Mergi la conţinutul principal

EXTERNE: Efectele scandalului de SPIONAJ: Cadourile oferite de Putin liderilor G20, încredinţate spre verificare serviciilor de securitate

Comisia Europeană a încredinţat serviciului său de securitate cadourile electronice oferite preşedintelui Jose Manuel Barroso şi delegaţiei sale în timpul summitul G20 din septembrie de la Sankt-Petersburg, acestea fiind suspectate că ar conţine programe malware.

"Examinarea este în desfăşurare şi noi nu putem încă să spunem că sunt inofensive", a declarat miercuri Frédéric Vincent, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Executivului de la Bruxelles.

"Dar se recomandă tuturor membrilor Comisiei să nu folosească materiale externe în timpul misiunilor în străinătate", a amintit el.

Micul pachet cadou oferit de preşedintele rus Vladimir Putin fiecăruia dintre liderii G20 includea un stick USB şi un încărcător de telefon mobil.

La rândul lor, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy, au încredinţat piesele electronice serviciilor lor de securitate pentru a verifica dacă acestea pot servi colectării ilegale de date de pe computere şi telefoane mobile.

Potrivit ziarelor italiene Il Corriere della Sera şi La Stampa, examinarea cadourilor primite de van Rompuy a fost încredinţată serviciilor de informaţii germane.

"Nu ştim de ce surse de informaţii este vorba, dar nu este, fără îndoială, decât o tentativă de a abate atenţia de la problemele reale care domină agenda între capitalele europene şi Washington către probleme efemere, inexistente", a declarat marţi pentru agenţia RIA Novosti Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

"Tentativele de spionaj informatic sunt clasice", subliniază o sursă comunitară. "Au fost stabilite proceduri pentru toate materialele informatice şi telefoane pentru a limita riscurile de spionaj şi malware", a asigurat sursa citată.

Cazul cadourilor oferite de preşedintele Putin, fost agent KGB, serviciile secrete ale fostei URSS, intervine în plin scandal de spionaj şi colectare ilegală de date personale de către NSA, agenţia de securitate americană, suspectată că a spionat comunicaţiile cancelarului german Angela Merkel şi a altor 34 de lideri ai planetei.

"Comisia Europeană are un sistem de securitate extrem de bine pus la punct" pentru a proteja telefoanele şi bazele sale de date, a asigurat Vincent. "Ea foloseşte materiale de ultimă generaţie pentru a proteja comunicaţiile preşedintelui Barroso şi ale comisarilor săi", a afirmat el.

Desemnată să negocieze cu administraţia americană protejarea datelor cetăţenilor europeni colectate de giganţii de Internet, Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, are metodele sale de a asigura confidenţialitatea comunicaţiilor. "Eu nu folosesc smartphone (...). Toate problemele sensibile le discut direct cu persoanele vizate", a mărturisit ea în iulie pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro