Potrivit ONU, peste 5.000 de persoane au fost ucise de la declanşarea protestelor, în martie.
După sosirea observatorilor, atacurile armatei s-au oprit, potrivit activiştilor, relatează dpa.
Şeful Observatorului sirian pentru drepturile omului a spus că, de asemenea, 11 tancuri ale armatei s-au retras din vecinătate.
Observatorii s-au întâlnit cu guvernatorul din Homs, Ghassan Abdel Al, şi se vor duce şi în Idlib, lângă graniţa cu Turcia, unde s-au dus lupte grele.
Echipa de 60 de persoane a zburat de la Cairo, la câteva zile după ce o alta, formată din nouă persoane, a ajuns la Damasc. Misiunea lor este să evalueze o iniţiativă convenită de Liga Arabă şi guvernul sirian, care cere ca toate forţele armate să se retragă din zonele de conflict.
Luni, un membru al misiunii, Mostashar Mahgoub, ar fi fost rănit în focurile de armă de la Homs, potrivit unor activişti citaţi de DPA. Un oficial a negat, însă informaţiile.
Contactat telefonic, Mahgoub a refuzat să precizeze dacă a fost rănit sau dacă se află la Homs, încă a descris evenimentele din Siria ca genocid. "Acesta este un regim care se răzbună pe poporul său", a declarat el pentru postul de televiziune al Arabiya.
Damascul şi-a luat angajamentul să le permită observatorilor libertate de mişcare, dar aceştia vor depinde de regim pentru siguranţă.
Misiunea de observare va ajunge în cele din urmă la 200 de membri, ce intenţionează să se întâlnească atât cu oficiali, cât şi cu membri ai opoziţiei.