Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Un presupus "asasin" al al-Qaida, suspectat pentru atentate în Pakistan, ar fi fost informator MI6

Un presupus militant al-Qaida suspectat că ar fi comis atentate la un hotel de lux şi la două biserici din Pakistan, în 2002, ar fi fost informator MI6, arată documente date publicităţii de WikiLeaks.

Adil Hadi al Jazairi Bin Hamlili a fost închis la Guantanamo din 2003 până anul trecut, când a fost trimis înapoi în ţara sa de origine, Algeria.

Potrivit The Guardian, bărbatul este descris în documente WikiLeaks drept "curier, autor al unor răpiri şi asasin" pentru al-Qaida. Însă anchetatorii americani cred că acesta era şi informator britanic.

Însă, în pofida acuzaţiilor, el nu a fost judecat şi, deşi a fost repatriat, nu este clar dacă se află încă în arest sau nu.

Aproape 800 de documente clasificate obţinute de WikiLeaks şi publicate în weekend dezvăluie detalii extraordinare despre presupuşi militanţi al-Qaida capturaţi şi aflaţi în detenţie la închisoarea din Guantanamo Bay.

Documentele secrete au fost înmânate câtorva organizaţii media, între care New York Times şi Washington Post, iar altele au fost publicate chiar de către WikiLeaks.

Documentele descriu, între altele, cum se comportau deţinuţii în timp ce se aflau la Guantanamo şi cum erau evaluaţi din punct de vedere al pericolului pe care îl reprezentau pentru Statele Unite.

Potrivit New York Times, documentele afirmă că majoritatea celor 172 de prizonieri care se mai află la Guantanamo sunt consideraţi "de risc ridicat", constituind o ameninţare la adresa SUA şi a aliaţilor lor, dacă ar fi eliberaţi fără o reabilitare adecvată. Totuşi, mulţi dintre cei care au fost eliberaţi sau transferaţi către alte ţări erau consideraţi şi ei la un moment dat ca fiind de "risc ridicat".

Potrivit Daily Telegraph, documentele despre Guantanamo arată şi că multe dintre probele folosite pentru a deţine suspecţi jihadişti nu erau consistente. Astfel, "oamenii care aveau un anumit model de ceas Casio din anii '80 au fost ridicaţi de forţele americane din Afganistan sub suspiciunea că ar fi terorişti, doar pentru că ceasurile respective erau folosite drept cronometru de către al-Qaida". Majoritatea au fost eliberaţi ulterior din lipsă de dovedzi.

Alţii, scrie New York Times, nu au fost aşa de norocoşi. Un bărbat arestat în mai 2003 a insistat că este cioban şi nu ştie nimic despre politică sau arme. Totuşi, tribunalul militar l-a declarat "inamic combatant" şi a fost eliberat şi trimis acasă abia în 2006.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro