EXTERNE: Germania a jucat un rol mai important decât s-a crezut în producerea armelor chimice siriene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERNE: Germania a jucat un rol mai important decât s-a crezut în producerea armelor chimice siriene

Companiile germane au jucat un rol mai important decât s-a crezut până în prezent în producerea armelor chimice siriene, afirmă cotidianul Süddeutsche Zeitung, bazându-se pe un raport al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

OIAC, laureata Premiului Nobel pentru Pace 2013, a transmis Ministerului german de Externe o listă cu peste 50 de livrări efectuate în perioada 1982-1993 de companii germane către Siria, anunţă Süddeutsche Zeitung şi postul regional de televiziune NDR.

Lista conţine, în special, informaţii despre livrarea a 2.400 de tone de acid sulfuric, care poate fi utilizat pentru fabricarea gazului sarin, potrivit surselor citate. În plus, companii germane au furnizat Siriei detectoare de gaze, pompe şi alte echipamente, afirmă Süddeutsche Zeitung şi NDR.

Alte ţări, între care Franţa, Rusia şi China, au participat la rândul lor la dezvoltarea programului chimic sirian în anii 80 şi au primit liste asemănătoare din partea OIAC, potrivit cotidianului german.

Ministerul german de Externe a transmis lista OIAC la Parchetul General Federal, care studiază în prezent posibilitatea deschiderii unor anchete în legătură cu activităţile acestor companii. Parchetul a confirmat pentru Süddeutsche Zeitung că studiază această posibilitate.

Berlinul a admis în septembrie că a permis până în aprilie 2011 companiilor germane să exporte în Siria produse care ar putea fi utilizate pentru producerea armelor chimice.

Potrivit unor date publicate de Ministerul Economiei, în perioada 1998-2011, companiile germane au exportat în Siria 360 de tone de produse chimice cu utilizare civilă sau militară.

Însă Berlinul a insistat asupra faptului că nu are dovezi că aceste produse au fost utilizate pentru producerea de arme chimice.

Conflictul din Siria s-a soldat până în prezent cu aproape 146.000 de morţi, conform unui ONG.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro