• Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi nu mai are bani să acopere cheltuielile salariale din luna decembrie pentru cele şapte servicii din subordine, printre care şi cel brăilean • astfel, Serviciul de Medicină Legală se vede nevoit să-şi plătească oamenii din veniturile proprii • consecinţa acestui fapt este imposibilitatea de a cumpăra toate cele necesare funcţionării serviciului, în special a morgii, iar raportul medico-legal, extrem de important în cadrul anchetelor poliţiştilor şi procurorilor, ar întârzia foarte mult la dosar • ca situaţia să fie şi mai neagră, se preconizează că nu vor fi bani de salarii nici în luna ianuarie • gaz cromatograful, aparatul pentru determinarea alcoolemiei, a fost cumpărat, într-un final, dar nu poate fi pus în funcţiune din cauză că banii necesari sunt socotiţi la lefurile angajaţilor
Sărbători de iarnă în pericol pentru angajaţii Serviciului de Medicină Legală Brăila! Atunci când salariile sunt mărite fără prea multe calcule prealabile, ci doar de dragul de a avea cu ce te lăuda în campaniile electorale, expunând pe la televizor nişte grafice frumos colorate, consecinţele nu pot fi decât dezastruoase. Aşa cum este situaţia serviciilor de medicină legală arondate Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi, printre care şi Serviciul de Medicină Legală (SML) Brăila: nu mai sunt bani pentru plata salariilor în luna decembrie, deoarece, la rectificarea bugetară din septembrie, Institutul nu ar fi primit niciun ban. Mai mult, fondul de salarii alocat în anul 2018 a rămas la nivelul celui din 2017, în condiţiile în care în acest an au avut loc majorări salariale! Se vehiculează că vor fi probleme inclusiv în luna ianuarie 2019, când vor fi plătite salariile aferente lunii decembrie 2018, iar dacă zvonul se adevereşte, deja vorbim despre 2 luni în care serviciul de medicină legală trebuie să se descurce cum poate pentru a-şi plăti oamenii, conform contractului de muncă. Ce-i drept, SML Brăila are un cont în care strânge veniturile proprii, însă banii existenţi la momentul de faţă ar acoperi doar salariile pe o lună şi câteva materiale consumabile, în condiţiile în care morga nu trebuie să rămână în pană de reactivi ori alte cele necesare în desfăşurarea activităţii, căci munca medicilor legişti atârnă greu în dosarele penale înregistrate la Poliţie şi parchete. Ori, în condiţiile în care Medicina Legală va plăti salariile angajaţilor din veniturile proprii, iar consumabilele nu vor mai putea fi achiziţionate, automat cele mai afectate vor fi dosarele penale (violuri, crime, violenţă fizică, accidente rutiere, morţi suspecte etc.) în care se aşteaptă raportul medicilor legişti. Mai mult, gaz cromatograful atât de dorit şi de aşteptat de medicii legişti a fost, în sfârşit, cumpărat şi urmează să sosească în săptămâna ce urmează. Numai că angajaţii nu vor face altceva decât să se uite la el şi să ofteze, căci nu vor fi bani nici pentru punerea lui în funcţiune, nici pentru reactivii necesari, nici pentru bateriile de analiză, dacă fondurile proprii sunt deja rezervate salariilor.
IPJ Brăila, restanţă de circa 120.000 lei către Medicina Legală
Dar să vorbim concret, pe cifre. Institutul de Medicină Legală Iaşi are în subordine şapte servicii de profil, plus centrul propriu. SML Brăila se află printre cele şapte servicii subordonate, iar banii de salarii veneau de la Institut. Recent, serviciul brăilean a fost informat că, la ultima rectificare bugetară din septembrie 2018, IML nu a primit fonduri suplimentare, aşa că nu mai există bani decât pentru plata salariilor în luna noiembrie. Şefii au fost sfătuiţi să gestioneze veniturile proprii cu mare atenţie, astfel încât din aceşti bani să ajungă pentru plata salariilor în decembrie. Pentru cei 21 de angajaţi ai SML Brăila sunt necesari 360.000 lei în fiecare lună, asta însemnând 3,6 miliarde lei vechi.
Aşa cum am spus şi mai sus, fondul pentru salarii al IML Iaşi a rămas acelaşi ca-n 2017, deşi în 2018 au avut loc majorări salariale. Aşa s-a ajuns în situaţia în care IML Iaşi asigura, lunar, cam 310.000 lei pentru lefurile angajaţilor brăileni, iar diferenţa de 40.000-50.000 lei este suportată din veniturile proprii ale SML.
În prezent, în contul serviciului sunt 500.000 lei, bani strânşi din încasări de la populaţie şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Din suma totală, s-ar putea plăti salariile doar pentru o singură lună, iar diferenţa de 140.000 lei ar merge pe consumabile, bani oricum insuficienţi pentru perioada rămasă neacoperită. Mai trebuie să precizăm că veniturile proprii ale Serviciului au două surse: încasările de la populaţie, estimate la o medie lunară de 25.000 lei, şi încasările pentru facturile emise către Poliţia Brăila, care ajung cam la 87.000 lei în fiecare lună. Totuşi, IPJ Brăila mai are de plătit nişte facturi de prin ianuarie, mai, iunie şi iulie, iar valoarea totală restantă este de 120.000 lei. Nu o spunem noi, ci o spune şefa SML Brăila, dr. Gina Ilie: “Am făcut o analiză financiară cu responsabilul din cadrul Spitalului Judeţean şi am constatat că în sold mai sunt 500.000 lei, 5 miliarde lei vechi, la momentul actual. Din aceşti bani, urmează ca 140.000 lei să-i folosim pentru plata celor consumabile şi efectuate până la momentul actual. Am reuşit să termin arhiva, o mare realizare! Mai rămân 360.000 lei pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie. Salariul nostru din luna decembrie trebuie să ni-l plătim integral. Noi reuşim să strângem cam 100.000 pe lună. La momentul ăsta, Poliţia are o restanţă de 120.000 lei. Sunt facturi din ianuarie, mai, iunie, iulie. Acum, şi Poliţia face ce poate...”.
Gaz cromatograful vine, dar nu sunt bani pentru a-l folosi
În perioada 1-18 octombrie, Medicina Legală brăileană a emis facturi în cuantum de 9.788 lei. “Totul trebuie pus deoparte pentru că în luna ianuarie parcă văd că ne spune că nu sunt bani. Acum, după cum se poate observa, nu interesează pe nimeni bugetul pe anul viitor. Ce vom face noi în ianuarie nu ne spune nimeni”, a continuat dr. Ilie.
În condiţiile în care toţi banii vor merge pe salariile angajaţilor, Serviciul nu va mai avea bani de cele necesare funcţionării. “Am materiale pe care nu pot să le mai iau, iar aici nu discutăm de uzuale, de igienico-sanitare, astea demult sunt obligaţia noastră personală. Vorbim de reactivi, de cheltuieli cu tot ce înseamnă activitatea în morgă, sacii pentru cărat cadavre, folii, dezinfectanţi specifici pe care nu-i poate aduce brancardierul de acasă, formol, truse de alcoolemii care nu pot fi luate cu miile, ci cu zecile de cutii”, ne-a mai spus şefa SML Brăila.
Printre atâtea neajunsuri, Medicina Legală a primit şi o veste bună, anume că urmează ca în zilele următoare să primească gaz cromatograful mult dorit, aparat necesar pentru determinarea alcoolemiei. Culmea, angajaţii nu s-au putut bucura atât de mult, pentru că se preconizează că nu va putea fi folosit. De ce? Pentru că nu sunt bani! “Avem nevoie de reactivi care costă o grămadă de bani, pentru acest gaz cromatograf, care în sfârşit s-a luat. Va veni săptămâna viitoare şi cred că ne vom uita la el. Reactivii pe care-i foloseşte aparatul costă acum, pentru punere în funcţie, peste 9.000 lei. Bateriile de analiză costă 900 lei setul şi are valabilitate 14 zile. La aceste sume se adaugă şi cheltuielile de instalare. Va fi complicat”, ne-a mai spus dr. Gina Ilie.
Spitalul Judeţean nu poate ajuta Medicina Legală cu bani
Am reuşit să stăm de vorbă şi cu directorul financiar-contabil al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. “Serviciul de Medicină Legală are un cont comun cu al Spitalului, e doar diferenţă de finanţare. Oricum, Medicina Legală nu primea finanţare 100% de la IML Iaşi. Medicina Legală şi-a compensat suma de salarii din veniturile proprii, lucru care, probabil, se va întâmpla până la sfârşitul anului. IML Iaşi nu a transmis către noi nicio informare în acest sens (că nu ar mai avea buget pentru luna decembrie - n.r.). Nu am primit până astăzi (ieri-n.r.) nicio hârtie. Astăzi, la acest moment, nu putem ajuta Serviciul de Medicină Legală să-şi plătească salariile, pentru că suma nu a fost prevăzută de la începutul anului în buget. Noi putem să-i ajutăm doar în limita sumelor disponibile cu această destinaţie în buget. Dacă această sumă nu a fost previzionată la începutul anului, nu-i putem ajuta”, ne-a explicat ec. Cristina Vrânceanu.
Reporterii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au cerut un punct de vedere şi din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, vizavi de restanţa de circa 120.000 lei despre care ne-a vorbit dr. Gina Ilie. Şeful IPJ, Constantin Adrian Glugă, ne-a declarat că plăţile s-au făcut în funcţie de banii primiţi de la ordonatorul secundar de credite, în speţă Inspectoratul General al Poliţiei Române, şi de celelalte cheltuieli pe care le-a mai avut inspectoratul. Acesta a admis că, la momentul de faţă, figurează un sold de 116.030 lei, cele mai vechi facturi fiind din luna iulie. “Noi am plătit lunar către SML sume impotante, dar în funcţie de alocările bugetare de la ordonatorul secundar de credite - Inspectoratul General al Poliţiei Române. Sumele acordate au fost utilizate proporţional pentru toate nevoile unităţii, nu numai pentru Serviciul de Medicină Legală. Vom achita şi acum. Facturile se strâng, sunt trimise toate odată. În anii 2016, 2017, 2018 nu am înregistrat sincope majore la plată. Oricum, cursul anchetelor nu este afectat de eventuale întârzieri la plată. Întotdeauna ne-au fost puse la dispoziţie constatările medico-legale”, a ţinut să precizeze cms. şef Adrian Glugă.