• o hotărâre a Consiliului Judeţean prin care CUP Dunărea era pusă în posesia bunurilor reabilitate şi modernizate pe fonduri europene a fost respinsă • proiectul era unul de patrimoniu şi erau necesare două treimi din voturile consilierilor judeţeni • faptul că liberalii s-au abţinut de la vot, ştiind că adoptarea stă în puterea deciziei lor, a dus la respingerea proiectului, iar impactul menţionat de directorul CUP Dunărea este asupra cetăţenilor din judeţ, care riscă să rămână fără apă, întrucât operatorul de apă-canal nu mai poate opera, legal, sistemul de alimentare • liberalii şi-au argumentat votul spunând că problemele sesizate de ei la CUP Dunărea nu au fost încă remediate • în şedinţa Consiliului Local Municipal din aceeaşi zi a fost votat un proiect asemănător celui din CJ, iar hotărârea a fost adoptată fără probleme şi fără discuţii
Locuitorii din judeţ racordaţi la sistemul public de apă-canal sunt în pericol de a rămâne fără apă, după ce în Consiliul Judeţean a fost respinsă o hotărâre care prevedea punerea în posesie a bunurilor reabilitate şi modernizate pe fonduri europene de către CUP Dunărea. Cei care au făcut ca această hotărâre să nu treacă au fost chiar liberalii care s-au abţinut de la vot. Conştienţi de faptul că este un proiect de patrimoniu pentru care sunt necesare două treimi din voturile consilierilor judeţeni, aceştia au ales să se abţină şi să pice proiectul, motivând faptul că ei au identificat mai multe probleme la CUP Dunărea şi până nu vor fi remediate, iar regulamentul aplicat nu vor vota acest proiect. Bunurile respective sunt construcţii şi echipamente în cuantum total de aproape 68 de milioane lei.
Proiectul - a cărui respingere poate lăsa cetăţenii judeţului fără apă - viza punerea la dispoziţia CUP Dunărea a unor bunuri de retur obţinute pe fonduri europene în cadrul Proiectului Operaţional Sectorial de Mediu. Înainte de acest proiect, pe ordinea de zi au mai fost altele două ce au vizat operatorul apă-canal, iar liberalii s-au împotrivit, amintind de câteva probleme identificate de ei: taxarea apei meteo în municipiu, concedierile de la companie, încercarea de a recupera datoriile prescrise, contorizarea individuală. Acele două proiecte anterioare au fost adoptate, pentru că nu erau proiecte de patrimoniu şi nu era necesar pragul de 2 treimi din voturile consilierilor.
Bunurile de retur ce ar fi trebuit să intre în posesia CUP sunt în valoare totală 67,9 milioane lei. Spre exemplu, la Staţia Captare Gropeni sunt construcţii şi echipamente în cuantum de 2,7 milioane lei (staţie pompare apă brută şi preclorinare), la Staţia Tratare Gropeni acestea au valoare totală de 28,68 milioane lei (cameră amestec, decantoare, staţie de pompare apă de spălare filtre şi suflante, filtre rapide deschise şi rezervor de apă filtrantă, rezervor apă tratată, staţie pompare apă tratabilă, staţie dezinfectare cu clor gazos, fosă septică, îngroşător nămol evacuat din filtre, cabluri electrice şi conducte de legătură etc.). De departe însă, reţeaua de aducţiune este cea mai scumpă, cu o valoare totală de 33,8 milioane lei.
Punerea la dispoziţia CUP Dunărea a acestor bunuri de către Judeţ reprezintă ultima etapă a proiectului de reabilitare şi modernizare sisteme de apă şi apă uzată realizat prin Programul Operaţional Sectorial I Mediu. Această acţiune se face printr-un act adiţional la Contractul de Delegare a Gestiunii Serviciilor Publice de Alimentare cu Apă şi de Canalizare.
Aşa cum am menţionat mai sus, pe ordinea de zi a şedinţei au mai existat anterior două proiecte de hotărâre legate de CUP Dunărea, la care liderul liberalilor brăileni, Alexandru Dănăilă, a menţionat că atât el, cât şi colegii săi vor vota împotrivă, iar la hotărârea legată de bunurile de retur aşteaptă să fie convinşi să voteze “pentru”. “Există mai multe acţiuni în instanţă pentru recuperarea sumelor restante de la asociaţiile de proprietari din municipiul Brăila care sunt mai vechi de 3 ani. Datoriile nu mai pot fi recuperate. Mai mult decât atât, CUP trebuie să achite cheltuieli de judecată. (...) Având în vedere opinia exprimată la votarea regulamentului, vom vota împotrivă aici (făcând referire la cele două proiecte anterioare - n.r.), iar la punctul 8 este un proiect de patrimoniu şi va trebui să ne convingeţi”, a declarat Dănăilă înainte de începerea votului. După mai multe explicaţii venite atât din partea preşedintelui CJ, Francisk Chiriac, dar şi a Didinei Stănescu de la CUP Dunărea - prezentă în sală -, PNL-iştii au ales să se abţină de la vot, motivând - prin vocea lui Alexandru Dănăilă - că “Noi nu suntem de acord ca acest proiect să treacă până la momentul în care nu vor fi respectate toate regulamentele legale în domeniul acesta. Nu înţeleg de ce nu încercaţi să-i forţaţi pe cei care trebuie să pună în aplicare regulamentul şi contractul de delegare”.
Ulterior, l-am contactat pe directul CUP Dunărea, Silviu Mangiurea, pentru a-l întreba ce efecte are asupra companiei respingerea proiectului. Impactul ar fi asupra locuitorilor judeţului care riscă să rămână fără apă, căci angajaţii CUP Dunărea nu au dreptul să folosească echipamentele şi construcţiile reabilitate şi modernizate fără un document de punere în posesie. “O să facem o adresă către Consiliul Judeţean prin care o să anunţăm că în situaţia în care nu am fost puşi în posesia bunurilor de retur, nu mai operăm legal. Dacă, Doamne fereşte, vine o entitate şi bagă nu ştiu ce substanţă într-un cămin, vă daţi seama ce se întâmplă. Oficial, noi nu mai răspundem de evenimente. Suntem puşi în situaţia de a închide apa, de a nu mai opera. Nu ştiu ce s-a înţeles prin lecturarea acestui proiect, dar asta însemna: prin vot, CJ ne punea în posesia bunurilor executate prin POS. Da, e ultima etapă, cu asta încheiem POS-ul. UAT Brăila a votat «pentru» astăzi, în plenul CLM, era o chestie simplă, chiar nu înţeleg de ce...Eu deja am început să iau legătura cu primarii din judeţ să le spun că asta e situaţia şi că s-ar putea...”, ne-a declarat Mangiurea. Directorul CUP Dunărea ne-a mai spus că soluţia ca brăilenii din judeţ să nu rămână fără apă este aceea de a se convoca o şedinţă de îndată la Consiliul Judeţean şi să fie adoptat proiectul. “O să convoc Consiliul de Administraţie să vedem ce măsuri luăm. Nu iau de unul singur. Dar cred că soluţia cea mai bună este să se convoace o şedinţă de îndată şi să reanalizeze proiectul de hotărâre. Alt impact nu este decât cel pe care vi l-am spus (stoparea furnizării apei potabile şi a operării apei menajere - n.r.)”, a completat Silviu Mangiurea.
După încheierea acestui proiect pe POS I Mediu, CUP Dunărea ar fi trebuit să treacă la alte lucrări de modernizare pe alţi bani europeni, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
De menţionat că, în aceeaşi zi, consilierii locali municipali s-au întâlnit în şedinţă ordinară, iar pe ordinea de zi a fost un proiect asemănător celui din CJ. Consilierii locali au votat, fără discuţii, înscrierea în Inventarul domeniului public al Municipiului Brăila a bunurilor de retur aferente sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare din aria delegată unităţii administrativ-teritoriale Brăila, executate prin POS I Mediu. Practic, consilierii municipali liberali nu au mai avut aceeaşi abordare ca-n şedinţa CJ.