Sistemul de interceptori modificaţi Aegis, numit SM-3 Block IIA, este dezvoltat împreună cu guvernul japonez, relatează Washington Times.
Generalul O'Reilly, audiat în legătură cu bugetul agenţiei sale pentru 2013, a cerut 7,75 miliarde de dolari şi a amintit că SUA a semnat cu România şi Polonia acorduri privind bazele unde vor fi amplasate elemente ale scutului antirachetă.
El a precizat că interceptorii din România ar urma să fie operaţionali în 2015, iar cei din Polonia în 2018.
"Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficientă din punct de vedere al costurilor pentru prelua capacitatea dovedită pe mare şi a o muta eficient pe uscat", a adăugat oficialul.
Versiunea terestră a sistemului permite reducerea numărului de militari necesari pentru a-l opera. Astfel, dacă sistemele Aegis instalate pe nave necesită 270 de marinari fiecare, cele instalate pe uscat au nevoie de mai puţin de 35 de militari, potrivit generalului.
Sistemul terestru Aegis "are cea mai mare rază de acţiune dintre sistemele noastre regionale", ceea ce sporeşte capacitatea de apărare a SUA, a subliniat el.
În urmă cu câţiva ani, administraţia Obama a făcut concesii Rusiei anulând planurile iniţiale de scut antirachetă, ce presupuneau instalarea de interceptori în Polonia şi a unei baze radar în Cehia. Însă Moscova cere în continuare garanţii scrise că scutul din Europa nu va viza rachetele balistice intercontenintale ruse.
O'Reilly a fost întrebat despre informaţiile potrivit cărora reprezentantul Departamentului de Stat privind apărarea antirachetă, Ellen Tauscher, a oferit recent Rusiei aceste garanţii scrise. Generalul a răspuns că "nu este la curent cu propuneri precise".
Pentagonul a afirmat în repetate rânduri că elementele antirachetă din România şi Polonia vor fi folosite pentru a contracara eventuale atacuri iraniene.