* este vorba despre fântâna cinetică în formă de dreptunghi, din zona Esplanadei, care nu mai funcționează de două săptămâni * cu toate acestea, conducerea CUP Dunărea Brăila, companie care are în grijă întreținerea fântânilor din municipiul Brăila, în baza unui contract de mentenanță, nici nu avea cunoștință de această problemă * costurile de reparații se ridică la peste 2.000 de euro, asta reprezentând prețul pieselor avariate de la sistemul de pompare a apei
Fântâna cinetică a Esplanadei, de pe platoul pietonal secund, nu a mai văzut apă de două săptămâni. Este vorba despre o avarie la cele două pompe ale fântânii arteziene, despre care nimeni nu știa nimic. Abia în cursul zilei de ieri ( n.r. -joi,11 iulie), s-au limpezit lucrurile și ni s-au putut comunica și motivele defecțiunii, dar și costurile reparațiilor, care se ridică la peste 2.000 de euro. Culmea, cheltuielile vor fi suportate din bani publici, pentru că tocmai s-a încheiat recepția lucrărilor, iar garanția întregului proiect de reabilitare a fântânilor cinetice și a zonei de promenadă de pe Esplanada Brăilei a expirat. "Nu mai este în garanție lucrarea, s-a făcut recepția zilele acestea", a declarat primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir. Reparațiile vor fi, astfel, suportate de către Compania de Apă a municipalității, care are în grijă întreținerea fântânilor din oraș, în baza unui contract anual de mentenanță în valoare de 100.000 de lei. "Am comandat ieri (n.r. -miercuri, 10 iulie a.c.) niște componente la cele două pompe care sunt stricate. Așteptăm acum. Ele vin din Danemarca și cred că într-o săptămână, două, o să rezolvăm problema(...) Aceste componente sunt un fel de consumabile, dar pentru că noi nu mai producem nimic în țara asta, le-am comandat de afară", a susținut directorul CUP Dunărea Brăila, Silviu Mangiurea.
Însă nu doar fântâna cinetică se confruntă cu probleme tehnice, ci și covorul de granit care îmbracă zona de promenadă a Esplanadei. Din păcate, nici bine nu s-a încheiat recepția lucrărilor de reabilitare în zonă, că deja dalele din granit au sărit din loc în loc, mai ales în dreptul scărilor, unde s-au desprins mai multe plăci, ceea ce face ca urcatul și coborântul să fie adevărate capcane, dacă nu se calcă atent. Dar problema este ca și rezolvată, după edilul-șef, care spune că a dispus măsuri de reparații, firește, tot pe bani publici. "Deja zilele acestea au cumpărat materiale și urmează să le lipească. Costurile nu sunt foarte mari, lucrările vor fi făcute de muncitorii Primăriei Brăila cu adezivi cumpărați de la o societate care a câștigat licitația pentru așa ceva. Intră cam 3 saci de adezivi, deci costurile sunt foarte mici acolo", a transmis primarul municipiului Brăila.
Proiectul de reabilitare a fântânilor cinetice și a zonei de promenadă de pe Esplanada Brăilei s-a încheiat, oficial, în noiembrie 2013 și a avut o garanție de 5 ani, după cum a informat conducerea Direcției Strategii, Programe, Proiecte de Dezvoltare și Relații Europene din cadrul Primăriei Brăila. "După ce se termină lucrările, se face o recepție. Recepția finală este după ce a expirat perioada de garanție. Garanția la această lucrare a fost de 5 ani. În garanție se repară eventualele deficiențe care sunt din vina constructorului, dacă se arde o pompă, obiecte de genul ăsta", după cum declara, recent, directorul DSPPDRI Brăila, Iuliana Neagu. Numai că, ghinion, "deficiențele" s-au constatat după expirarea garanției lucrărilor.
Proiectul de reabilitare și modernizare a Esplanadei Brăila a avut o valoare de aproximativ 14 milioane de lei, bani în care au fost reabilitate fântânile arteziene, pe partea de hidroizolaţii, dar și pe partea mecanică şi hidraulică, s-au montat o instalație luminoasă și un sistem de sunet ambiental, s-au refăcut zonele de promenadă afectate de tasări, s-au înlocuit pavajele din travertin și marmură cu altele din granit, s-au realizat amenajări pentru persoane cu dizabilități, ce-i drept, incomplete, și s-a refăcut peisagistica zonelor verzi care mărginesc Esplanada.