printr-un efort mai mult sau mai puțin comun al unor factori din zona sportului, dar și din mediul politic. Așa cum am anunțat și într-o altă ediție a cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, Camera Deputaților a îndreptat ceea ce stricase Ministerul Educației, iar copiii au din nou “liber la sport”. Pe scurt, dacă până la finele anului trecut cluburile și asociațiile sportive obișnuiau să închirieze sălile de sport ale unor școli din Municipiul Brăila, pentru antrenamente, în luna octombrie 2022 Primăria a luat decizia de a pune capăt acestei practici, ca urmare a unei adrese venite din partea Ministerului Educației care semnala o problemă de nelegalitate. În respectivul document s-a transmis că, pe legislația de la vremea respectivă, astfel de închirieri erau considerate activități economice, servicii pe care școlile nu aveau voie să le presteze.
În luna noiembrie, deputatul PNL Brăila Alexandru Popa a anunțat că va încerca să modifice legislația, astfel încât tinerii sportivi din județul nostru să se poată antrena pe timpul iernii. În paralel, mai mulți factori implicați direct au încercat să miște lucrurile la Centru. La rândul său, primarul Marian Dragomir a afirmat că va încerca să sprijine cluburile sportive să se poată antrena în sălile de sport.
La începutul lunii decembrie, Alexandru Popa, de altfel cel care a venit cu propunerea de modificare a Legii Sportului, a anunțat rezolvarea situației.
“Cei 1.500 de copii brăileni, rămași pe dinafară din noiembrie, se pot întoarce la antrenamente, Camera Deputaților a aprobat închirierea bazelor sportive ale unităților de învățământ către organizații și asociații de profil”, spunea atunci parlamentarul brăilean.
Într-adevăr, Legea privind modificarea și completarea articolului 6 din Legea Educației fizice și sportului nr. 69/2000 a devenit realitate prin publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 7 din 4 ianuarie 2023.
Ce s-a schimbat în legislație
Prin modificările aduse Legii Sportului, tinerii sportivi vor putea să se antreneze și în sălile de sport ale unităților de învățământ după urmarea unei proceduri anume.
Articolul 9 modificat are următorul cuprins: “Bazele și instalațiile sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor sportive școlare și universitare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare ale acestora”.
Au fost introduse și două noi alineate cu următorul cuprins: “....este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale, tuturor copiilor, astfel cum sunt definiți la art. 4, lit. a) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și a tinerilor cu vârste de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora”.
De asemenea, se precizează că ”verificarea îndeplinirii prevederilor noului alineat cade în sarcina autorităților publice locale”.
La art. II al legii de modificare și completare este prevăzut că “în termen de 120 de zile, de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare și le va afișa la exterior într-un loc vizibil, precum și pe pagina de internet, acolo unde este cazul”.
Conducătorii cluburilor brăilene salută revenirea la normalitate
Redactorii cotidianului ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au luat legătura cu președinții mai multor cluburi sportive pentru a obține o reacție din partea acestora cu privire la soluționarea problemei legate de închirierea sălilor de sport. Cum era de așteptat, aceștia s-au arătat mai mult decât încântați de reușită și ne-au transmis următorii pași pe care îi vor urma pentru reînceperea antrenamentelor cât mai rapid.
“Un prim pas important s-a concretizat, care ne permite revenirea la normalitate. Acum urmăm etapele procedurale. Vom depune o cerere la Colegiul Național “Nicolae Bălcescu” în vederea închirierii sălii de sport. Cererea noastră trebuie aprobată de Consiliul de Administrație, urmând apoi să semnăm contractul de închiriere. Copiii așteaptă cu nerăbdare reluarea antrenamentelor în cele mai bune condiții”, ne-a declarat Mircea Totolici, președintele clubului de baschet Cuza Pirates Brăila.
“Cu siguranță, este cea mai bună veste primită de noi la început de an. Copiii se vor antrena cât de curând în condițiile iernii. Urmează să respectăm pașii procedurali, vom face o cerere de închiriere, așteptăm ca aceasta să fie aprobată de conducerea școlii și sperăm ca, până la finalul acestei luni, să revenim cu antrenamentele în sală”, a punctat Daniel Pleșa, președintele clubului de fotbal Stars.
“Este foarte bine că s-a produs această modificare a Legii Educației fizice și sportului și că vom putea reveni în sală. Copiii de la clubul nostru se antrenează afară acum și nu prea mai sunt condiții pentru așa ceva. Vom urma pașii legali în speranța că vom reveni în sală până la finalul acestei luni”, a explicat Laurențiu Calu, președintele clubului Luceafărul Brăila, locul unde a deprins tainele fotbalului Florinel Coman, acum la FCSB.
“Este un lucru foarte bun, normal din punctul meu de vedere, pentru toate entitățile sportive din Brăila și din țară. Pentru noi, activitatea din aer liber s-a încheiat în jur de 20 noiembrie 2022, odată cu ultima etapă disputată în Liga a IV-a. Avem juniori care evoluează la seniori, fotbaliști care sunt pe primul loc cu Dinamic Unirea în Campionatul A1. Era necesară revenirea noastră în sălile de sport pentru ca acești copii să aibe continuitate”, a fost punctul de vedere al vicepreședintelui clubului Kinder, profesorul Bogdan Grigore.
Primarul Marian Dragomir, mulțumit de rezolvarea situației
Având în vedere că edilul-șef Marian Dragomir a declarat că va încerca să ajute la soluționarea acestei probleme în momentul în care a apărut blocajul legat de folosirea sălilor de sport, l-am contactat pentru a obține o reacție după publicarea modificărilor legislative pe această temă în Monitorul Oficial. Dragomir ne-a transmis că este un susținător al activităților sportive desfășurate în incinta unităților de învățământ în afara orelor de program, mai ales că pot aduce venituri suplimentare școlilor, astfel că va transmite mai departe la Ministerul Educației cererile venite din partea cluburilor privind închirierea sălilor.
”Primăria Brăila a susținut întotdeauna activitățile desfașurate în incinta școlilor, în afara orelor de program, pentru a aduce venituri suplimentare, astfel încât școlile să aibă bani în plus pentru diverse cheltuieli care nu pot fi acoperite de Ministerul Educației sau de Primăria Brăila. Din păcate, o perioadă de timp, unii birocrați de la Ministerul Educației nu au mai permis aceste activități și, în urma demersurilor făcute de Primăria Brăila, Guvern și mai multe asociații, azi legea a fost schimbată și se permite din nou acest lucru”, a declarat Dragomir, subliniind că și municipalitatea s-a implicat activ în soluționarea mai rapidă a acestei probleme.
Întrebat care este procedura și cât de repede vor putea cluburile sportive să își reia activitățile și antrenamentele în sălile de sport ale unităților de învățământ din Municipiul Brăila, edilul-șef ne-a transmis pașii ce vor trebui urmați.
”Procedura este următoarea: asociația depune o solicitare scrisă către școală, Consiliul de Administrație al școlii o aprobă și trimite documentele către Primărie. Întotdeauna Primăria Brăila a aprobat aceste cereri. Apoi Primăria le transmite Ministerului Educației pentru obținerea avizului final. După emiterea avizului final de la minister, școala poate încheia contract cu asociația”, a conchis primarul.