Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Noi măsuri de austeritate în Grecia, cu "tăieri" de 11,5 miliarde euro

Premierul Antonis Samaras i-a convins miercuri pe Evangelos Venizelos, liderul partidului Pasok, şi Fotis Kouvelis, preşedintele formaţiunii Stânga Democratică, să semneze acordul după cea de-a doua rundă de negocieri din această săptămână, transmite Bloomberg.

Venizelos, fostul ministru al Finanţelor care a negociat actualul acord cu instituţiile financiare internaţionale, nu era de acord cu Samaras, cerându-i acestuia să insiste pe prelungirea termenelor pentru ţintele fiscale din program.

"Reducerea cheltuielilor publice cu încă 11,5 miliarde euro era o precondiţie pentru ca Grecia să rămână în zona euro", a declarat ministrul Finanţelor, Yannis Stournaras, după încheierea negocierilor.

El a adăugat că pachetul va fi acum verificat de misiunea Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene, aflată de săptămâna trecută la Atena pentru a lua o decizie privind următoarea tranşă din finanţarea către Grecia.

"Tăierile" din noul pachet de austeritate vizează anii 2013 şi 2014, iar peste jumătate din sumă va fi economisită printr-o nouă reducere a salariilor bugetarilor şi pensiilor din sistemul public.

"Ar fi trebuit să evităm acest nou val de tăieri de salarii şi pensii, aproximativ 6 miliarde euro, care vor menţine ţara în recesiune în 2013 şi 2014", a spus Venizelos, subliniind că amânarea termenelor pentru ţintele fiscale ar fi permis măsuri de austeritate mai puţin dure.

Grecia se află în cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, iar şomajul a ajuns la aproximativ 22%, punând presiune pe veniturile bugetului de stat şi împiedicând guvernul să respecte angajamentele fiscale faţă de creditorii externi.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a apărat strategia creditorului de la Washington în relaţie cu Grecia şi a arătat că ţara a făcut progrese, dar trebuie să accelereze reformele structurale pentru a revigora economia.

În lipsa unei noi tranşe de la FMI şi partenerii din zona euro, Grecia riscă să rămână fără bani în viitorul apropiat, cu o scadenţă de 3,2 miliarde euro către BCE pe 20 august.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro