Rata de participare la scrutinul europarlamentar este foarte scăzută în statele central şi est-europene, cetăţenii preponderent eurofili având tendinţa de a considera euroalegerile un eveniment de rang secund, fără mare importanţă în viaţa de zi cu zi, comentează Agenţia France-Presse.
"Dacă participarea depăşeşte nivelul de 20%, nu va fi o dramă", a declarat duminică premierul Poloniei, Donald Tusk. "Însă ar fi rău ca Polonia să fie lanterna roşie" la capitolul lipsei de participare la vot, subliniază Tusk. În urmă cu cinci ani, prezenţa la urne în Polonia a fost de 25%.
În Europa Centrală, în 2009, absenteismul a fost de 67%, faţă de 48% în Europa de Vest, iar acum datele ar putea fi asemănătoare, Slovacia deţinând recordul absolut.
Conform unor estimări neoficiale publicate de cotidianul SME, doar între 13% şi 15% dintre slovaci au mers la vot sâmbătă, faţă de 19,64% în 2009 şi de 16,97% în 2004.
"Rata scăzută de participare la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE se explică şi prin faptul că tematica Uniunii Europene nu polarizează societatea", afirmă Martin Slosiarik, analist la Institutul de sondare a opiniei publice Focus, cu sediul în Bratislava.
În Letonia, absenteismul a fost de aproape 70%.
În România, sondajele prefigurează o rată de participare la vot de circa 30%, faţă de 27% în 2009.
"Cetăţenii cehi consideră euroalegerile ca fiind un scrutin de rang secund. Politicile europene sunt percepute ca fiind mai îndepărtate comparativ cu cele naţionale", explică analistul politic ceh Tomas Lebeda.