Camioane ale convoiului "umanitar" rus trimis în Ucraina au început să revină în Rusia, sâmbătă dimineaţă, pe fondul criticilor occidentale, afirmă surse.
Revenirea camioanelor în Rusia va contribui, într-o anumită măsură, la diminuarea tensiunilor, în contextul vizitei pe care Angela Merkel, cancelarul Germaniei, o va efectua sâmbătă la Kiev.
Un corespondent al Reuters prezent la punctul vamal Doneţk-Izvarino, pe unde convoiul a intrat vineri în Ucraina, a observat sâmbătă că zece camioane au revenit în Rusia, iar numeroase altele puteau fi văzute la distanţă, îndreptându-se spre frontieră.
Televiziunea publică rusă a prezentat imagini care surprind descărcarea camioanelor "umanitare" la un depozit de distribuţie a alimentelor din oraşul insurgent ucrainean Lugansk.
Camioane din "convoiul umanitar" rus au traversat, vineri, frontiera, intrând pe teritoriul ucrainean. Moscova a anunţat că a decis să trimită convoiul către Lugansk, în estul Ucrainei, apreciind că toate "pretextele" pentru întârziere au fost epuizate. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis cancelarului german, Angela Merkel, că orice altă întârziere a convoiului umanitar rus ar fi fost "inacceptabilă", conform unui comunicat al Kremlinului.
Departamentul american al Apărării a somat Rusia să retragă "imediat" convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Administraţiei de la Kiev, ameninţând cu noi sancţiuni internaţionale. "Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
La rândul său, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, potrivit The Washington Post, că elemente ale artileriei ruse lansează atacuri împotriva armatei ucrainene, atât de pe teritoriul Rusiei, cât şi din estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. NATO anunţa, la jumătatea lunii iulie, că Rusia a mobilizat cel puţin 20.000 de militari la frontierele Ucrainei.