Mergi la conţinutul principal

EXTERN: ONU cere României să respecte o serie de condiţii-cheie înainte de impunerea reformelor judiciare

Un expert în drepturile omului al ONU a cerut Guvernului român să se asigure că sunt respectate condiţii-cheie înainte de impunerea reformelor judiciare majore programate pentru anul acesta.

Gabriela Knaul, raportor special privind independenţa judecătorilor şi avocaţilor, a cerut Guvernului să ia în considerare amânarea intrării în vigoare a noilor Coduri penale şi civile timp ce cel puţin încă un an, subliniind necesitatea unei "reflecţii prudente" într-un proces atât de complex.

"O reformă care vizează cu adevărat să genereze schimbări pozitive ar trebui să includă evaluări, obiective clare şi indicatori de performanţă şi consultări ample cu toate părţile implicate", a explicat ea la finalul misiunii sale de şase zile în România.

Knaul a spus că mai multe condiţii-cheie trebuie îndeplinite înainte de adoptarea celor patru coduri. Acestea includ asigurarea de resurse financiare şi umane adecvate pentru ca procuratura şi tribunalele să îşi asume noile funcţii.

În plus, publicul general trebuie să fie informat în legătură cu schimbările legale care urmează să fie introduse şi în legătură cu rezultatele aşteptate pe teren, în timp ce oficialii din justiţie trebuie pregătiţi în ceea ce priveşte noua reformă şi implicaţiile sale.

Raportorul special a invitat Guvernul să identifice nevoile actuale ale sistemului judiciar - inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura, personalul şi bugetul - şi modul în care vor fi incluse acestea în reformă. Ea şi-a exprimat speranţa că astfel, implementarea noilor coduri va ajuta la a construi un sistem judiciar "solid şi cu adevărat independent" în România.

"Reforma sistemului judiciar a fost un proces de schimbare care a însoţit eforturile României de a se dezvolta ca democraţie", a afirmat oficialul. "În situaţia actuală, obiectivul său major ar trebui să fie să garanteze un sistem de administrare a justiţiei care să asigure independenţa, imparţialitatea, integritatea, egalitatea şi transparenţa, toate condiţii pentru asigurarea respectării drepturilor omului de toţi cei din România", a adăugat Knaul.

În timpul misiunii sale, oficialul ONU a vizitat Bucureştiul, Iaşiul, Cluj-Napoca şi Piteşti şi a discutat cu numeroşi reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile, mediilor universitare şi comunităţii judiciare.

Ea îşi va prezenta raportul la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, de la Geneva, în 2012.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro