• oficialul de la Finanţe a subliniat că măsura blocării conturilor datornicilor către stat ar trebui să dispară până la finele anului • veste bună şi pentru datornicii la stat persoane fizice: Ministerul are de gând să nu mai publice lista neagră decât în cazul firmelor
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat, zilele trecute, că urmăreşte să elimine măsura de poprire a conturilor datornicilor la stat, până la finalul acestui an. “Poprirea asta dispare. N-o să mai găsească românul un cont blocat pe neaşteptate. Nu ştiu, pleacă într-o excursie în afara ţării şi se trezeşte că nu-şi poate accesa niciun fel de cont pentru că, pentru o suma minoră a blocat cineva toate conturile. Nu. Asta o să dispară până la finalul acestui an”, a declarat sursa citată. Oficialul a adus şi o serie de completări şi în ce priveşte publicarea de către ANAF a “listei negre” cu datornicii la stat, persoane fizice. “Eu o consider ca o măsură comunistă”, spus Teodorovici, adăugând: “Ce treabă am eu dacă vecinul are datorii? Statul este obligat să ştie cât are, să-l penalizeze dacă nu plăteşte la timp şi să-l execute acolo unde el nu respectă somaţiile de plată din partea statului!”. Totuşi, ministrul şi-a nuanţat declaraţia în ce priveşte datornicii - contribuabili persoane juridice: “La firme este altceva, pentru că dacă am firmă sau sunt firmă eu, vreau să ştiu dacă un posibil partener al meu are sau n-are datorii faţă de stat sau în alte zone”.
Reamintim că la jumătatea lui 2016 când ANAF a publicat “Lista ruşinii”, aceasta cuprindea aproape 4.000 de brăileni - persoane fizice, care înregistrau restanţe către bugetul de stat general consolidat în cuantum de 35 milioane lei. Potrivit datelor respective, cei mai mari trei restanţieri brăileni cumulau la vremea respectivă arierate de vreo 2 milioane lei şi era vorba despre doi patroni ai unor întreprinderi de tip PFA şi un notar public. Pe lista neagră apăreau şi cabinete medicale, de avocatură, dar şi contabili autorizaţi.