Rusia nu va fi atrasă în conflicte la scară mare, dar partenerii săi trebuie să înţeleagă că este mai bine să nu se confrunte cu Rusia, "una dintre cele mai mari puteri nucleare", a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Itar-Tass, în pagina electronică. "Vreau să spun imediat că Rusia este departe de a fi implicată în vreun conflict la scară mare. Nu vrem şi nu intenţionăm acest lucru", a declarat Putin la un forum al tinerilor organizat în centrul Rusiei, relatează Mediafax.
În acelaşi timp, Rusia va continua să îşi consolideze potenţialul nuclear nu pentru a intimida, ci pentru a-şi garanta securitatea, a adăugat Putin. "Vreau să vă reamintesc că Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare. Aceasta este o realitate, nu sunt doar vorbe", a afirmat Putin.
"Trebuie să fim mereu pregătiţi să respingem orice agresiune împotriva Rusiei şi partenerii noştri ar trebui să fie conştienţi mereu indiferent în ce condiţie se află guvernele lor sau ce concepte de politică externă urmăresc, că este mai bine să nu se confrunte cu Rusia în cazul unui posibil conflict armat", a avertizat Putin.
În prezent, "nu i-a trecut nimănui prin minte să declanşeze un conflict la scară largă cu Rusia", a adăugat preşedintele rus.
Occidentul trebuie să realizeze că autorităţile ucrainene sunt incapabile să restabilească ordinea în propria ţară şi să oblige Kievul să înceapă negocieri substanţiale cu regiunile din sud-est, a continuat el. Potrivit preşedintelui rus, autorităţile de la Kiev continuă să spună că negocierile sunt necesare dar în acelaşi timp continuă lupta în speranţa că "vor restabili rapid ordinea".
Soluția Kremlinului: federalizarea
Potrivit preşedintelui, este necesar să se discute ce fel de drepturi vor avea Republicile Populare Doneţk şi Lugansk şi sud-estul Ucrainei ca întreg şi apoi să înregistreze totul sub formă de lege. "Aceasta trebuie să discutăm", a declarat Putin. "Este important să convenim asupra fondului, dar ei refuză şi aceasta este problema".
Rusia nu va interfera în alegerea modelului de stat ales de Ucraina, a adăugat preşedintele rus, precizând că nu poate înţelege de ce autorităţile de la Kiev se opun federalizării. "Din motive neclare, partenerii noştri ucraineni sunt atât de temători faţă de o federalizare, dar este oricum alegerea lor, iar noi nu ne vom amesteca", a continuat Putin, dând exemplu federalismul rus. Ideea federalizării Ucrainei este susținută și de cancelarul Angela Merkel. Germania este țara europeană cu cele mai strânse legături de afaceri cu Rusia.