O demonstraţie critică ireproşabilă, o carte ce distinge cu multă precizie, pe care critici cu ştaif nu au avut-o, între fantastic, mitic şi magic, care-l situează pe Fănuş Neagu acolo unde-i este locul. Sunt doar câteva dintre aprecierile făcute de scriitorii şi criticii din capitală şi ai locului despre cartea lansată marţi seara de profesorul Viorel Mortu, alias Viorel Coman, "Fănuş Neagu. Povestirile magice". Volumul a fost tipărit la editura Istros a Muzeului Brăilei, care a şi găzduit lansarea. Directorul Muzeului Literaturii Române, criticul Lucian Chişu, a apreciat cartea drept o demonstraţie ireproşabilă, ce prinde esenţa povestirilor fănuşiene. Scriitorul Nicolae Iliescu a vorbit despre prezenţa lui Fănuş Neagu în literatura română şi a spus că el alături de Arghezi, Marin Sorescu, Bănulescu sau Istrati sunt cei care fac limba română să vibreze. "Fănuş Neagu este foarte uman. A indicat aşa ceva Florian Pittiş, care a descoperit că dacă ştii să-l descoperi, să dai deoparte metaforita, textele lui sunt extrem de dramatice, ca un clovn care are mereu ochii trişti", a mai spus Nicolae Iliescu.
Un alt scriitor bucureştean, Răzvan Voncu, a vorbit despre contestarea lui Fănuş Neagu, apreciind-o drept o absurditate. "Interpretarea lui Fănuş Neagu stă sub zodia clişeului. E adevărat că Fănuş Neagu este un mare creator de limbă, dar e şi un mare creator de universuri epice şi către asta s-a îndreptat cu exegeza lui Viorel Coman. Faptul că a depăşit metaforita critică din jurul metaforelor fănuşiene l-a ajutat să observe şi dinamica povestirilor. Această carte distinge cu multă precizie, pe care critici cu ştaif nu au avut-o, între fantastic, mitic şi magic. Fănuş Neagu este un prozator magic pentru că vine dintr-o lume în care eresurile, credinţele precreştine, tradiţiile se amestecă armonios şi dau o viziune despre existenţă. În plus, este o carte foarte bine scrisă. Viorel Coman scrie splendid, a ajuns la maturitate în această carte, a reuşit să recompună critic atmosfera fănuşiană, fără să imite metaforele. O carte excepţională", şi-a încheiat argumentaţia Răzvan Voncu.
"Omul a fost o prezenţă fabuloasă şi aproape a făcut umbră operei sale"
Scriitorul brăilean Vasile Datcu a remarcat că profesorul Viorel Mortu a făcut două lucruri excepţionale în carte: a statuat faptul că povestirea magică nu are timp şi a scos la lumină Balcania, un spaţiu construit excepţional de Fănuş Neagu, fabulos, plin de sensuri. Scriitorul Constantin Gherghinoiu a remarcat la rândul său că volumul are şi o tentă uşor didacticistă, povestirile beneficiind de o analiză serioasă care poate fi cu uşurinţă valorificată de profesor la clasă. Despre volumul lansat şi despre scriitorul comemorat au mai vorbit directorul adjunct al Muzeului, prof. univ. dr. Zamfir Bălan, fostul director al Bibliotecii Judeţene Rodica Drăghici şi profesorul Valentin Popa. La final, autorul cărţii a mărturisit că opiniile exprimate îi dau încredere că atunci când zăboveşte pe gândurile sale poate da ceva viabil. "Povestirile sunt vectorul hrănitor al operei lui Fănuş Neagu. Urmează partea a doua, extrem de complexă, romanul, mai ales că ultimele trei romane sunt ca şi necitite. Este un proiect personal, o integrală a operei fănuşiene. Eu cred că brăilenii nici nu ştiu ce au pierdut. Avem o datorie imensă să facem şi mai mult. Sper ca prin ce am scris şi voi mai scrie să redeschid apetitul pentru Fănuş Neagu, pentru că e falsă ideea că e un scriitor citit. Omul a fost o prezenţă fabuloasă şi aproape a făcut umbră operei sale. Acum se vede că opera trebuie să-şi trăiască viaţa în absenţa celui care a creat-o", a mai spus profesorul Viorel Mortu, alias Viorel Coman.