Liderul de la Tiraspol a afirmat, într-o conferinţă de presă, că insistă pe "egalitate juridică şi de facto a părţilor, în toate aspectele referitoare la negocierile oficiale", relatează Publika TV.
"Negocierile implică neapărat participarea tuturor negociatorilor", a subliniat Igor Smirnov. "Niciodată nu am fost parte a Republicii Moldova şi nu avem de gând să discutăm despre integritatea teritorială a ei, aceasta nu este problema noastră, ci a cetăţenilor Republicii Moldova şi încercările de a introduce acest subiect pe ordinea de zi echivalează cu un eşec al oricăror negocieri", a subliniat Smirnov.
Liderul de la Tiraspol a mai declarat că, la 22 septembrie, la Moscova, va avea loc o nouă rundă de consultări informale şi nu negocieri oficiale în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Premierul moldovean Vlad Filat şi liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, au avut săptămâna trecută la Bad Reichenhall, în sudul Germaniei, o întâlnire la o conferință organizată sub egida OSCE.
Autoritățile de la Chişinău, dar reprezentanţi ai mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri în formatul 5+2 și-au exprimat ulterior speranța că discuțiile oficiale pentru găsirea unei soluții politice în Transnistria vor putea fi reluate la 22 septembrie la Moscova după o pauză de mai bine de cinci ani.
Ultima reuniune informală 5+2, care a avut loc la Moscova, în iunie, s-a soldat cu un eşec, Tiraspolul refuzând categoric să revină la masa negocierilor.
Negocierile în format 5+2 presupun participarea, în afara Chişinăului şi Tiraspolului, ca părţi implicate în conflict, a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori, şi ai SUA şi UE, care sunt observatori. Negocierile oficiale în conflictul transnistrean sunt întrerupte din 2006. Până în prezent au fost organizate doar reuniuni informale, iar tentativele de reluare a discuţiilor oficiale în vederea soluţionării conflictului transnistrean nu au avut succes