Mergi la conţinutul principal
Fără coloană vertebrală la Liceul de Artă și inspectorat şi…

Fără burse de merit

• 5 septembrie este un nou termen în procesul intentat de părinții a 11 copii, nedreptățiți de conducerea Liceului "Hariclea Darclee" • mai exact, deși aveau dreptul la burse de merit, elevii au fost discriminați de conducerea liceului de Artă pe motiv că ei au fost admiși pe baza "mediei FINALE de admitere" și nu în baza mediei de admitere • un simplu cuvânt a făcut diferența pentru un director care se teme de Curtea de Conturi deși chiar Ministerul Educației a venit cu precizări într-o adresă oficială • mai mult, la plângerea unui părinte până și instituția Avocatului Poporului consideră discriminare ceea ce li se întâmplă copiilor din Brăila • Gheorghe Antonescu, directorul Liceului "Hariclea Darclee" (foto medalion), o ține pe-a lui, chit că trebuia să răspundă oficial recomandării Avocatului Poporului până la sfârșitul lunii august

 

Mâine, 5 septembrie, este un nou termen în procesul intentat de părinți în cazul a 11 copii nedreptățiți de conducerea Liceului “Hariclea Darclee”. Reamintim că pentru un simplu cuvânt, 11 elevi de clasa a IX - a au fost văduviți tot anul școlar 2022 – 2023 de bursele de merit la care aveau dreptul. Este vorba despre suma de 200 lei/copil/lună/anul școlar 2022-2023. Mai mult decât atât, unii dintre acești adolescenți s-au trezit și fără bursa socială deoarece, chipurile, trebuia să depună actele până în octombrie, iar părinții au așteptat mai întâi să primească un răspuns legat de bursa de merit așa că au pierdut totul. Și mai de neînțeles este atitudinea conducerii liceului, în frunte cu directorul Gheorghe Antonescu, câtă vreme în urma memoriului transmis la Ministerul Educației, răspunsul primit este negru pe alb în favoarea acordării drepturilor copiilor. Inclusiv Instituția Avocatului Poporului consideră discriminare acest comportament unic în țară și a recomandat conducerii Liceului de Artă acordarea burselor de merit. Intervievat pe acest subiect directorul Antonescu o ține pe-a lui: instanța să decidă. Din păcate, termen după termen procesul se amână deoarece magistrații se află în plină acțiune de protest supărați pe Guvern, printre altele și pentru perspectiva tăierii pensiilor de serviciu.

 

Ce zice Avocatul Poporului

“Prin refuzul de a acorda bursa de merit, unitatea de învățământ, solicitând modificarea legii sau obligarea sa prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești, a impus minorilor eligibili, o sarcină disproporționată și a creat un vădit dezechilibru, în sensul că, aceștia trebuie să cheltuie resurse materiale și să piardă timp pentru valorificarea drepturilor lor, până în momentul în care o instanță se va pronunța, în contradicție cu ceilalți minori din țară, cărora li se acordă aceste drepturi, în baza aceluiași Ordin”, este verdictul. Iar Recomandarea către directorul Liceului de Artă este limpede:

  1. Desfășurarea activității cu aplicarea principiilor stabilite de art. 6 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului – Republicată, în ceea ce privește: respectarea și promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului; egalitatea șanselor și nediscriminarea; celeritate în luarea oricărei decizii cu privire la copii; interpretarea fiecărei norme juridice referitoare la drepturile copilului în corelație cu ansamblul reglementărilor din această materie.
  2. Luarea în considerare a punctului de vedere al Ministrului Educației, transmis prin adresa nr. 25642/21.03.2023 cu privire la modul de aplicarea a prevederilor art. 10 din Ordinul nr. 5379/2022, în ceea ce privește media care stă la baza acordării bursei de merit, elevilor din clasa a IX – a, fiind emis în calitate de autoritate emitentă a actului normativ.
  3. Aplicarea judicioasă a prevederilor legale în domeniu și respectarea dreptului la acordare a bursei de merit elevilor înscriși în clasa a IX-a, cu medii de cel puțin 9,50 și cu cel mult 20 de absențe acumulate, respectiv a Ordinului nr. 5379/2022 și efectuarea demersurilor de acordare a bursei de merit.

Directorul Liceului de Arte “Hariclea Darclee” din Brăila, județul Brăila, va informa Avocatul Poporului cu privire la însușirea Recomandării și măsurile dispuse, conform art. 26 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, republicată, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia”.

 

Ce zice legea

Conform Ordinului nr. 5379/07.09.2022 care stabilește noile criterii generale de acordare a burselor elevilor, la art.10, (1) lit b se explică foarte clar:

  1. Bursele de merit se acordă elevilor care (…)

b) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior pentru elevii din clasa a IX-a.

în acest context, adresa nr.25642/martie 2023 primită de conducerea Liceului de Artă din Brăila de la Ministerul Educației vine și cu alte lămuriri: “Exprimarea completă din ordin nu este doar “media de admitere” ci media de admitere în învățământul liceal sau profesional. Prin urmare, se ia în calcul cifra efectivă cu care elevul este admis în liceu. Pentru liceele vocaționale, care au probe de aptitudini, admiterea s-a realizat pe baza notei obținute astfel: MFA egal (3APT plus MA)/4.

Pentru elevii de clasa a IX-a bursa de merit se acordă pe baza unei cifre, care constituie media de admitere la liceu, indiferent cum este aceasta calculată”.

Astfel, admiterea copiilor în cadrul Liceului de Artă s-a desfășurat în felul următor: mai întâi au susținut probe de aptitudini, în urma cărora au obținut note (APT în formula de calcul), apoi au avut examenul de Evaluare Națională în urma căruia s-a calculat o medie de admitere (MA) împreună cu mediile anilor de gimnaziu, după care au fost admiși în baza unor medii de admitere finale (MFA), calculate conform formulei de mai sus.

Aici intervine aberația în evaluarea comisiei de acordare a burselor școlare de la Liceul “Hariclea Darclee”. Mai exact, această comisie consideră, în premieră națională, că Legiuitorul ar fi făcut o diferențiere între media de admitere și media finală de admitere în condițiile în care adresa de la minister este foarte clară: bursa de merit se acordă pe baza unei cifre, care constituie media de admitere la liceu, indiferent cum este aceasta calculată”.  

Iar la liceele de artă, (vocaționale) în acest mod se intră în clasa a IX-a, nu în baza admiterii computerizate deoarece se pune accent, în principal, pe notele obținute la aptitudini. Ca dovadă că peste tot în țară s-a procedat în acest fel, singurul liceu vocațional rămas pe dinafară fiind “Hariclea Darclee”.

Cu toate acestea, inclusiv în întâmpinarea depusă în data de 16 iunie a.c. la instanță, conducerea Liceului “Hariclea Darclee” susține aceleași aberații invocând o teorie “abracadabrantă” despre transferul elevilor care nu se aplică în cazul de față, aici fiind vorba strict de admitere. În plus, majoritatea elevilor aflați în această situație învață la Liceul de Artă încă din clasa a V-a, așa că e de neînțeles care-i treaba  cu argumentul “transferurilor”.

În aceste condiții, este limpede că părinții nu au avut altă cale decât să  acționeze în instanță Liceul de Artă “Hariclea Darclee” în sensul obligării (obligația “de a face”, în termeni juridici) instituției școlare la plata burselor de merit pentru elevii de clasa a IX-a care se încadrează în prevederile legale.  

 

Ce zice directorul Gheorghe Antonescu

Întrebat recent dacă va respecta Recomandarea Avocatului Poporului, directorul Liceului “Hariclea Darclee” o ține pe-a lui: “Aștept hotărârea judecătorească care să spună care va fi procedura exactă de acordare a burselor. Eu nu sunt pus să interpretez legea. Eu sunt pus să o aplic. (...)Aștept hotărârea judecătorească în ceea ce privește acordarea acestor burse”. Asta deși tot legea (art. 26 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului), este cea care zice că în termen de 30 de zile de la comunicare  trebuia să informeze ce măsuri a dispus cu privire la însușirea Recomandării. Întrebat dacă s-a consultat cu alți colegi din țară, Antonescu susține că Liceul de Artă din Brăila nu ar fi unicul caz din țară, fără însă a oferi măcar un singur exemplu.

“Inspectoratul Școlar a făcut aceleași demersuri către Ministerul Educației și nu s-a întâmplat nimic. A venit un punct de vedere, o recomandare, care nu are literă de lege, despre asta vorbim”, a răspuns directorul Liceului de Artă la întrebarea  “De la Inspectorat ați primit vreo indicație? Juridic vorbind, au încercat să vă ajute?”. Așadar, zero. Ca și la Antonescu, nici la inspectorat nu și-a asumat nimeni răspunderea. “Eu nu sunt pus acolo să interpretez legea, chiar dacă este în favoarea copilului, n-o pot interpreta. Eu sunt pus să o aplic. În litera ei, nu în spiritul ei”, se spală pe mâini Antonescu, chit că acești părinți care de un an de zile se chinuie să primească copiii lor bursele,  își cer drepturile, nu cer de pomană. Din acest motiv, varianta unei plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva conducerii liceului este din ce în ce mai des invocată. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro