Statele Unite şi-au exprimat "îngrijorarea", joi, faţă de scandalul de corupţie care afectează Guvernul turc şi au reafirmat importanţa alianţei lor cu Ankara, în special în dosarul sirian.
Departamentul de Stat a anunţat că "a comunicat Guvernului" de la Ankara "sprijinul Statelor Unite pentru dorinţa poporului turc de a avea un sistem judiciar corect şi transparent" şi ataşamentul americanilor pentru "libertatea de exprimare şi a presei".
De trei săptămâni, Turcia este afectată de un scandal de corupţie fără precedent care vizează zeci de apropiaţi ai Guvernului islamo-conservator şi ameninţă direct poziţia premierului Recep Tayyip Erdogan, cu trei luni înainte de alegerile municipale.
Acest scandal politico-financiar a condus la încarcerarea a aproximativ 20 de oameni de afaceri, patroni şi aleşi apropiaţi Guvernului, a provocat demisia a trei miniştri şi l-a obligat pe Erdogan să efectueze o vastă remaniere guvernamentală.
Miercuri, Guvernul a dat o nouă lovitură poliţiei şi justiţiei, suspectate că acţionează împotriva sa în acest scandal de corupţie. Uniunea Europeană şi-a exprimat de asemenea "îngrijorarea" miercuri.
Totodată, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, a evocat "preocupările" Guvernul său, însă nu a intrat în detallii şi nici nu l-a vizat pe premierul turc.
Turcia, o ţară membră NATO, "a rămas un aliat de bază al Statelor Unite" în mai multe dosare, a insistat Psaki.
Ea a amintit că Ankara a participat în repetate rânduri la "discuţii pe tema crizei siriene".
"Noi vom continua să lucrăm strâns cu Turcia şi, în mod evident, ne vom exprima preocupările faţă de ceea ce se petrece în interiorul" ţării, a dat asigurări purtătoarea de cuvânt americană.