• substanţele lipsesc din multe cabinete din Brăila şi din ţară • Colegiul Medicilor Dentişti din România a sesizat Ministerul Sănătăţii, cerând luarea unor măsuri urgente în cel mai scurt timp posibil pentru ca medicii stomatologi să poată efectua intervenţii chirurgicale • în prezent, stomatologii împrumută unii de la alţii aceste substanţe • în cazurile mai grave, unii medici şi-au restrâns activitatea în cabinete până la soluţionarea crizei
Medicii stomatologi din Brăila, dar şi din ţară, sunt disperaţi! Anestezicele au dispărut de pe piaţa din România, astfel că fiecare se descurcă cum poate. De cele mai multe ori, stomatologii se împrumută între ei cu astfel de substanţe. Colegiul Medicilor Dentişti din România a sesizat problema la Ministerul Sănătăţii, aşteptând un răspuns, cât şi măsuri urgente şi rapide pentru soluţionarea crizei. Cei mai afectaţi sunt, evident, pacienţii care ar trebui să sufere intervenţii chirurgicale.
Criza de anestezice de uz stomatologic a fost semnalată şi pe site-ul medicamentelipsa.ms.ro. Medicamentele date “dispărute” sunt: “Artidental”, “Mepidental”, “Scandonest”, “Septanest”, “Ubistesin”, “Mepivastesin”, “Articaină”, “Mepivacaină”.
Contactat de reporterii “Obiectiv – Vocea Brăilei”, dr. Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bucureşti şi secretarul general al Colegiului Medicilor Dentişti din România, ne-a confirmat criza de anestezice. “Este criză de anestezice de ceva timp. Firma «3M», care este şi producător de anestezice, şi-a închis reprezentanţa în România şi se pare că au o criză în ceea ce priveşte materia primă, astfel că nu pot livra medicamentele decât începând cu luna martie. Am luat legătura cu reprezentantul firmei «Septodont», o firmă din Franţa, şi ne-a promis că ne vor aduce 10.000 de cutii din Franţa, într-o primă tranşă, apoi 20.000 cutii într-o a doua tranşă. Sunt promisiuni. Colegiul Medicilor Dentişti din România nu rămâne indiferent, pentru că poate deveni problemă de siguranţă naţională, în clipa în care pacienţii nu pot fi trataţi, mai ales cei care au nevoie de intervenţii chirurgicale. Este o dramă! Am făcut săptămâna trecută o adresă către Ministerul Sănătăţii, în care am explicat situaţia şi am rugat să se ia măsuri urgente. Nu se poate duce fiecare medic să cumpere din străinătate, pentru că nu poate trece la vamă cu ele, nu are aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, deci medicul nu se poate descurca singur. Chiar am precizat că poate fi o problemă de siguranţă naţională. I-am adresat o scrisoare şi direct ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, ca să ştie şi dânsul. Acum aşteptăm răspunsul Ministerului la aceste demersuri”, ne-a declarat sursa citată.
Întrebat cum se descurcă în prezent medicii stomatologi, dr. Alexandru Brezoescu ne-a declarat că foarte greu, mai ales că şi acesta este la bază medic primar Stomatologie Generală. “Foarte greu fac medicii rost de anestezice. Împrumută unii de la alţii. Sunt medici care au avut o cantitate mai mare, iar anestezicele sunt încă în termen, şi se împrumută. Îşi restrâng activitatea. Agenţia Naţională a Medicamentului şi Ministerul Sănătăţii sunt singurele care pot rezolva această problemă, să aibă loc importuri masive rapide. Este exact aceeaşi situaţie ca la vaccinuri”, a mai punctat dr. Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bucureşti.