Fără circ în plenul CJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac vrea amendamente de la consilierii județeni, nu doar scandal

Fără circ în plenul CJ

• Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila (șeful PSD Brăila), nu are de gând să îi mai lase pe consilierii județeni ai PNL să comenteze după bunul plac în ședințele de plen • acesta le-a transmis încă din primele întâlniri de după formarea noului Consiliu că nu va mai tolera acuzații nefondate și dezbateri interminabile, uneori chiar în afara proiectelor dezbătute • în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila de la finele lunii trecute, consilierii PNL au solicitat lămuriri procedurale pe tema dezbaterilor permise, după încă un episod în care Chiriac a insistat pe ideea că acceptă doar ”amendamente la proiect” și nu ”discuții”

 

Fără scandal în plenul CJ, acesta este mesajul președintelui Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), dar și strategia pe care a început să o pună în aplicare în noul mandat. Încă de la primele întâlniri de după formarea  noului CJ Brăila, Chiriac le-a transmis consilierilor PNL că va sancționa dur orice fel de intervenție gratuită în plen, acuzații nefondate, dialoguri în exces sau comportamente pe care le va considera nepotrivite. În acest context, la cea mai recentă ședință ordinară, din 29 ianuarie, președintele CJ Brăila nu a mai acceptat discuții pe proiectele de hotărâri din partea consilierilor județeni din opoziție, fără amendamente clare la punctele aflate pe ordinea de zi. Abordarea sa a dus la finalul ședinței la solicitarea mai multor detalii de către consilierii PNL, privind procedura dezbaterilor de acum înainte.

Mai precis, la un proiect privind modificarea completării unei hotărâri mai vechi a CJ Brăila din 2019 privind aprobarea contractului cadru de închiriere și a cuantumului chiriilor pentru locuințele ANL destinate tinerilor specialiști în domeniul sănătății, cu rata inflației pentru anul anterior, consilierul județean PNL Ovidiu Nechita a intervenit precizând că dorește să aibă discuții. Președintele CJ Brăila i-a transmis să formuleze un amendament pe proiect dacă dorește să intervină.

”Ca să pot să fac un amendament trebuie să am discuții înainte, ca să mă lămuresc. Eu vreau ca să am o discuție cu dumneavoastră. Pot să am o discuție cu dumneavoastră? Sunt dezbateri. Discuțiile cu aparatul de specialitate se fac la Comisii, dar ținând cont că dumneavoastră sunteți inițiatorul, eu vreau să am discuții cu dumneavoastră. Reprezint un număr de aleși și vorbesc în numele lor. Cum să nu comentăm?! De ce să nu comentez?! Menirea mea ca și ales local este să comentez!”, a declarat Nechita, revoltat.

Președintele CJ Brăila a insistat pe ideea că așteaptă amendamente argumentate legate de fiecare proiect în parte, nu intervenții pe lângă subiect.

”Domnule consilier, vă rog, amendament la proiect! E amendament la proiect dezbaterea, domnule consilier. Deci, vreți să propuneți ceva? Vă rog! Dar nu comentăm asupra proiectului! Domnule Nechita, spuneți ce vreți să spuneți!”, a fost mesajul lui Chiriac.

În cele din urmă, Nechita s-a limitat la a propune ca amendament menținerea prețurilor chiriilor pentru medici la nivelul celor de anul trecut. Președintele CJ Brăila a solicitat un punct de vedere de la directorul economic al instituției, iar acesta a explicat că prețurile trebuie actualizate.

”Este pe lege domnule consilier! Toate cuantumurile chiriilor și așa mai departe, prețurile, trebuie actualizate cu inflația în fiecare an. Sunteți consilier de atâția ani. Vă propun acest amendament, ca prețurile să rămână la fel și să nu respectăm legea, cine este pentru?”, a supus Chiriac la vot propunerea PNL-iștilor, însă a primit doar șase voturi ”pentru” dinspre tabăra inițiatoare, restul membrilor CJ Brăila s-au abținut.

Ulterior proiectul a fost aprobat cu votul majorității în forma inițială, în timp ce liberalii au votat ”împotrivă”.

 

PNL-iștii au cerut «manualul de utilizare» pentru dialogurile din plen

Mai târziu, la rubrica ”Alte probleme” liberalii au reluat subiectul dezbaterilor în ședințe, solicitând să li se dea lămuriri legate de modul în care vor mai putea interveni și avea discuții în ședințele de plen de acum încolo.

Consilierul PNL Dănuț Lungu l-a rugat pe Chiriac să prezinte cât mai exact procedura legată de dezbateri în ședințe.

”Sigur, o să vă specific. Din punctul meu de vedere aceste discuții la care faceți referire sunt chiar amendamentele care trebuie făcute asupra proiectului. Dacă facem discuții în care ne spunem că nu știu cine a făcut, care sunt firmele de «casă, de apartament, de bloc ale PSD» sau alte chestii în genul acesta, nu mai avem nici un fel de discuții! Cel mai firesc, normal, pe lege, așa cum se întâmplă și în Parlamentul României -, așa cum trebuie să fie în acest mini-Parlament al Județului Brăila -, este să discutăm pe amendamente, pe proiecte. Să propunem amendamente. Iar amendamentele vor fi făcute clar, pe proiectele de hotărâri. Ele vor fi supuse votului, așa cum este în democrație și fără declarații politice. Că tot ne-ați acuzat că facem declarații politice și aici trebuie să facem administrație. Cine vrea declarații politice să se îndrepte către sediile de partid și să facă acolo balul mascat pe care și-l dorește! Asta este decizia mea, sunt președintele Consiliului Județean Brăila, mi-o asum și respect legea cum am respectat-o și până acum!”, a explicat Chiriac.

Lungu l-a rugat pe Chiriac să anunțe în mod oficial, în scris, procedura privind modul în care se pot face amendamente în ședințele CJ Brăila. Totodată, a dorit să i se explice modul în care consilierii județeni ai PNL vor putea veni cu propuneri la proiectul de buget pe 2025.

”O să trebuiască să ne pregătim pentru proiecția bugetară 2025. Vă rog frumos să ne spuneți sau să îl rugați pe domnul secretar sau secretariatul Consiliului Județean, să ne spună procedurile prin care și noi putem veni cu amendamente. Cum vom putea face propuneri de proiecte de hotărâri, dacă nu o să le mai putem discuta în ședințele de Consiliu Județean. Adică să le avem puse acolo și dacă vreți să le discutăm…”, a mai solicitat Lungu.

Chiriac i-a transmis consilierului că este dispus să discute pe orice subiect, dar doar dacă este vorba despre amendamente argumentate pe proiectele de hotărâri.

”Sunteți consilieri județeni de atâta timp unii dintre dumneavoastră. Știți foarte bine procedurile. În primul rând trebuie să fie votat bugetul de stat de către Guvernul României, apoi să treacă de Parlament, după care vin sumele la noi. Bugetul Consiliului Județean Brăila a fost în transparență decizională termen de 15 zile și este la dispoziția nu numai consilierilor, ci a oricărui cetățean de a vedea proiecția de buget. Dumneavoastră, în calitate de consilieri județeni sunteți chemați la Comisiile de specialitate în care puteți propune amendamente sau să aveți discuții legate de proiecția de buget pentru anul 2025. După care venim în plenul Consiliului Județean și votăm bugetul pe proiectele asumate. De fiecare dată s-a discutat în cadrul comisiilor, s-a discutat și cu mine, orice propunere benefică pentru brăileni. Nu am nici un fel de problemă! Dar nu fantasmagorii și alte nebunii să ne gândim noi acum să facem nu știu ce! Așteptăm sumele care ne vor fi alocate de la Parlament. Să vedem cum sunt. Vedem cum le alocăm. Trebuie să prioritizăm proiectele europene pentru că avem foarte multe! După care cheltuielile referitoare la protecția copilului, că acolo avem o cheltuială foarte mare. Dar eu cred că în fiecare an bugetul CJ Brăila a fost cheltuit corespunzător, pe lege, fără a obstrucționa, dar și fără a face excese. Au fost folosiți doar pentru proiectele brăilenilor, nu pentru interese personale și nu la firme de nu știu care, «de casă», «de masă»”, a afirmat Chiriac.

Și consilierul județean AUR Viorel Botea a dorit să intervină pentru a puncta că este de acord cu mesajul președintelui CJ Brăila, conform căruia, discuțiile ar trebui să fie ceva mai temperate și limitate la probleme punctuale pe fiecare proiect în parte.

”Discutăm o propunere de amendament sau un proiect în cadrul comisiei. Este absolut normal și legal. După aceea cred: «propun amendamentul x, pentru că… lipsește chestia aia sau cealaltă». Adică, de fapt, astea sunt «discuțiile» vizavi de proiect. Problema care se pune este următoarea: «în opinia», «nu cred că», «din cauză că x coleg sau nu știu cine» sau că «x proiect este verde sau alb, propun». Nu! Propun proiectul pentru că… Nu neapărat pentru că este verde sau alb, ci pentru că am diverse obiecțiuni, adăugiri, lipsuri și așa mai departe. Asta este procedura pe care trebuie să mergem. Adică eu așa știu că se face!”, a adăugat și Botea, primind întăriri de la Chiriac legate de faptul că își dorește doar amendamente argumentate din partea consilierilor.

Liberalul Ovidiu Nechita a insistat totuși pe ideea că este nevoie să existe și discuții la proiecte, atunci când apare vreo problemă, pentru obținerea de informații cheie înainte de formularea vreunui amendament.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro