Preşedintele Georgiei, Ghiorghi Margvelaşvili, a declarat vineri că scopul principal al autorităţilor de la Tbilisi este să convingă Moscova că aderarea Georgiei la NATO ar fi o soluţie bună pentru mai multe probleme ale Rusiei, potrivit ziarului Komsomolskaya Pravda.
El a afirmat, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Rustavi-2, că intrarea ţării sale în NATO ar putea soluţiona mai multe probleme, inclusiv problema terorismului.
Margvelaşvili, învestit în funcţie la 17 noiembrie 2013, a subliniat că fostele autorităţi "timp de zece ani au încercat să convingă comunitatea internaţională că aderarea Georgiei în NATO şi Uniunea Europeană ar fi o adevărată catastrofă pentru Rusia".
"Acum însă trebuie să convingem Rusia că intrarea Georgiei în NATO nu reprezintă o ameninţare pentru ea", a insistat preşedintele georgian.
"Care este scopul nostru? Să spunem întregii lumi că Rusia se opune aderării noastre la NATO şi Uniunea Europeană? Sau poate, mai bine, să-i convingem pe cei de la Moscova, în special pe preşedintele Putin, că intrarea Georgiei în NATO ar putea fi o soluţie pentru multe dintre problemele Rusiei?", a întrebat el.
De asemenea, Margvelaşvili şi-a exprimat speranţa că Moscova este pregătită sa iniţieze un dialog cu Tbilisi, însă el a subliniat că nu va face concesii în problema integrităţii teritoriale.
"Autorităţile din Georgia sunt dispuse să ia în considerare interesele Rusiei, dar sperăm că şi partea rusă va ţine cont de interesele Georgiei, de suveranitatea şi integritatea ei", a afirmat preşedintele georgian.
Recent, Putin a declarat că nu ar fi împotriva unei întâlniri cu preşedintele Georgiei.
La rândul său, Margvelaşvili a subliniat că o astfel de întâlnire ar fi binevenită, dacă va avea efecte pozitive asupra relaţiilor dintre Moscova şi Tbilisi.
Adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin a declarat, miercuri, că va discuta în martie cu reprezentantul special al premierului georgian cu privire la pregătirea unei eventuale întâlniri între Putin şi Margvelaşvili, relatează RIA Novosti.
Rusia şi Georgia nu întreţin relaţii diplomatice, în urma unui scurt război purtat în vara lui 2008 în Osetia de Sud, însă relaţiile economice au fost reluate după schimbarea Guvernului georgian în 2012.