EXTERN: SUA avansează în ceea ce priveşte instalarea scutului antirachetă în România şi Polonia - oficial | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: SUA avansează în ceea ce priveşte instalarea scutului antirachetă în România şi Polonia - oficial

Statele Unite avansează în ceea ce priveşte desfăşurarea de interceptori antirachetă modificaţi Aegis Ashore în România şi Polonia,o măsură ce ar putea nemulţumi Rusia,a spus directorul Agenţiei pentru apărarea antirachetă a Pentagonului, generalul Patrick O'Reilly, în cursul unei audieri în Senat.

Sistemul de interceptori modificaţi Aegis, numit SM-3 Block IIA, este dezvoltat împreună cu guvernul japonez, relatează Washington Times.

Generalul O'Reilly, audiat în legătură cu bugetul agenţiei sale pentru 2013, a cerut 7,75 miliarde de dolari şi a amintit că SUA a semnat cu România şi Polonia acorduri privind bazele unde vor fi amplasate elemente ale scutului antirachetă.

El a precizat că interceptorii din România ar urma să fie operaţionali în 2015, iar cei din Polonia în 2018.

"Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficientă din punct de vedere al costurilor pentru prelua capacitatea dovedită pe mare şi a o muta eficient pe uscat", a adăugat oficialul.

Versiunea terestră a sistemului permite reducerea numărului de militari necesari pentru a-l opera. Astfel, dacă sistemele Aegis instalate pe nave necesită 270 de marinari fiecare, cele instalate pe uscat au nevoie de mai puţin de 35 de militari, potrivit generalului.

Sistemul terestru Aegis "are cea mai mare rază de acţiune dintre sistemele noastre regionale", ceea ce sporeşte capacitatea de apărare a SUA, a subliniat el.

În urmă cu câţiva ani, administraţia Obama a făcut concesii Rusiei anulând planurile iniţiale de scut antirachetă, ce presupuneau instalarea de interceptori în Polonia şi a unei baze radar în Cehia. Însă Moscova cere în continuare garanţii scrise că scutul din Europa nu va viza rachetele balistice intercontenintale ruse.

O'Reilly a fost întrebat despre informaţiile potrivit cărora reprezentantul Departamentului de Stat privind apărarea antirachetă, Ellen Tauscher, a oferit recent Rusiei aceste garanţii scrise. Generalul a răspuns că "nu este la curent cu propuneri precise".

Pentagonul a afirmat în repetate rânduri că elementele antirachetă din România şi Polonia vor fi folosite pentru a contracara eventuale atacuri iraniene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro