UE ia în calcul tăierea surselor de finanţare europene pentru băncile în care statul rus deţine mai mult de 50% din acţiuni, potrivit Financial Times. Un scenariu de lucru, UE ar urma să interzică oricărui individ sau entitate europeană să investească în bonduri, acţiuni sau instrumente financiare ale acestor bani, ceea ce ar reprezenta o lovitură dură pentru sectorul financiar rus - deja afectat de sancţiunile aplicate până acum de UE şi SUA.
Scenariul de mai sus este însă sub semnul întrebării, fiind nevoie de consens între toate cele 28 de state membre UE pentru a fi aprobat, precizează HotNews. Potrivit The Telegraph, districtul financiar londonez, City of London, ar fi extrem de afectat de aceste sancţiuni, dat fiind că Marea Britanie este destinaţia preferată pentru capitalul rus.
Liderii europeni iau în calcul şi interzicerea de noi listări pe bursele europene pentru acţiunile companiilor înregistrate în Rusia. O astfel de interdicţie ar duce la creşterea costurilor de finanţare pentru aceste companii, pieţele de capital europene oferind până acum o alternativă perfectă pentru companiile ruse în căutare de capital.
Aceste sancţiuni vor fi puse în aplicare doar dacă vor fi adoptate cu vot unanim în Consiliul UE, respectiv dacă toate cele 28 de state vor fi de acord. Totuşi, există reticenţe majore faţă de aplicarea unor astfel de sancţiuni dure:
Franţa: vrea să-şi continue livrările de armament către Rusia (inclusiv cele două nave Mistral contractate şi plătite deja)
Germania: depinde de importurile de gaze naturale din Rusia şi, în general, a avut o atitudine echivocă faţă de Kremlin
Marea Britanie: City-ul londonez face un lobby agresiv împotriva sancţiunilor care s-ar întoarce împotriva sa. Şi livrările de armament către Rusia sunt o afacere lucrativă pentru britanici, la fel ca şi prezenţa multor oligarhi ruşi care au investit masiv în piaţa imobiliară, arată HotNews.ro
Spania: are o atitudine mai degrabă prietenoasă faţă de Kremlin, dat fiind ca mii de investitori ruşi investesc în sectorul imobiliar, aflat în mare dificultate
Cipru: ţine cu dinţii de investiţiile ruse din băncile cipriote
Ungaria: regimul lui Viktor Orban are o agendă proprie de apropiere de Vladimir Putin şi se împotriveste unor sancţiuni dure
Olanda: deşi e ţara cu cei mai mulţi cetăţeni morţi în prăbuşirea avionului MH 17, şi Olanda are interese comune cu Rusia. Mii de companii ruseşti s-au înregistrat în Olanda şi plătesc taxe în această ţară datorită regimului fiscal prietenos
Ţările europene cele mai vehemente la adresa Rusiei sunt Polonia, România şi cele trei state baltice (Estonia, Letonia şi Lituania).
Astăzi se aşteaptă ca UE sa decidă suplimentarea listei de companii şi indivizi din Rusia şi Ucraina interzise în Europa şi ale căror proprietăţi vor fi îngheţate.