EXTERN: SUA au dezmembrat ultima dintre cele mai puternice bombe atomice ale lor din timpul Războiului Rece | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN: SUA au dezmembrat ultima dintre cele mai puternice bombe atomice ale lor din timpul Războiului Rece

Ultima dintre cele mai puternice bombe nucleare construite în Statele Unite în perioada Războiului Rece - B53 - a fost dezmembrată în Texas, relatează BBC News.

Cânărind peste 4,5 tone, B53 avea mărimea unui microbuz şi ar fi fost de 600 de ori mai distructivă decât bomba atomică lansată la Hiroshima, în Japonia, în 1945. B53 a fost dată în folosinţă în 1962, în timpul Războiului Rece, şi a rămas în arsenalul Statelor Unite până în 1997.

Bomba a fost proiectată pentru a lovi ţinte subterane, precum buncăre în care s-ar putea ascunde lideri militari şi civili.

Lansată din bombardiere B-52, bomba ar fi folosit cinci paraşute pentru a ateriza lin deasupra ţintei, înainte de a exploda cu o putere de nouă megatone, având efecte similare unui cutremur.

Modelul B53 a fost depăşit de bombele care penetrează solul şi apoi explodează.

Primele B53 au fost distruse în anii '80, dar multe au rămas în uz până în 1997.

Un program special de dezmembrare a trebuit să fie pus la punct pentru acest model de bombe atomice, construite folosind tehnologie mai veche, de oameni de ştiinţă care între timp s-au retras sau au murit.

Administraţia americană pentru securitate nucleară a anunţat că, prin demontarea acestei ultime bombe, programul a fost finalizat cu un an înainte de termen.

"Lumea este un loc mai sigur după această dezmembrare", a declarat directorul Administraţiei, Thomas D'Agostino. "B53 era o armă dezvoltată într-o altă perioadă pentru o lume diferită", a adăugat el.

După dezmembrare, încărcătura de uraniu va fi depozitată temporar la uzina Pantex, din apropiere de Amarillo, Texas, unde a avut loc operaţiunea. Acesta este singurul centru de asamblare şi dezasamblare a armelor nucleare din SUA.

Potrivit datelor anunţate în mai 2011 de Departamentul de Stat, SUA au 5.113 focoase nucleare în stoc, faţă de 31.255 în 1967.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro