Peste două săptămâni se va încheia semestrul I al acestui an şcolar. Cu toate acestea, nici până acum, şcolarii şi preşcolarii brăileni nu au beneficiat în întregime de Programul Guvernamental "Lapte - Corn". Mai precis, deşi suntem în a doua jumătate a lunii ianuarie, ei nu au primit cornul, timp de 5 luni bucurându-se doar de paharul cu lapte sau derivatele acceptate prin contract. De vină este blocarea procedurii de achiziţie, în urma contestaţiilor formulate de ofertanţi. Asta în condiţiile în care distribuţia cornului în şcoli ajunge anul acesta la aproximativ 2 milioane de lei, în timp ce contractul pentru componenta lapte, care a fost deja atribuit, are o valoare dublă.
Consiliul Judeţean Brăila a lansat procedura anuală privind achiziţia pachetului lapte-corn la începutul lunii iulie 2014, în august fiind programată deschiderea ofertelor. Dacă la componenta "Lapte" nu au fost probleme, pentru că a fost un singur ofertant înscris la licitaţie, la componenta "Corn", la care s-au înscris 3 societăţi ("Management Objectives" Bucureşti, având asociată firma "Vel Pitar" Râmnicu Vâlcea şi subcontractant SC "Velrom" Târgovişte, firma brăileană "Risk Com" SRL şi asocierea "Voipan Sil" Câmpina - "Eden Garden" Plopeni), procedura s-a blocat pe fondul contestaţiilor.
În consecinţă, 34.000 de copii din Brăila nu au beneficiat în acest an şcolar de cornul promis de la guvern. "S-a reluat procedura de atribuire a cornului pentru toate şcolile din judeţul Brăila. S-a rezolvat o bună parte din secvenţa de analiză, iar acum am cerut lămuriri privind preţul pe unitate şi după ce se va lămuri şi acest lucru, categoric în şcoli se va distribui, pe lângă lapte, şi cornul. Zic eu că în două, trei zile se rezolvă în mod cert", a declarat preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu.
Directorii unităţilor de învăţământ din Brăila spun că programul guvernamental înseamnă foarte mult pentru unii elevi şi că deja se simte lipsa cornului. "Menţionez că este foarte importantă aplicarea programului lapte-corn în şcoli pentru că sunt foarte mulţi copii care nu au posibilitatea să ia un pacheţel de acasă. Se simte absenţa cornuleţului încă din primele zile ale lunii septembrie. Noi am primit laptele şi aşteptăm să se rezolve contestaţia care a fost făcută la procedura corn", a fost reacţia directorului Şcolii Generale nr.11, "Ion Luca Caragiale", Aurora Valea. La rândul lor, copiii se plâng că nu pot consuma laptele fără corn şi că sunt nerăbdători să primească din nou pachetul complet lapte-corn. "Astăzi la pacheţel mi-a pus mama un sandviş, dar am primit şi laptele. Cornul nu l-am primit de când a început şcoala. Nu prea merge laptele fără corn, nu ţine de foame. Mi-ar fi plăcut să mânânc şi un corn", a spus Flavius, un elev în clasa a V-a.
Contractul pentru componenta lapte i-a fost atribuit firmei "Risk", patronată de familia Rădulescu. Firma s-a angajat să distribuie, zilnic, 34.000 de cutii cu lapte, pentru toţi elevii brăileni din ciclul primar şi gimnazial pentru suma de 4 milioane de lei.