Oficiali din Rusia, Ucraina şi OSCE şi reprezentanţi ai separatiştilor ucraineni proruşi care au sosit marţi seara în capitala belarusă Minsk, înaintea unei reuniuni cruciale cu privire la criza din Ucraina, s-au întâlnit în noaptea de marţi spre miercuri, relatează CNN.
Temerile cu privire la un boicot al separatiştilor au trecut, după ce liderii "republicilor populare" Doneţk Denis Puşilin şi Lugansk Vladislav Deinego au apărut într-o înregistrare video stând de vorbă cu reporteri.
Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au participat, de asemenea, la întâlnirea preliminară.
În cazul în care se va ajunge la o înţelegere, liderii implicaţi în negocieri au totuşi de parcurs un drum lung până la obţinerea unui acord pe termen lung, apreciază reporterul CNN la Minsk.
Preşedintele Franţei Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat marţi seara speranţa de a-i aduce pe liderii rus Vladimir Putin şi ucrainean Petro Poroşenko la masa negocierilor, miercuri, în capitala belarusă.
Preşedintele american Barack Obama l-a sunat tot marţi seara pe Putin şi l-a îndemnat să profite de oportunitatea de a face pace, potrivit Casei Albe.
"Preşedintele a subliniat importanţa obţinerii şi implementării unei soluţii negociate, în baza angajamentelor asumate în cadrul Acordurilor (anterioare) de la Minsk. Însă, dacă Rusia îşi continuă acţiunea agresivă în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament şi finanţarea separatiştilor, costurile pentru Rusia vor creşte", a anunţat preşediniţia americană
Merkel a apreciat luni, în cadrul vizitei în Statele Unite, că diplomaţii europeni depun "un efort suplimentar" în negocierea unei soluţii pentru criză.
Rusia este "cu adevărat interesată de o soluţionare paşnică a crizei din Ucraina", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, pentru agenţia de presă rusă de stat RIA Novosti.
El a apreciat că propunerile occidentalilor, ca impunerea unor noi sancţiuni vizând interesele ruseşti, izolarea Moscovei şi înarmarea forţelor care susţin Kievul n-ar face altceva decât să destabilizeze situaţia.
Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene (UE) au ajuns luni la un acord asupra impunerii unor noi sancţiuni vizând interese ruseşti şi ale separatiştilor, dar au anunţat că le amână implementarea cu o săptămână, pentru a "oferi spaţiu eforturilor diplomatice în curs".
Însă confruntările armate s-au intensificat, în ultima perioadă, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.