Ambasadorii Uniunii Europene (UE) au ajuns marți la un acord privind impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei. Sancțiunile urmează să vizeze industria petrolieră, apărarea și tehnologiile sensibile, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres. Este vorba de prima serie de sancțiuni economice ale UE împotriva Rusiei, menite să-l determine pe președintele Vladimir Putin să pună capăt oricărui sprijin pentru demersurile de destabilizare a Ucrainei, menționează France Presse.
„S-a ajuns la un acord politic privind un pachet de sancțiuni economice", în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state membre desfășurate la Bruxelles, a anunțat purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al Uniunii. Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie publicat în Jurnalul oficial al UE. Este de așteptat ca sancțiunile să intre în vigoare până la sfârșitul zilei de joi, 31 iulie, au menționat diplomați europeni, potrivit DPA.
Comisia a pregătit o propunere legislativă ce cuprind măsuri împotriva Rusiei în domeniile accesului pe piețele de capital, apărare, dubla utilizare (civilă și militară) a bunurilor și tehnologiilor sensibile, îndeosebi în legătură cu sectorul energetic, precizează Agerpres.
Până acum, sancțiunile UE împotriva Rusiei s-au axat pe anularea de reuniuni bilaterale, suspendarea cooperării în anumite domenii, precum și înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru o serie de persoane și entități considerate responsabile de destabilizarea situației din Ucraina.
Noile sancțiuni vor fi supuse unei revizuiri peste o perioadă de trei luni, a precizat un diplomat citat de Reuters.
Reacţia Rusiei
În replică, parlamentarii din Duma de Stat iau în considerare introducerea termenului de "stat agresor" în legislaţia rusă, referitor la ţările care impun sancţiuni Rusiei şi cetăţenilor săi, relatează ziarul Izvestia în ediţia de marţi, citat de Mediafax. Potrivit unor surse citate de Izvestia, un "stat agresor" va fi definit ca "un stat care introduce sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, cetăţenilor ruşi şi entităţilor legale ruse".
Amendamentele propuse de Evgheni Fedorov şi Anton Romanov, membri ai partidului Rusia Unită, vor fi adăugate în mai multe legi federale, inclusiv legea contractelor şi reglementările de audit. "Pentru a proteja fundamentele ordinii constituţionale, a asigura apărarea şi securitatea ţării şi pentru a proteja piaţa internă şi dezvoltarea economică naţională, Guvernul Rusiei va avea dreptul de a aproba o listă de state agresoare", se arată într-o notă explicativă ataşată proiectului legislativ.
Conform documentului, entităţile juridice străine şi persoanele din "state agresoare" vor avea interdicţie de a realiza servicii de consultanţă şi audit în Rusia. "Toate cele şase mari companii americane care oferă servicii de audit şi consultanţă în Rusia - Deloitte, KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, Boston Consulting Group şi McKinsey - vor fi incluse pe listă", a declarat Evgheni Fedorov, citat de Izvestia.
Proiectul legislativ ar urma să fie trimis miercuri spre examinare Guvernului.