Prezenţa unei tulpini a virusului H5N8 al gripei aviare, cu riscuri reduse în ceea ce priveşte transmiterea la oameni, a fost confirmată marţi într-o fermă de raţe din Marea Britanie, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel la vigilenţă în Europa, relatează AFP.
"Tulpina a fost identificată drept H5N8, care prezintă un risc redus pentru sănătatea oamenilor şi niciun risc pentru alimentaţie", a explicat Ministerul britanic al Agriculturii, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
Preventiv, ferma contaminată aflată în Yorkshire, în nordul Angliei, a fost plasată în carantină începând de duminică şi a fost decisă sacrificarea celor 6.000 de raţe.
Virusul H5N8, a cărui prezenţă a fost detectată iniţial doar în Asia, a fost descoperit pentru prima oară în Europa într-o crescătorie de curci din nordul Germaniei, la începutul lunii noiembrie. De asemenea, prezenţa virusului a fost detectată în Olanda, unde aproximativ 15.000 de păsări au fost sacrificate.
"Păsările de la ferma din Hekendorp au fost evacuate, aşa cum a fost stabilit", a declarat, marţi, Lex Benden, purtătorul de cuvânt al autorităţii sanitare olandeze (NVWA). "Echipamentele fermei urmează să fie dezinfectate şi sigilate pentru două săptămâni, iar ulterior vor fi din nou dezinfectate şi închise pentru 15 zile. În cazul în care nu va mai fi detectată prezenţa virusului, ferma va fi redeschisă", a explicat purtătorul de cuvânt.
El a reamintit că analizele efectuate la fermele de păsări situate pe o rază de 10 kilometri în jurul crescătoriei din Hekendorp au arătat absenţa contaminării. Interzicerea transporturilor de păsări pentru întreaga ţară, cu excepţia perimetrului de 10 kilometri desemnat, a fost anulată începând de marţi seară.
Expertul Elizabeth Mumford, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afirmă că şi alte cazuri ale virusului H5N8 vor apărea "cu siguranţă" la animale aflate în libertate. "Nu sunt foarte îngrijorată cu privire la acest virus (...), dar trebuie să dăm dovadă de vigilenţă", a afirmat Mumford, marţi, la Geneva.
Deocamdată, nu există informaţii cu privire la riscul contaminării oamenilor, potrivit agenţiei ONU, care nu exclude însă un astfel de risc.
"În cazul unei extinderi de amploare, ar putea apărea şi cazuri de transmitere la oameni, însă totul depinde de evoluţia virusului. Există posbilitatea ca virusul să nu se transmită de la om la om, ceea ce este un lucru bun", a adăugat expertul. "După cum se ştie, virusul a ajuns în Asia odată cu migrarea păsărilor călătoare (...) iar raţele sălbatice infectate cu acest virus pot continua să migreze, ceea ce va determina extinderea virusului", a adăugat Mumford.