EXTERN. NATO instalează noi baze în Europa de Est pentru a contracara ameninţarea Rusiei. Franţa Italia şi Spania se opun | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXTERN. NATO instalează noi baze în Europa de Est pentru a contracara ameninţarea Rusiei. Franţa Italia şi Spania se opun

NATO va trimite forţe armate în baze noi din estul Europei pentru a contracara ameninţările Rusiei, a anunţat secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu comun pentru The Guardian şi alte cinci ziare europene. Rasmussen nu a dezvăluit numele ţărilor care vor găzdui numele bazelor, dar informaţia vine pe fondul cererilor explicite din partea României, Poloniei şi ţărilor baltice ca NATO să-şi mute efectivele din Vestul Europei în Est, acolo unde ameninţarea Rusiei a devenit explicită în urma crizei din Ucraina.
"Trebuie să vedem realitatea: Rusia nu mai consideră NATO un partener", a spus Rasmussen, care a declarat că la Summitul crucial al NATO de la Cardiff (4-5 septembrie) va fi făcut anunţul oficial al Alianţei privind noile baze. Potrivit unor surse citate de The Guardian, în anunţul oficial nu va fi folosit termenul "baze permanente", pentru a acomoda opoziţia unor ţări precum Franţa, Italia şi Spania, care nu sunt de acord cu iritarea Rusiei.
Rasmussen a mai spus că la summitul din Cardiff toate divergenţele de opinie dintre statele membre NATO vor fi rezolvate (Franţa, Italia şi Spania se opun noilor baze în estul Europei, Marea Britanie şi SUA le susţin, Germania e neutră), iar decizia va însemna că trupe, echipamente şi logistică vor fi trimise în baze din estul Europei.
Premierul Victor Ponta declara pe 25 august că unul dintre obiectivele României la summitul crucial al NATO din septembrie, din Ţara Galilor, este "o prezenţă clară din punct de vedere militar a NATO în România", fără a spune însă dacă e vorba despre o nouă bază NATO sau prezenţa unor forţe aliate pe teritoriul României. Un obiectiv similar fusese enunţat de preşedintele Traian Băsescu în luna iulie.
Premierul Ponta a mai spus că alte obiective urmărite de România la summitul NATO sunt: "un angajament foarte clar pentru tot flancul estic de asigurare a securităţii şi a parteneriatului din această regiune", precum şi "un sprijin foarte clar spre noii candidaţi la aderarea la UE, pentru Ucraina, Moldova, Georgia".
Singurul cartier general NATO la est de frontiera Războiului Rece se află la Szczecin, pe coasta poloneză a Mării Baltice. Potrivit unor surse, acesta ar putea să devină placa turnantă în cazul unor noi mobilizări. Planurile aeriene şi navale au fost finalizate, dar o înţelegere în privinţa forţelor internaţionale terestre se dovedeşte mai dificil de obţinut.
Întrebat dacă vor exista staţionări permanente internaţionale sub steagul NATO în Europa de Est, Rasmussen a spus că "răspunsul scurt este da. Pentru a preîntâmpina orice neînţelegere, eu adaug expresia «atât timp cât este necesar»".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro