Ucraina continua să se confrunte luni cu un haos crescând în oraşele din estul ţării, amplificând temerile privind declanşarea războiului civil, situaţie care i-a obligat pe europeni să propună Moscovei o nouă conferinţă internaţională sub egida OSCE.
"Este un război pe punctul de a deveni unul împotriva noastră, iar noi trebuie să fim pregătiţi să respingem agresiunea", a avertizat, luni, preşedintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov, într-un interviu pentru postul de televiziune Kanal 5.
"Tentativa de destabilizare a situaţiei la Odesa a eşuat", a afirmat el, după incidentele sângeroase care au avut loc în oraşul din sudul ţării începând de vineri.
"Autorităţile îşi desfăşoară activitatea la Odesa. Numeroşi patrioţi sunt gata să apere oraşul şi ţara. Separatiştii de la Odesa se vor confrunta cu o adevărată rezistenţă din partea patrioţilor locali", a adăugat el.
Separatiştii proruşi au atacat duminică sediul poliţiei şi au eliberat aproximativ 60 dintre insurgenţii arestaţi vineri seară după ce au atacat o manifestaţie a unor suporteri ai echipei locale de fotbal în favoarea unităţii Ucrainei.
Pentru a prevedeni repetarea scenariului, autorităţile au decis transferarea într-o altă regiune a celorlalte 42 de persoane arestate tot vineri, a anunţat luni ministrul de Interne, Arsen Avakov.
"Poliţia din Odesa a reacţionat ruşinos şi, cel mai probabil, criminal, eliberând deţinuţii. Întreaga conducere a poliţiei a fost demisă", a anunţat el, pe pagina de Facebook.
- "Provocări" la Kiev
Preşedintele interimar Oleksandr Turcinov consideră că "obiectivul separatiştilor proruşi este răstunarea Guvernului de la Kiev".
"Am stabilit puncte de control care realizează verificări serioase, în condiţiile în care ne aşteptăm la acţiuni de provocare la 9 mai - Ziua Victoriei armatei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial - şi nu doar în capitală", a mai afirmat preşedintele Turcinov.
"Trebuie să fim atenţi la toate regiunile din ţară, unde pot exista provocatori", a insistat preşedintele interimar ucrainean.
De altfel, situaţia rămâne tensionată în estul Ucrainei, cuprins de acţiunile armate ale separatiştilor proruşi.
La Slaviansk, unul dintre principalele bastioane ale separatiştilor din regiunea Doneţk, focuri de armă şi explozii au fost auzite pe tot parcursul nopţii de duminică spre luni. Centrul oraşului era calm luni dimineaţă, dar, potrivit localnicilor, luptele se desfăşoară într-un sat de la marginea regiunii, pe care populaţia încearcă să-l părăsească.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a separatiştilor, Stella Koroşeva, a afirmat duminică seara că insurgenţii au "primit" întăriri din Crimeea şi din Cecenia, fără să precizeze însă numărul evntualilor combatanţi.
În acelaşi timp, armata ucraineană a blocat, duminică, principalul drum spre Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi din est. "Oraşul este în totalitate încercuit", a declarat Stella Koroşeva.
La Doneţk, principalul oraş din bazinul minier Donbas, la frontiera cu Rusia, mii de manifestanţi proruşi au încercat duminică seara să preia controlul asupra sediului Parchetului militar, însă acesta era deja abandonat. "Nu vă vom ierta pentru Odesa!", au scandat manifestanţii, potrivit AFP. Un tânăr aflat la faţa locului, acuzat că este "provocator", a fost urcat într-o maşină şi dus într-o direcţie necunoscută.
- Se pregăteşte conferinţa Geneva II?
Între timp, europenii s-au mobilizat la sfârşitul săptămânii în vederea susţinerii unei noi ofensive diplomatice. Preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, este aşteptat la 7 mai la Moscova, pentru discuţii pe tema dosarului ucrainean cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Cei doi vor discuta despre "organizarea unor discuţii, sub medierea OSCE, în vederea începerii unui dialog naţional înaintea alegerilor prezidenţiale" anticipate prevăzute la 25 mai, a anunţat un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.
La rândul său, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a pledat duminică, în favoarea organizării celei de-a doua conferinţe la Geneva, în pofida absenţei rezultatelor concrete în urma primelor discuţii de la jumătatea lunii aprilie. "Am susţinut în numeroase discuţii - atât cu reprezentantul OSCE, cât şi cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, dar şi cu secretarul de Stat american John Kerry şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, organizarea celei de-a doua conferinţe la Geneva", a explicat ministrul Steinmeier într-un interviu la televiziunea germană.
Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană au semnat luna trecută la conferinţa de la Geneva un acord vizând detensionarea crizei din Ucraina şi restabilirea stabilităţii politice şi economice a ţării. Textul a fost însă ignorat, în condiţiile în care situaţia s-a degradat semnificativ în teren.
La cea de-a doua conferinţă, va fi necesar să fie "decise angajamente clare privind modalitatea în care poate fi obţinut un armistiţiu în acest conflict, precum şi în legătură cu găsirea progresivă a unei soluţii politice. Orice altă poziţie ar fi iresponsabilă şi ar însemna mai multe victime", a avertizat ministrul german de Externe.