Cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul britanic, David Cameron, au căzut de acord vineri, la Berlin, asupra necesităţii unei Europe mai unite pentru a putea depăşi criza, dar nu au reuşit să treacă peste opiniile divergente privind viitorul Uniunii Europene.
"Cererea Marii Britanii de a folosi mai multe resurse pentru a restaura credibilitatea zonei euro este corectă. Dar trebuie să avem grijă să nu pretindem că avem puteri pe care nu le avem, deoarece pieţele îşi vor da seama foarte repede", a replicat Angela Merkel, la solicitarea Marii Britanii privind un rol sporit al Băncii Centrale Europene în gestionarea crizei din zona euro.
Nici asupra ritmului cei doi oficiali nu au reuşit să cadă de acord. Cameron a subliniat că este nevoie de "acţiuni decisive" pentru stabilizarea zonei euro, în timp ce Merkel i-a explicat că preferă o abordare "pas cu pas".
Liderul german a propus o modificare a tratatelor doar pentru ţările din zona euro, alimentând temerile celor care susţin că se pregăteşte o Europă cu două viteze, scrie Berliner Morgenpost. Merkel a explicat însă că trebuie găsită o soluţie comună la această problemă până la summitul UE din decembrie, întrucât "fiecare înţelege poziţia celuilalt". La rândul său, premierul britanic a subliniat că Marea Britanie este interesată de stabilitatea zonei euro, chiar dacă nu face parte din ea.
Pe de altă parte, David Cameron a respins încă o dată ideea franco-germană privind instituirea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european, precizând că va fi de acord cu o astfel de măsură doar dacă ea este instituită la nivel mondial, fapt puţin probabil, dat fiind că partenerii din G20 au refuzat de mai multe ori.