Miniştrii de Externe rus şi ucrainean au ajuns la un acord în vederea continuării retragerii armamentului din estul Ucrainei, luni noaptea, la Berlin, în prezenţa omologilor lor francez şi german, pe fundalul intensificării ostilităţilor pe teren, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Şefii diplomaţiilor din Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania au îndemnat totodată la o consolidare a rolului misiunii observatorilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, în regiunea ucraineană Donbas (est).
Cele peste patru ore de negocieri, găzduite de către ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, s-au desfăşurat pe fondul unei intensificări a violenţelor într-un sat de la Marea Azov. Forţele ucrainene şi insurgenţii proruşi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului încheiat în februarie în capitala belarusă Minsk.
Negocierile au fost "foarte lungi, foarte intense, iar uneori foarte controversate", dată fiind situaţia tensionată de pe teren, a recunoscut Steinmeier la finalul reuniunii, după miezul nopţii.
"Toată lumea ştie că ne aşteaptă un drum lung", a declarat el, "însă vom face tot ceea ce putem pentru a continua procesul".
Şeful diplomaţiei germane a subliniat că nu există alternativă la înţelegerile de la Minsk.
Moscova şi Kievul au căzut de acord să retragă armamentul de calibru mai mic de pe linia frontului, într-o încercare de a pune capăt conflictului.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Pavlo Klimkin au fost, de asemenea, de acord să sporească susţinerea acordată observatorilor internaţionali şi să creeze grupuri de lucru care să abordeze cele mai urgente probleme cu care se confruntă locuitorii civili din zona de conflict, în care separatiştii proruşi luptă împotriva trupelor guvernamentale din aprilie anul trecut.
Steinmeier a anunţat că noul acord implică retragerea mortarelor şi armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri, dar şi toate tipurile de tancuri.
Acordul îndeamnă, de asemenea, la organizarea unor alegeri locale în zonele ocupate de către rebeli, la continuarea schimbului de prizonieri de război şi la o îmbunătăţire a situaţiei economice disperate din zona de conflict.
- Intensificarea ostilităţilor
OSCE, care monitorizează aplicarea armistiţiului, a anunţat o intensificare bruscă a ostilităţilor în weekend.
Într-un interviu pentru presa rusă de stat, după întâlnire, Lavrov a declarat că părţile ar putea să nu ajungă la un acord asupra solicitării Kievului cu privire la înfiinţarea unor forţe de menţinerea păcii. El a criticat totodată mai multe măsuri adoptate recent de către Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean), apreciind că au erodat armistiţiul de la Minsk.
"Am subliniat nevoia de a aplica acordurile de la Minsk integral, nu doar segmentul militar, ci şi în sferele politică, economică şi umanitară", a declarat el, citat de presă.
Miniştrii de Externe din cadrul G7 intenţionează să continue negocierile cu privire la criza ucraineană marţi, în oraşul german Lübeck. Lavrov nu va lua parte la întâlnire, deoarece Rusia a fost exclusă din cadrul G8, după ce a anexat Peninsula ucraineană Crimeea anul trecut.