• zilele acestea, au sosit mai multe sesizări pe adresa redacţiei „Obiectiv”, după ce scările de la Esplanadă au fost parţial inundate de apă • astfel de incidente au mai fost observate în zonă, apa în exces reprezentând un real stres pentru pietoni • în replică, reprezentanţii CUP „Dunărea”, care se ocupă de întreţinerea fântânilor din oraş, au precizat că nu este vorba de infiltraţii, afirmând, totodată,că jeturile cu apă de la fântâna-cascadă nu pot fi reglate
Potrivit reprezentanţilor Companiei de Utilităţi Publice (CUP) „Dunărea” Brăila, de vină pentru apa ce bălteşte pe scările de lângă celebra fântână cinetică, de pe Esplana Dunării - şi care reprezintă un real stres pentru pietonii obligaţi să meargă prin băltoacele formate pe treptele Esplanadei - este viteza vântului care „direcţionează o parte a fascicolului de apă spre exteriorul bazinului”.
„Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a luat la cunoştinţă despre sesizarea sosită pe adresa redacţiei dumneavoastră, referitoare la funcţionarea neadecvată a ansamblului de fântâni cinetice de pe Esplandă, cu precădere referitor la fântâna a treia, numită şi Fântâna-cascadă, şi precizăm că sunt exprimate opinii nefondate. Vă facem cunoscut faptul că jeturile de apă au direcţie fixă, stabilită din construcţie, şi nu pot fi reglate ca direcţie. Debitul de apă este reglat la o anumită valoare, pentru a încărca bazinele şi pentru un aspect estetic plăcut. Nu discutăm de infiltraţii spre lateral, ci doar de viteza vântului, care poate direcţiona o parte a fascicolului de apă spre exteriorul bazinului”, se precizează în Punctul de vedere remis, ieri, pe adresa redacţiei de putărtorul de cuvânt al CUP „Dunărea” Brăila, Daniela Stanciu.
Cu alte cuvinte, direcţia jetului de apă, stabilită de constructorul fântânilor de pe Esplanda Dunării, nu poate fi modificată. Aşa stând lucrurile, problema apei revărsate pe Esplanadă, care persistă de ceva vreme, nu va fi rezolvată prea curând.
Reamintim că, anul trecut, au apărut probleme tehnice la una dintre fântânile arteziene de pe Esplanada Dunării. La acea vreme, a fost vorba de o defecţiune la cele două pompe ale instalaţiei, ale cărei piese au fost comandate tocmai în Danemarca. Fântâna a fost reparată după mai bine de o lună şi a fost pusă în funcţiune la începutul lunii august 2019, însă nu înainte ca bazinul să fie curăţat şi vopsit. Costul reparaţiilor s-a ridicat la circa 2.000 de euro, acestea fiind suportate de CUP „Dunărea” Brăila, compania de apă a municipalităţii, care se ocupă de întreţinerea fântânilor în oraş (în baza unui contract de mentenanţă încheiat cu Primăria Brăila).
Anul acesta, celebrele fântâni arteziene ale oraşului - inclusiv fântâna-monument din Centrul Vechi, care s-a aflat în reabilitare – au fost puse în funcţiune abia în prejma datei de 15 august, cu ocazia Zilelor Municipiului Brăila.