Mergi la conţinutul principal
Blocurile ANL din Lacu Dulce rămân pe uscat

Fără apă la robinet

* potrivit unor surse din cadrul Asociației de Chiriași nr. 768 Lacu Dulce, datoriile către Compania de Utilități Publice "Dunărea" SA depășesc 710.000 de lei * "CUP "Dunărea" Brăila SA va lua toate măsurile legale pentru recuperarea sumelor datorate de către Asociația nr. 768 * în cazul în care aceasta nu va plăti datoriile și nu va respecta nici graficul de plată, se va sista serviciul de alimentare cu apă potabilă", se precizează într-un comunicat al companiei * blocurile ANL din Lacu Dulce au mai avut sistată alimentarea cu apă în anul 2017

 

Peste 200 de apartamente din cartierul ANL Lacu Dulce, aparținând de Asociația de Chiriași nr. 768, ar putea rămâne, în perioada imediat următoare, fără apă potabilă din pricina datoriilor mari, de ordinul miliardelor de lei vechi, acumulate față de SC Compania de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" SA. Situația pare să fie una fără ieșire, pentru că, în anul 2017, aceeași AC nr. 768 avea datorii de peste 500.000 de lei la furnizorul de apă pe care nu le-a achitat nici până acum. 

Zilele acestea, am fost contactați de către unul dintre locatarii blocului B5, de la Asociația de Chiriași nr. 768, bun platnic, care ne-a sesizat situația extrem de gravă de la blocurile ANL Lacu Dulce. Ionel Moldovan a primit o locuință în ansamblul ANL în anul 2014 și își plătește la timp întreținerea. Brăileanul ne-a mai spus că datoriile Asociației nr. 768 către CUP "Dunărea" SA au ajuns la 716.570.77 lei, moștenite încă din anul 2011 și că, în anul 2017, a fost sistată furnizarea apei potabile la blocurile care aparțin de respectiva asociație - fapt consemnat, la vremea respectivă, și de cotidianul nostru. Mai mult, la vremea respectivă, fusese înregistrată și o delapidare de circa două miliarde de lei vechi la ANL-urile din Lacu Dulce.

 

Soluție de compromis: câte 100 de lei/lună/apartament, până la achitarea datoriilor

Pe data de 1 iulie a.c., a fost reconvocată Adunarea Generală a membrilor Asociației de Chiriași nr. 768 (blocul A10, Strada Dorului nr. 63, Lacu Dulce) unde s-a luat în discuție eșalonarea debitului restant, în cuantum de 716.570,77 lei către CUP "Dunărea" SA și evaluarea posibilităților de achitare a datoriei, pentru evitarea sistării furnizării apei potabile. Noua administrație a propus, cu acest prilej, "plata unei sume fixe de 100 de lei/lună/apartament până la achitarea debitului", bani pe care chiriașii să și-i poată recupera ulterior, la recuperarea prejudiciului creat la AC nr. 768 de fosta administrație.

Ionel Moldovan spune că măsura nu este una echitabilă, motiv pentru care a sesizat Primăria Municipiului Brăila, prin cererea înregistrată la nr. 19.047/2. 07. 2021. "În anul 2014, am primit locuință. Fără să am vreo datorie la întreținere la Asociația nr. 768 din cartierul Lacu Dulce consider că ne este încălcat dreptul de a avea condiții optime în ceea ce privește apa potabilă, deoarece suntem amenințați cu sistarea furnizării apei potabile pentru că fosta administratoră și fostul președinte de la AC nr. 768 au lăsat datorii (...) Consider că nu trebuie să sufere cei care sunt la zi cu întreținerea, chiriașii din Asociația nr. 768 din cartierul Lacu Dulce", a precizat locatarul în petiție. 

Pe 8 iulie a.c., Primăria Municipiului Brăila, prin Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) i-a trimis răspuns reclamantului, prin care îl informa că, la data de 1 iulie, a avut loc Adunarea Generală a AC nr. 768 "care a avut drept scop informarea locatarilor cu privire la riscul sistării furnizării de apă potabilă, datorită debitelor restante". SUPAFLC l-a mai informat pe Moldovan că s-a decis purtarea de negocieri cu reprezentanții CUP "Dunărea" SA, cu propunerea de plată eșalonată a debitului restant.

Rămâne, însă, de văzut dacă acest lucru va fi posibil și dacă blocurile aparținând de AC nr. 768 vor mai avea sau nu apă potabilă.

 

CUP "Dunărea" Brăila SA nu-i mai tolerează pe rău-platnici

Am solicitat un punct de vedere în legătură cu situația blocurilor ANL Lacu Dulce Companiei de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila SA, care ne-a confirmat faptul că acestea ar putea rămâne fără apă potabilă, dacă nu-și plătesc datoriile.   

"În conformitate cu prevederile legale în vigoare, Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila procedează la sistarea alimentării cu apă potabilă în cazul asociațiilor care înregistrează datorii. Compania noastră a încercat recuperarea pe cale amiabilă a sumelor restante prin încheierea angajamentelor de plată cu Asociația nr. 768, ultimul a fost încheiat în data de 26 mai 2021, acord care nu a fost respectat de către aceasta. Ca urmare a faptului că Asociația nr. 768 nu a plătit apa consumată și nu a respectat nici angajamentul de plată, Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila a transmis informări privind măsurile pentru oprirea apei și a stabilit o convocare la începutul lunii august, pentru a se găsi soluții", se precizează în comunicatul remis de CUP "Dunărea" Brăila SA.

Potrivit sursei citate, în cadrul convocării se vor discuta următoarele: analiza datoriilor asociației către SC Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila SA; stabilirea măsurilor pentru încasarea datoriilor; trecerea la contractarea individuală, conform legislației în vigoare. Practic, contorizarea individuală ar fi o soluție pentru ca locatarii rău-platnici să fie separați de cei care își plătesc datoriile la timp.

"Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila va lua toate măsurile legale pentru recuperarea sumelor datorate de către Asociația nr. 768. În cazul în care aceasta nu va plăti datoriile și nu va respecta nici graficul de plată, se va sista serviciul de alimentare cu apă potabilă", se mai precizează în comunicatul companiei.

Reamintim că, în septembrie 2017, o bună parte dintre locatarii apartamentelor închiriate în regim ANL din cartierul Lacu Dulce n-au avut deloc apă potabilă, ori au primit apă cu program de doar 4 ore pe zi din pricina datoriilor acumulate. Alte două asociații, una din Obor, cealaltă din Hipodrom, au avut întreruptă alimentarea cu apă. Cea mai lungă perioadă de furnizare cu program a apei potabile s-a înregistrat în cazul AC nr. 768 Lacu Dulce unde abia după o săptămână s-a revenit la normal, în sensul furnizării apei în program de 24 de ore neîntrerupt. La acea vreme, asociația avea datorii de circa 5 miliarde de lei vechi către CUP "Dunărea" Brăila SA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro