• în urmă cu câteva decenii, în orașul nostru dar și în stațiunea Lacu Sărat existau fântâni arteziene foarte bine întreținute, de care, însă, între timp, s-a ales praful...
La faima salcâmilor și platanilor din Brăila s-a adăugat și cea a statuilor, iar zeci de ani (înainte de 1990), când orașul avea o economie puternic dezvoltată și un standard de viață ridicat, s-a impus și un alt aspect, specific unei lumi moderne și civilizate: parcurile și bulevardele pline de cișmele, fântâni arteziene, ceasuri și toalete publice. Multe dintre acestea au dispărut, că tot erau ele considerate de un primar postdecembrist ca fiind “găuri negre pentru buget”.
Oricum, ne mândrim cu statuile rămase în picioare pe faleză și în Grădina Mare, cu fântâna cinetică de pe faleză, cu noile statui de pe Bdul Independenței. Bulevard unde sunt și două – trei arteziene recent amenajate dar deocamdată nepuse în funcțiune. Bine că rezistă încă fântânile din fața Gării CFR și din Piața Traian, grupul statuar cu havuz din Grădina Mare! Biblioteca județeană are acum o mică arteziană și la fel unele firme particulare. Și, cam atât…
Să revenim, însă, la fântânile de odinioară ale Brăilei, situate pe domeniul public. Le amintim, de exemplu, pe cele din: Parcul Monument, unde pe vremuri era o arteziană cu înălțime de peste zece metri înălțime și cu jocuri de lumini colorate, pe locul ei fiind acum o... țâșnitoare oribilă. Stațiunea Lacu Sărat, locul fântânii din centrul stațiunii a fost luat în ultimii ani de o scenă, iar acum totul este acoperit cu asfalt, folosit pentru “liniuțe”. Grădinii Mari i s-a dus faima în țară și în Europa prin minunatul ceas din flori (ajuns între timp o parodie), iar arteziana de aici, inițial cu un plăcut basorelief, a suferit “n” modificări, unele total neinspirate. Pe Calea Galați, exista o fântână artezienă lângă Piața Săracă, însă acum bazinul său este umplut cu pământ pentru amenajări florale, e drept foarte inspirate. Clubul “Progresul“ se mândrea cândva cu două rânduri de fântâni, iar micile arteziene și havuzuri din incinta și la intrarea în unele întreprinderi au dispărut odată cu acestea. “Scoica” rotitoare de la intersecția bulevardului Karl Marx (actualul Independenței) cu strada Mihai Eminescu a fost demolată, iar mici arteziene au existat și în curtea unor spitale, școli etc, însă, din păcate, și despre ele vorbim la timpul trecut…