Situaţia din Ucraina este cea mai mare criză pe care a traversat-o Europa în secolul XXI, consideră ministrul britanic de Externe, William Hague, aflat la Kiev, relatează BBC News Online.
Aceasta este "cea mai mare criză din Europa secolului XXI", a declarat ministrul britanic pentru BBC Radio 4. "Nu este un mod acceptabil de a conduce relaţiile internaţionale, vor fi costuri semnificative pentru aceasta", a adăugat el.
Hague, care se află la Kiev, a declarat că Rusia a preluat controlul operaţional al Crimeei şi că intervenţiile sale au creat o situaţie foarte tensionată şi periculoasă.
Tensiunile păreau să se intensifice duminică în Crimeea între cele două tabere, chiar dacă nu a fost anunţată nicio confruntare în această peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, care adăposteşte flota rusă a Mării Negre.
Duminică seara, o explozie puternică s-a auzit în tot oraşul Simferopol, capitala Crimeei, au anunţat jurnaliştii AFP. Originea exploziei nu a putut fi stabilită imediat.
Baza militară Perevalne, care adăposteşte o unitate de grăniceri ucraineni, situată la 20 de kilometri de Simferopol, a fost înconjurată de persoane înarmate cu mitraliere, a constatat AFP. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, care a estimat numărul lor la 1.000, atacatorii voiau să constrângă grănicerii să predea armele.
Mai multe zone strategice din peninsulă, baze militare, aeroporturi sau clădiri oficiale au făcut obiectul unor blocaje ale unor persoane înarmate, a căror uniformă nu poartă niciun semn distinctiv dar pe care observatorii le asimilează cu soldaţi ruşi.