Rusia a acuzat sâmbătă UE că, la ultimul summit european de la jumătatea lunii iulie, a ridicat "pe ascuns" restricțiile asupra livrărilor de tehnologii și echipamente militare în Ucraina, după cum reiese dintr-o declarație a diplomației de la Moscova, preluată de RIA Novosti. "Am remarcat că, în cursul recentei reuniuni a Consiliului European de la Bruxelles, liderii țărilor membre UE s-au înțeles, pe ascuns, asupra ridicării restricțiilor la exportul în Ucraina de armament ce poate fi folosit în represiunile interne. Ei au autorizat astfel exportul (în Ucraina) de tehnologii și de echipamente militare", se arată în declarația Ministerului rus de Externe.
Diplomația rusă amintește faptul că restricțiile la livrările de armament în Ucraina au fost introduse de UE la 20 februarie 2014, când la conducerea fostei republici sovietice se afla Viktor Ianukovici, înlăturat ulterior de la putere. "Atunci, UE a considerat incorect livrarea de armament pentru ”regimul Ianukovici". Acum, fără a ține cont de continuarea de către actuala putere de la Kiev a operațiunii militare în sud-estul țării, UE a considerat necesar să reia eliberarea de licențe la exportul de tehnologii și echipamente militare", adaugă instituția diplomatică de la Moscova.
Declarația diplomației de la Moscova intervine în contextul în care UE a impus recent o serie de sancțiuni economice Federației Ruse, sancțiuni ce vizează, între altele, limitarea accesului băncilor de stat din Rusia la piața europeană de capital, introducerea unui embargou asupra vânzărilor de arme și echipament militar și interzicerea exportului de tehnologie sensibilă, fiind vorba de cele mai drastice măsuri luate de la sfârșitul "războiului rece", după cum apreciau unii experți.
Sute de ruși adunați la Moscova îi cer lui Putin "să treacă la acțiune"
Sute de ruși s-au adunat sâmbătă la Moscova pentru a-i cere președintelui Vladimir Putin "să treacă la acțiune" în Ucraina, prin trimiterea unor trupe de menținere a păcii care să pună capăt vărsării de sânge în această fostă republică sovietică. "Dacă o persoană are puterea, trebuie să se servească de ea pentru a trece la acțiune", au lansat organizatorii la începutul manifestației la care participă, potrivit relatării AFP, și mai mulți separatiști veniți din autoproclamata "Republică Donețk" din estul Ucrainei.
"Rusia trebuie să trimită trupe de menținere a păcii și să protejeze populația din Novorossia de război", a afirmat Konstantin Krîlov, redactor șef al unui portal naționalist rus. El a făcut referire la regiunile Donețk și Lugansk care, în luna mai, și-au autoproclamat independența față de Ucraina și au anunțat formarea unui stat nou denumit "republica Novorossia".
Conflictul dintre armata ucraineană și separatiștii proruși din estul Ucrainei a făcut peste 1.100 de morți în cele peste trei luni de lupte, potrivit datelor ONU. În pofida susținerii afișate de Vladimir Putin față de separatiștii rusofoni din Ucraina, Kremlinul a negat până acum orice ajutor direct pentru aceștia.