Studenţii bulgari au încercat să blocheze politicienii în interiorul Parlamentului de la Sofia, în cadrul unui protest faţă de corupţie şi faţă de calea spre care se îndreaptă ţara.
Sute de persoane au format un lanţ uman în faţa clădirii, unde au avut loc ciocniri cu scutierii, mobilizaţi în număr mare. Studenţii susţin că apelurile la "ocuparea" Parlamentului reprezintă o încercare de a-şi face auzită vocea. Ei vor ca Guvernul condus de socialişti, care a preluat conducerea ţării în mai, să demisioneze, relatează miercuri site-ul Novinite.com.
Precedentul Guvern a căzut în urma protestelor, iar cel actual este vizat zilnic de manifestaţii.
Unii studenţi s-au întins pe jos pentru a opri maşinile de patrulă ale poliţiei. Câţiva au fost arestaţi şi se plâng de rele tratamente.
Protestele au loc după "Marşul Justiţiei" de sâmbătă de la Sofia, care a atras sute de studenţi. Profesorii universitari li s-au alăturat, acuzând Guvernul de legături corupte cu grupurile de afaceri.
La 24 de ani de la căderea comunismului în Bulgaria, protestatarii susţin că guvernele succesive au eşuat în reformarea politicii şi în a pune bazele unei creşteri economice stabile.
Aderarea la UE a adus prosperitate pentru mulţi, dar a încurajat tinerii să emigreze, lăsând în urmă o populaţie bătrână şi săracă, în timp ce eşecul în instalarea unui stat de drept şi în combaterea corupţiei a descurajat investiţiile de care are nevoie Bulgaria. Salariul mediu din această ţară este cel mai mic din UE, fiind de doar 400 de euro, în timp ce pensia medie este de 130 de euro.