EXTERNE: Grevă pentru mărirea salariului în Serviciul public de sănătate din Marea Britanie, prima după 32 de ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERNE: Grevă pentru mărirea salariului în Serviciul public de sănătate din Marea Britanie, prima după 32 de ani

Sute de mii de angajaţi ai Serviciului public britanic de Sănătate (NHS) sunt chemaţi să înceteze lucrul timp de patru ore, luni, în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de a le acorda o mărire de salariu.

La originea acestei greve, fără precedent din 1982 şi din perioada Thatcher, se află decizia ministrului Sănătăţii Jeremy Hunt de a sfida recomandarea unui organism independent de a mări cu 1% salariile.

Aceste măriri "sunt inabordabile şi vor ameninţa calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor", a justificat ministrul în martie.

Însă argumentele sunt considerate inadmisibile de către sindicate, raportat la performanţa economiei britanice - în contextul în care se aşteaptă o creştere de peste 3% în 2014 - şi la sacrificiile consimţite în ultimii ani.

"Inflaţia continuă să crească din 2011, iar în acelaţi timp nivelul remuneraţiei angajaţilor NHS a scăzut cu aproape 12%", afirmă secretarul general al Sindicatului UNISON Dave Prentis. "Refuzul de a acorda o mărire atât de derizorie, de 1%, arată câtă stimă are acest Guvern faţă de salariaţii din Sănătate", a apreciat el.

"Ajunge"

Această scădere a veniturilor echivalează, pentru salariaţi, "cu trei ani de facturi la gaze naturale şi electricitate", afirmă la rândul său Jon Skewes, un reprezentant al Royal College of Midwives, un sindicat care îndeamnă la grevă pentru prima dată în cei 133 de ani de existenţă.

"Să auzi că ţi se spune, în pofida anilor de stres, de presiune şi de ore suplimentare, că nu vei avea dreptul la nicio mărire de salariu în timp ce facturile cresc... este inacceptabil. Ajunge", a declarat el pentru AFP.

În pofida grevei şi exasperării sindicatelor, Ministerul Sănătăţii nu pare, pentru moment, să fie dispus să dea curs revendicării şi repetă că puţinul cerut va împovăra pe termen lung finanţele fragile ale HNS.

Ministerul se declară, în schimb, "pregătit să se întâlnească cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum putem coopera pentru a face astfel încât sistemul de remunerare al NHS să fie mai echitabil", potrivit unui purtător de cuvânt.

O adevărată instituţie a Marii Britanii, NHS (National Health Service) a fost creat în 1948 de către un guvern laburist şi garantează un serviciu de îngrijiri gratuite tuturor locuitorilor ţării.

Această maşină are peste 1,2 milioane de angajaţi şi numai Armata Populară a Chinei, compania indiană de căi ferate şi lanţul american de supermarketuri Wal-Mart au mai mult personal, la nivel mondial, potrivit administraţiei britanice.

Serviciile de urgenţă vor fi asigurate

Greva ar putea să mobilizeze, luni, aproximativ 500.000 de persoane, potrivit unui sondaj efectuat de către ziarul The Guardian. În total, nouă sindicate au îndemnat la grevă timp de patru ore, între orele locale 7.00 (9.00, ora României) şi 11.00 (13.00, ora României).

Greva îi vizează pe toţi angajaţii NHS din Anglia şi Irlanda de Nord, cu excepţia medicilor şi dentiştilor.

Serviciile de urgenţă urmează să continue să fie asigurate, iar sindicatele le-au recomandat pacienţilor să amâne orele programărilor.

La Great Western Hospital din Swindon, la vest de Londra, au fost implementate măsuri pentru "a face astfel încât perturbările să fie minime" luni dimineaţa, a declarat pentru AFP un reprezentant, Oonagh Fitzgerald, confirmând că "greva nu va afecta pacienţii care au nevoie de îngrijiri de urgenţă".

Această mişcare socială extrem de rară, amplu susţinută de public, are loc cu mai puţin de şapte luni înainte de alegerile legislative şi ridică mingea la fileu Partidului Laburist, care-i acuză frecvent pe conservatori, aflaţi la putere, că efectuează o privatizare agresivă a NHS.

"NHS este în continuare un subiect major în alegeri", explică Kristian Niemietz, un expert de la Institutul pentru Afaceri Economice (IEA) de la Londra, care-şi exprimă însă regretul faţă de faptul că dezbaterea este "foarte superficială" şi nu reuşeşte să propună "viziuni" clare pentru viitorul unui sistem care - în pofida criticilor pe care le-a primit pentru timpul mare de aşteptare sau calitatea îngrijilor - reprezintă mândria britanicilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro